Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Π. Μαρινάκης για οικονομικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Η άσκηση της οικονομικής πολιτικής δεν είναι MONOPOLY


Για τις ομοφοβικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη, την επιχείρηση της φρεγάτας Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα, τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. και της Δικαιοσύνης, αλλά και για το Οικονομικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών αρχηγών σε εταιρείες του εξωτερικού και τέλος για τις επικείμενες ευρωεκλογές, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

 

Για την επιχείρηση της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα

 

«Έριξε εναντίον δύο μη επανδρωμένων σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Αυτή είναι άτυπη ενημέρωση που έχουμε από το ΓΕΕΘΑ και μένουμε σε αυτή. Συνεχίζει κανονικά την πορεία της χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν έχουμε κάτι περισσότερο από αυτήν την ενημέρωση και είναι ζητήματα που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκείνη τη στιγμή παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο. Η αντίδραση ήταν ακριβώς με βάση το πρωτόκολλο και συνεχίζει κανονικά την πορεία. Έφερε εις πέρας αυτό που έπρεπε να κάνει όπως όριζαν οι κανόνες εμπλοκής και θα συνεχίσει κανονικά να βρίσκεται στην περιοχή για όσο διαρκεί η επιχείρηση αυτή, όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση και όπως είχαμε πει από την αρχή», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

 

Για τις ομοφοβικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη - «Η ρητορική μίσους είναι καταδικαστέα συνολικά»

 

«Δεν συμβαίνει μόνο εκεί αλλά δυστυχώς και σε πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας, κάτι το οποίο το έχουμε δει να ξεκινάει πριν από κάποια χρόνια που υπήρχε ένα μεγαλύτερο κλίμα οργής. Η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός πρέπει να χτυπιέται με δύο τρόπους και εδώ είναι και τα δύο σκέλη της ερμηνείας του φαινομένου. Από τη μια είναι η καλή ερμηνεία αυτού που ακούσαμε αλλά υπάρχει και το κακό σκέλος. Το καλό είναι ότι λειτουργεί το κράτος. Δε λέω ότι λειτουργεί τέλεια, χρειάζεται ακόμη περισσότερη αστυνομία, χρειάζεται ακόμη περισσότερο εφαρμογή του νόμου, αλλά ακούσαμε για συλλήψεις, για αυστηρότερους νόμους, που εισάγει η κυβέρνηση και ψηφίζονται, ακούμε δηλαδή για αντανακλαστικά. Τα οποία δεν είναι αυτονόητα, πρέπει να υπάρχουν, θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Πρέπει να είμαστε από πάνω να ακούμε συνεχώς ότι όταν συμβαίνει κάτι υπάρχουν συλλήψεις και εφαρμόζονται αυστηρότεροι νόμοι.

Το άλλο σκέλος της ερμηνείας είναι πάρα πολύ ανησυχητικό. Γιατί το καθήκον του κράτους είναι να εφαρμόζει τον νόμο, το καθήκον του κράτους είναι να έχει περισσότερους αστυνομικούς και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι χρέος μας προς τους πολίτες και είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας η εφαρμογή των νόμων. Αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, το οποίο εκφράζει μισαλλοδοξία και πολλές φορές όχι μόνο στην άκρα δεξιά αλλά και στα άλλα άκρα. Ξέρετε, το μίσος δεν εκφράζεται μόνο με ρατσιστικές διαδηλώσεις, εκφράζεται και με απειλές σε δημοσιογράφους, εκφράζεται και με μισογυνισμό από το άλλο μέρος του φάσματος του πολιτικού συστήματος. Έχουμε όλοι ευθύνη να καταλάβουμε ότι η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών δεν είναι μόνο ζήτημα καταστολής, το είπε χθες και ο πρωθυπουργός.

Εμείς έχουμε ευθύνη ως Πολιτεία να δούμε συνολικά το θέμα. Και στα σχολεία, για αυτό και τώρα εφαρμόζεται η πλατφόρμα για την αντιμετώπιση του μπούλινγκ, περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία, η νέα μεγάλη μεταρρύθμιση θα είναι συνολικά για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εμείς έχουμε ευθύνη σε αυτό και η εκάστοτε κυβέρνηση.

Και βέβαια ναι, αναφέρομαι και στη ρητορική που ακούγεται από τα κόμματα της άκρας δεξιάς, αναφέρομαι και στη ρητορική που έχει ακουστεί κατά καιρούς από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το να απειλείς δημοσιογράφους, το να βάζεις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο, το να λες ότι η επόμενη φορά θα είναι αλλιώς, το να λες θα τους ξεδοντιάσω και να απαντάς ότι μια χαρά, όλα καλά. Ξέρετε, δεν έχει πολιτική χροιά και φόρτιση το μίσος. Ή το να μιλάς όπως ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόσο απαξιωτικά και με τόσο σεξιστικό τρόπο για τις φοιτήτριες αυτής της χώρας... Όλο αυτό μίσος είναι άλλου τύπου το ένα, άλλου τύπου το άλλο».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως «η ρητορική μίσους είναι καταδικαστέα συνολικά».

 

Για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης - «Θα δούμε την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα»

 

Σε σχόλια δημοσιογράφων για το ότι δεν λειτουργεί η Δικαιοσύνη, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «η Δικαιοσύνη εφαρμόζει νόμους που ψηφίζονται στη Βουλή. Μέχρι και την τελευταία αλλαγή ΠΚ, η συντριπτική πλειοψηφία των αδικημάτων που συζητάμε, πέραν των πολύ σκληρών κακουργημάτων, είναι πλημμελήματα. Στη χώρα αυτή, για να συνεννοηθούμε, το 99% των περιπτώσεων αυτών, μέχρι να ψηφιστεί ο τελευταίος Ποινικός Κώδικας, πήγαιναν σπίτι τους, με μια ποινή, η οποία ήταν στα χαρτιά. Τώρα, λοιπόν, θα δούμε την εφαρμογή».

 

Για τη λειτουργία της ΕΛΑΣ - «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι αλλά ούτε και όλα τα χρόνια είναι ίδια»

 

«Να πούμε πρώτον ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεύτερον δεν είναι όλα τα χρόνια ίδια. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις, που είναι εν εξελίξει, και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και την προηγούμενη τετραετία, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Παράδειγμα, όλοι οι νεοεισελθόντες στο Σώμα αστυνομικοί πηγαίνουν σε Αστυνομικά Τμήματα των μεγάλων πόλεων κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επιστρέφουν από Τμήματα που θεωρητικά έχουν μικρότερη εγκληματικότητα σε Τμήματα που έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες. Η Τροχαία επανδρώνεται με περισσότερο προσωπικό. Εγώ σχεδόν σε κάθε ενημέρωση πολιτικών συντακτών ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης αναφέρομαι με συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει και σε επίπεδο Τροχαίας και σε επίπεδο συλλήψεων. Χρειάζονται και περισσότερα περιπολικά και περισσότεροι αστυνομικοί στις γειτονιές, αλλά πολλαπλασιάζονται, αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη τετραετία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - «Η άσκηση της οικονομικής πολιτικής δεν είναι MONOPOLY»

 

Σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Παίρνει τη σκυτάλη από τον κ. Τσίπρα ο κ. Κασσελάκης.

Κοιτάξτε να δείτε: Η άσκηση της οικονομικής πολιτικής δεν είναι MONOPOLY. Κι εγώ μπορώ να βγάλω ένα χαρτί, να βάλω δέκα αριθμούς αριστερά, δέκα αριθμούς δεξιά. Ο τελευταίος που το έκανε αυτό ήταν ο κ. Τσίπρας. Από τότε, από τον κ. Τσίπρα μέχρι τον κ. Κασσελάκη, έχει μεσολαβήσει η πραγματικότητα, η σκληρή και δύσκολη πραγματικότητα. Υπάρχει αυτή η λέξη, αυτή η έννοια. Η έννοια της πραγματικότητας, η οποία κατεδαφίζει τον λαϊκισμό. Είναι ανάξιο σχολιασμού.

Πιάνομαι από τη φράση, ότι στην πρώτη σειρά ήταν η κ. Γεροβασίλη. Ότι έκανε ανάρτηση ο κ. Πολάκης. Πιάνομαι από αυτό. Καλό, ενδεχομένως, για τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και την ενότητα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για να θυμίσω ότι από τον κ. Τσίπρα στον κ. Κασσελάκη μεσολάβησαν δύο κυβερνήσεις. Στην πρώτη κυβέρνηση συμμετείχαν όλοι αυτοί που ήταν στην πρώτη σειρά και, ουσιαστικά, στο κόμμα στο οποίο εξελέγη πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης. Ήρθε στην εξουσία με αντίστοιχες, μη σας πω ίδιες σε πολλές περιπτώσεις, υποσχέσεις: Θα φορολογήσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις, θα πάρουμε τα λεφτά από τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα τα δώσουμε στους υπόλοιπους. Αντί για αυτά, αύξησαν ή επέβαλλαν πάνω από 25 φορολογικούς συντελεστές, άφησαν την ανεργία οκτώ μονάδες μεγαλύτερη από ό,τι εμείς την έχουμε τώρα, στο 10%. Εμείς δημιουργήσαμε 400.000 θέσεις εργασίας και καταργήσαμε ή μειώσαμε πάνω από 50 φόρους. Και μια χώρα με κατώτατο μισθό 650 ευρώ, ενώ τώρα είναι 780, 20% αυξημένος και επίκειται νέα αύξηση και με μέσο μισθό που εμείς τον αυξήσαμε κατά 15%. Προσέξτε: Την κρίση δεν την έμαθε τότε ο κ. Τσίπρας, πριν γίνει πρωθυπουργός. Δεν ξεκίνησε έναν μήνα πριν. Ήξερε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διατυπώνει ένα πρόγραμμα. Η πραγματικότητα συνεχίστηκε με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τι άλλο μας δίδαξε; Πόσο σημαντικό είναι να έχεις μια ισχυρή οικονομία, πόσο σημαντικό είναι να έχεις παραπάνω μισθούς. Εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί μπορεί η ζωή κάποια να τα φέρει έτσι και να αντιμετωπίσουμε κρίσεις. Υπάρχουν και κάποιες στιγμές που έρχονται κρίσεις και χρειάζεται τελικά μια αξιόπιστη κυβέρνηση. Όλα αυτά τα δις τα οποία ήρθαν στη χώρα για να κρατηθεί η οικονομία μας όρθια, δεν θα είχαν έρθει αν η χώρα μας ήταν στην κατάσταση που ήταν το 2015 και μια οικονομία για τα σκουπίδια», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.

 

Για τη νομοθεσία περί απαγόρευσης συμμετοχής πολιτικών αρχηγών σε εταιρείες του εξωτερικού - «Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι influencer του Διαδικτύου»

 

Μιλώντας για τη νομοθεσία που αφορά στην απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών αρχηγών σε εταιρείες του εξωτερικού και το θέμα που έχει ανακύψει με τον κ. Κασσελάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε:

«Καταρχάς, ‘ξεχνάει', συνειδητά, ο κ. Κασσελάκης ότι το θέμα αυτό δεν το έφερε στην δημοσιότητα ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ΝΔ. Το έφερε στο φως ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην αυτοθυματοποιείται και ‘ηρωοποιείται' ο κ. Κασσελάκης. Ο κ. Κασσελάκης, το είπα και χτες, δεν είναι ένας influencer του διαδικτύου, που και για τους influencers υπάρχουν νόμοι. Είναι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή, λοιπόν, η χώρα έχει κάποιους νόμους. Ένας εκ των νόμων που έχει αυτή η χώρα προβλέπει την απαγόρευση συμμετοχής, είτε ως μέτοχος, έχει μια σειρά από διατυπώσεις, στον πρόεδρο εν προκειμένω του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόλις εκλεγεί. Οφείλει, λοιπόν, όχι όταν καταθέσει το Πόθεν Έσχες, αλλά σε ένα διάστημα 60 ημερών να κάνει τις ενέργειες. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε τους δικαστές. Το τι έχει κάνει και το τι δεν έχει κάνει ο κ. Κασσελάκης θα το αποφασίσει, θα το αξιολογήσει η Δικαιοσύνη, αλλά μην παίζει με τη νοημοσύνη μας.

Αν βάλει κανείς δίπλα όσα είπε χτες ο κ. Κασσελάκης που είχαμε 12 Μαρτίου, με όσα είπε την 1η Μαρτίου στον ΑΝΤ1 σε συνέντευξή του ο κ. Κασσελάκης, θα καταλάβει ότι αλλάζει θέση όπως ο προκάτοχος του με βάση τι τον συμφέρει. Και κάτι τελευταίο: Το μόνο που λέω εγώ είναι ότι ας προσέχει κάθε φορά τι λέει και ας συμβουλεύεται έναν δικηγόρο, γιατί νομίζω ότι επιβαρύνει τη θέση του. Παράδειγμα: Υπάρχουν άλλες εταιρείες; Έχει κάνει τις ενέργειες εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και, εν πάση περιπτώσει, ποιος δάνεισε τα μέσα του κόμματος του τον Δεκέμβριο; ».

 

Για τις επικείμενες Ευρωεκλογές: «Οι Ευρωεκλογές δεν είναι παιχνίδι»

 

Σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε πως «οι Ευρωεκλογές είναι μια κάλπη που οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιους ευρωβουλευτές θέλουν να τους εκπροσωπούν στην Ευρώπη. Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε ένα απόλυτο ‘κοντράστ'. Από τη μία ευρωβουλευτές να συκοφαντούν τη χώρα, μάλιστα ενώ κάποτε κατάπιναν αμάσητες τις παραβιάσεις στο Κράτος Δικαίου, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, απειλές δημοσιογράφων και τα συναφή. Και ένα κόμμα, τη ΝΔ, μια κυβέρνηση η οποία πηγαίνει στην Ευρώπη δια του πρωθυπουργού και φέρνει χρήματα στη χώρα, διαπραγματεύεται σκληρά για το συμφέρον των αγροτών και αντιμετωπίζει κρίσεις.

Οι ευρωεκλογές, λοιπόν, δεν είναι παιχνίδι, θεωρώ εγώ. Είναι απόλυτα κυρίαρχος ο ελληνικός λαός. Ο στόχος ποιος είναι; Το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό...

Είμαστε αισιόδοξοι ότι όταν καθίσουν οι πολίτες και δουν, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο πολλών κρίσεων, τι έχουμε καταφέρει και πόσα ακόμη μπορούμε να κάνουμε και το ότι εφαρμόσαμε ήδη το 50% του οικονομικού μας προγράμματος σε έναν χρόνο και πολλά ακόμα, θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.