Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την έκθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης


 

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την έκθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Ο εκπρόσωπος της Κύπρου στην Έκτη Επιτροπή (Νομικά Θέματα) της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Θεόδουλος Πιττάκης προέβη, στις 6 Νοεμβρίου, σε δήλωση στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την παρουσίαση της ετήσιας έκθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (για την περίοδο από 1 Αυγούστου 2022 μέχρι 31 Ιουλίου 2023).

Στην παρέμβασή του ο κ. Πιττάκης χαιρέτισε το σημαντικό έργο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά την περίοδο αναφοράς, το οποίο εξετάζει υποθέσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εδαφικές και θαλάσσιες οριοθετήσεις, ανθρώπινα δικαιώματα, αποζημιώσεις για διεθνείς παράνομες πράξεις, προστασία του περιβάλλοντος, ερμηνεία και εφαρμογή διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, πρόληψη της γενοκτονίας, εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και καταστολή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και απαγόρευση των βασανιστηρίων.

Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε ανέκαθεν ένθερμος υποστηρικτής του Δικαστηρίου, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στις λειτουργίες του, ως το κύριο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, για την επίλυση διεθνών διαφορών και την παροχή καθοδήγησης σε σημαντικά ζητήματα διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, σύμφωνα με τα άρθρα 2(3) και 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου από το 1988 και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να πράξουν το ίδιο.

Πρόσθεσε ότι, κατά την περίοδο αναφοράς, το Δικαστήριο ασχολήθηκε με θέματα εξαιρετικής σημασίας για τη διεθνή κοινότητα. Επιπλέον, το Δικαστήριο κλήθηκε, για άλλη μια φορά, ως θεματοφύλακας της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας να εκδικάσει τη διαφορά μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σχετικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή της Σύμβασης. Ως εκ τούτου, ανέφερε τη διενέργεια ενός άνευ προηγουμένου αριθμού δηλώσεων παρέμβασης, βάσει του άρθρου 63 παράγραφος 2 του Καταστατικού του Δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε, κατέστησε σαφή τη θέση της, τόσο γραπτώς, όσο και προφορικώς, ότι το πεδίο εφαρμογής του Άρθρου ΙΧ της Σύμβασης της Γενοκτονίας είναι αρκετά ευρύ ώστε να καλύψει τις διαφορές ως προς το κατά πόσον έχει γίνει δεόντως επίκληση της Σύμβασης και έχουν λάβει χώρα γεγονότα που απαιτούν την εφαρμογή της Σύμβασης.

Ως χώρα που έχει πέσει θύμα εισβολής και κατοχής, σημείωσε, η Κύπρος κατέστησε σαφές ότι οι διατάξεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία δεν μπορούν να αφεθούν στις εκτιμήσεις οποιουδήποτε Συμβαλλόμενου Κράτους ώστε να δικαιολογήσουν τη χρήση βίας έναντι ενός άλλου κράτους.

Τέλος, ο κ. Πιττάκης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην επιλογή των πιο εξεχουσών νομικών προσωπικοτήτων με διεθνή αναγνώριση, από όλες τις περιοχές του κόσμου και από διαφορετικές νομικές παραδόσεις, για να υπηρετήσουν ως δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου.