Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Αποδεχόμενος από τον Περιφεριάρχη τρία νομίσματα ως ενθύμιο που ανάγεται στην εποχή του Φιλίππου του Β’, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε τα ακόλουθα:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι και αν μου επιτρέπετε, οι κάτοικοι της ευρύτερης Μακεδονίας γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη δουλειά σου, γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η επανεκλογή. Συνεχιζόμενη επανεκλογή. Εμείς, στην περίπτωση της Κύπρου, αλλά και με την προηγούμενή μου ιδιότητα ως Υπουργός Εξωτερικών, και θέλω να το σημειώσω αυτό, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τη σημαντική δουλειά, την αναγνώριση και την εκτίμηση με τους ρόλους του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι προσωπικότητες όπως εσένα από τις θέσεις που έχουν υπηρετήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναδεικνύουν και τα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος και το Κυπριακό, αλλά και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν και την περιοχή μας. Είναι κάτι το οποίο, επαναλαμβάνω, ένιωσα έντονα, ειδικότερα κατά την περίοδο που ήμουν Υπουργός Εξωτερικών και θα ήθελα να αναφέρω. Να είστε καλά".

Ερωτηθείς κατά πόσον θα συναντηθεί με τον κ. Tatar το Σάββατο, μετά την επιστροφή του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Θα βρεθώ με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα. Από εκεί και πέρα, αν υπάρξει οποιαδήποτε πρόσκληση για μια τέτοια συνάντηση, φυσικά και θα ανταποκριθώ θετικά.»

Κληθείς να σχολιάσει ποια θα είναι η πρότασή του σε περίπτωση που επιτευχθεί συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Erdoğan, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Μακάρι να διευθετηθεί μια τέτοια συνάντηση. Πάντα είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια συνάντηση. Να αναφέρω πρώτα και πάνω από όλα ότι ο συντονισμός και η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι άριστη. Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είμαστε σε συνεχή διαβούλευση. Με αφορμή της παρουσίας μου στη Θεσσαλονίκη, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση, τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό γι’ αυτήν τη διαχρονική στήριξη. Από εκεί και πέρα υπάρχει σε εξέλιξη ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Είναι κάτι που χαιρετίζουμε. Εμείς θεωρούμε ότι η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ωφελήσει και το Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη την ίδια στιγμή ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Επαναλαμβάνω, ο συντονισμός, η συνεργασία είναι καθημερινή. Ήταν στο πλαίσιο των δικών μας ενεργειών και της στήριξης που είχαμε από την ελληνική κυβέρνηση, που είχαμε και τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στην Κύπρο. Ήδη συναντηθήκαμε δύο φορές σε αυτή τη δεύτερη φάση της επίσκεψής της. Έχουμε άλλη προγραμματισμένη συνάντηση και μακάρι να δημιουργηθούν δεδομένα. Δικός μας στόχος είναι ένας, είναι μοναδικός. Είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Crans-Montana και ευελπιστούμε να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο.»

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Αμάλθεια, κληθείς να τοποθετηθεί σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί πέρα από ανθρωπιστικό και στρατηγικό πλεονέκτημα για την Κυπριακή Δημοκρατία να σταθεί απέναντι στα ζητήματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος δήλωσε: «Πρωτίστως έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική τραγωδία στην περιοχή, άρα ως το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτνιάζει με την περιοχή, ως η χώρα που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία. Την πρωτοπαρουσιάσαμε στο Παρίσι τον Οκτώβριο, στη διάσκεψη του του Γάλλου Προέδρου. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά, εργαστήκαμε μεθοδικά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχει ξεκινήσει η υλοποίησή της. Από εκεί και πέρα, στέλνει κι ένα άλλο μήνυμα γιατί μέσα από πράξεις και όχι μέσα από δηλώσεις θα πρέπει να αποδεικνύεις ότι μπορείς. Η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι μόνο το κυπριακό πρόβλημα, δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ναι, μπορεί να είναι και η λύση σε πολλά προβλήματα της περιοχής. Μιας περιοχής που, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας.»

Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα που ενώνει την Κύπρο αλλά και άλλες περιοχές του Ελληνισμού, με αφορμή τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε, επισημαίνοντας: «Ημέρα μνήμης για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ο ήρωας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ο νεαρότερος που έχει απαγχονιστεί στο πλαίσιο του αγώνα του 1955-59, του πιο ιερού αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του αγώνα της ΕΟΚΑ. Αλλά εκείνο που θέλω να πω είναι, αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη του Ευαγόρα και όλων των άλλων ηρώων της Κύπρου, θα πρέπει να το αποδεικνύουμε μέσα από τις καθημερινές μας ενέργειες, μέσα από τον καθημερινό μας τρόπο ζωής και ειδικότερα εμείς που βρισκόμαστε προσωρινά σε θέσεις εξουσίας, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες που οδηγούν στην προκειμένη περίπτωση στον τερματισμό της κατοχής, στην απελευθέρωση, στην επανένωση της πατρίδας μας.»