Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Δ. Κουτσούμπας: «Στέλνουμε το κατάλληλο μήνυμα στην ΕΕ και σε όσους τη στηρίζουν: Πιο δυνατό ΚΚΕ, πιο μαζικοί αγώνες αντεπίθεσης για το δίκιο των λαών!»


 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του βράδυ της Τετάρτης, στην Αταλάντη σε εκδήλωση των ΚΟ Λοκρίδας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στους «πολύμορφους, ελπιδοφόρους, συντονισμένους κοινούς αγώνες της εργατικής τάξης,

των βιοπαλαιστών αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, της νεολαίας και των συνταξιούχων» και κάλεσε σε διατήρηση αυτής της ενότητας σαν «κόρη οφθαλμού» και στη διεύρυνσή της.

«Είμαστε εδώ, με τις δυνάμεις μας, τις Οργανώσεις μας, με στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, με εμένα προσωπικά ως Γενικό Γραμματέα σε κάθε καμπή των αγώνων σας. Γιατί οι αγώνες σας είναι και δικοί μας αγώνες. Και έτσι υποσχόμαστε να συνεχίσουμε» πρόσθεσε.

«Η Λοκρίδα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχει η χώρα μας, για το ποιος πληρώνει τις συνέπειες των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των πολιτικών που εφάρμοσαν ή υπερασπίζονται με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, όλα τα υπόλοιπα κόμματα, με γνώμονα το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας, στη συνέχεια, «εμβληματική ως προς αυτό είναι φυσικά η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ. Και εδώ μιλάμε για ένα έγκλημα που έχει ιστορία».

Αφιέρωσε, μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε όσα προηγήθηκαν και στις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν στη ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας ότι «σήμερα η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ εξαρτάται, επί της ουσίας, από το αποτέλεσμα που θα έχει ο καυγάς μεταξύ των τμημάτων του κεφαλαίου, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον πλούτο της. Οι διαγωνισμοί έγιναν, όπως ακριβώς προέβλεπε το σχέδιο της ΕΕ, με το οποίο έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο και την Βουλή, πλην του ΚΚΕ».

«Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει εδώ και τώρα με σοβαρότητα. Έχει διασφαλίσει την επαναλειτουργία και την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ;» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μαραζώσει η Λοκρίδα, να πνιγεί στην ανεργία. Η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στις 31 Μαρτίου, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε κάθε περίπτωση, η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, είναι κόκκινη γραμμή».

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ο λαός της Λοκρίδας, δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους κουβέντα. Δεν είναι μόνοι τους. Σύμμαχο έχουν όλη την εργατική τάξη της χώρας. Αυτός ο αγώνας θα φτάσει μέχρι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ να καπνίσει ξανά και το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους και σήμερα και αύριο και πάντα» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι «η ρίζα των προβλημάτων και για τους εργαζόμενους στις άλλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις στη Λοκρίδα είναι η πολιτική της κυβέρνησης και όλων των κυβερνήσεων και κομμάτων που υπερασπίζονται την ΕΕ».

Είπε, ακόμα, ότι οι συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων στο λαό της περιοχής είναι εμφανείς στην αγροτική παραγωγή, στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε όλα τα ζητήματα που αφορούν συνολικά στη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

«'Αλλωστε, όλοι αυτοί μαζί, η λαϊκή πλειοψηφία δηλαδή, βιώνει τα πολυάριθμα προβλήματα της καθημερινότητας, για τα οποία είναι συνένοχες όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα που έχουν στηρίξει την πολιτική του κόστους - οφέλους και της εξοικονόμησης πόρων είτε στο κοινοβούλιο είτε στο ευρωκοινοβούλιο είτε στους δήμους και τις περιφέρειες» πρόσθεσε.

Κάλεσε σε ανάπτυξη διεκδικητικών αγώνων για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ζωή εργαζομένων και λαού της περιοχής, σημειώνοντας «το ΚΚΕ είναι δίπλα σας, προτείνει λύσεις και σας καλεί σε κοινή αγωνιστική συμπόρευση. Μαζί δεν θα επιτρέψουμε να μαραζώσει αυτός εδώ ο τόπος».

«Όπως μαζί δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί και το έγκλημα στα Τέμπη, γιατί κι αυτή εδώ η περιοχή θρήνησε και θρηνεί θύματα» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση του ΚΚΕ ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα» στις πτυχές του οποίου, βάσει και του Πορίσματος που κατέθεσε το ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή, αναφέρθηκε στη συνέχεια.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «παράλληλα με την ανάπτυξη των αγώνων, απαιτείται πολιτική συμπόρευση με το ΚΚΕ για το άνοιγμα του δρόμου προς την ριζική ανατροπή αυτού του συστήματος, αυτής της εξουσίας. Του δρόμου για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, της αγροτιάς, των σημερινών μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων».

Αναφέρθηκε, λεπτομερειακά, στις συνδυασμένες δυνατότητες που μπορούν να ανοιχθούν για την Λοκρίδα και για όλη τη χώρα «σε μια εξουσία που γνώμονα θα έχει την κάλυψη των αναγκών των πολλών», σημειώνοντας ότι «σήμερα δεν αξιοποιούνται οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών γιατί το βασικό εμπόδιο είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων, των αστικών κομμάτων και της ΕΕ που υπερασπίζονται το καπιταλιστικό κέρδος».

«Γι' αυτό, προϋπόθεση για τη φιλολαϊκή αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης. Με εργατική εξουσία, η οποία θα ξεριζώσει το καπιταλιστικό κέρδος, είτε του ιδιωτικού είτε του κρατικού μονοπωλίου, ως κίνητρο της παραγωγής. Θα κοινωνικοποιήσει το σύνολο των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και αποδεσμευμένη από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, κάτω απ' τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, θα αναπτύσσει τις παραγωγικές δυνάμεις με κριτήριο την λαϊκή ευημερία» υπογράμμισε, παρουσιάζοντας, συνοπτικά, τους βασικούς άξονες της πρόταση του ΚΚΕ για τη φιλολαϊκή ανάπτυξη της περιοχής, στο πλαίσιο της αντίστοιχης ανάπτυξης όλης της χώρας.

Βάσει, αυτής της «πυξίδας», όπως είπε χαρακτηριστικά, κάλεσε σε κλιμάκωση των αγώνων και συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες ενώ χαρακτήρισε τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ως «πρώτης τάξης ευκαιρία» για ισχυροποίηση αυτής της συμπόρευσης.

«Είναι ευκαιρία για το λαό και τη νεολαία να δώσουν ένα γερό χαστούκι στην ΕΕ και τα κόμματα που την υπερασπίζονται, εξαπατώντας τον λαό» είπε υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ «είπε πολύ έγκαιρα την αλήθεια για την ΕΕ» και προσθέτοντας:

«Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει ο λαός μας και την αποδοκιμασία του και την αντίθεσή του και τον πόθο του για την πραγματική Ευρώπη των λαών».

Ανέφερε ότι «την πολιτική της ΕΕ συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «η ενίσχυση του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές θα δυναμώσει το ελπιδοφόρο ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αστικής πολιτικής που έγινε διακριτό στις προηγούμενες εκλογικές μάχες, θα δώσει ώθηση σε κάθε εργατικό - λαϊκό αγώνα και διεκδίκηση, στις οποίες πρωτοστατεί το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις του. Δηλαδή στη μόνη πραγματική αντιπολίτευση απέναντι σ την κυβέρνηση της ΝΔ».

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ!

Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών! Στην ΕΕ της σημερινής βαρβαρότητας, στέλνουμε το κατάλληλο μήνυμα: Πιο δυνατό ΚΚΕ - πιο μαζικοί αγώνες αντεπίθεσης για το δίκιο των λαών!» τόνισε, καταλήγοντας στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Το ΚΚΕ θα είναι και σήμερα και αύριο και πάντα δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων μέχρι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ να καπνίσει ξανά

«Η Λοκρίδα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχει η χώρα μας, για το ποιος πληρώνει τις συνέπειες των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των πολιτικών που εφάρμοσαν ή υπερασπίζονται με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, όλα τα υπόλοιπα κόμματα, με γνώμονα το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων.

Εμβληματική ως προς αυτό είναι φυσικά η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ. Και εδώ μιλάμε για ένα έγκλημα που έχει ιστορία» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση των ΚΟ Λοκρίδας του ΚΚΕ στην Αταλάντη.

Υπενθύμισε ότι η ΕΕ επέβαλε στη ΛΑΡΚΟ «πρόστιμο κρατικών ενισχύσεων, γιατί ήθελαν να τη στραγγαλίσουν οικονομικά έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο μετά να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της εκποίησης», ενώ πρόσθεσε ότι «με δική τους ευθύνη η ΛΑΡΚΟ υπερχρεώθηκε στη ΔΕΗ γιατί το τιμολόγιό της ήταν κατά 40% προσαυξημένο σε σύγκριση με τις άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πληρωθούν οι υπέρογκοι λογαριασμοί».

«Γιατί αν, για παράδειγμα, η ΛΑΡΚΟ πλήρωνε με βάση τα τιμολόγια του Στασινόπουλου και του Μυτιληναίου, τότε η ΔΕΗ πρέπει να επιστρέψει στη ΛΑΡΚΟ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε.

Είπε ότι «σε συμφωνία με την ΕΕ, η ΛΑΡΚΟ, δεν ανέπτυξε ποτέ τις δοκιμασμένες και αποδεδειγμένες δυνατότητές της στην κατεύθυνση παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, αλλά η πρώτη ύλη της κατέληγε σε ευρωπαϊκά μονοπώλια και μάλιστα πολύ φτηνά, για να παράγουν αυτά ένα προϊόν μεγάλης αξίας».

Αναφέρθηκε ακόμα «στους εφοπλιστές που εισέπρατταν εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα για να μεταφέρουν τη "σκουριά" στον Ευβοϊκό, μολύνοντας και τη θάλασσα» στο ότι «επί 6 δεκαετίες έκλεβαν την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ πότε δίνοντας δωρεάν ή με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι το κοβάλτιο και το σίδερο στους πελάτες της» ενώ την «αξιοποιούσαν για να μπουκώνουν μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι επιδίδονταν σε ένα πραγματικό σκλαβοπάζαρο, αλλά και κομματάρχες, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν εργαζόμενους για μία θέση σκληρής εργασίας».

Είπε ότι όλα αυτά διαχρονικά τα πλήρωαν οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής, ενώ «η χώρα και ο λαός δεν ωφελήθηκαν ποτέ από όλα όσα θα μπορούσε να προσφέρει η ολόπλευρη αξιοποίηση αυτού του πραγματικού χρυσωρυχείου, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, όχι μόνο για τη Λοκρίδα, αλλά για ολόκληρη τη χώρα».

Πρόσθεσε ότι τις συνέπειες της «εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ για τη ΛΑΡΚΟ» πλήρωναν οι εργαζόμενοι με απολύσεις ή διαθεσιμότητες, ενώ «τις ίδιες συνέπειες πληρώνουν και τώρα οι εργαζόμενοι με την εκκαθάριση, τις περικοπές, την κλοπή του μόχθου τους και τις απολύσεις από την κρατική ΛΑΡΚΟ, για να ξαναπεράσει αυτή σε νέο ιδιοκτήτη».

«Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει στιγμή να τη λέει» τόνισε.

Είπε ότι οι συνέπειες της υλοποίηση της πολιτικής απόφασης εκποίησης της ΛΑΡΚΟ «φωνάζουν» καθώς «το "μοντέλο" της "Ειδικής Διαχείρισης και της εκκαθάρισης εν λειτουργία" τριπλασίασε το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή και την περαιτέρω απαξίωση της ΛΑΡΚΟ».

«Για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, στα 4 χρόνια που μεσολάβησαν, διατέθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από κεφάλαια της ΛΑΡΚΟ και τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της επιχείρησης αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητές της.

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι διεκδικούν να υλοποιηθεί ένα σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας, η κυβέρνηση παραπέμπει στον νέο ιδιοκτήτη. Το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν χαθεί 700 θέσεις εργασίας, ενώ όσοι εργαζόμενοι απέμειναν, απολύθηκαν τον Αύγουστο του 2022» πρόσθεσε.

«Το μόνο εισόδημα που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, είναι η κατακρεουργημένη από τις αντεργατικές διατάξεις μισθοδοσία και η μόνιμη πλέον αγωνία, αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Σε ίδια ή παρόμοια θέση βρίσκονται και δεκάδες αυτοαπασχολούμενοι και προμηθευτές της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι χρεοκόπησαν γιατί η επιχείρηση τους "έριξε κανόνι"» είπε.

«Σήμερα, η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ εξαρτάται, επί της ουσίας, από το αποτέλεσμα που θα έχει ο καυγάς μεταξύ των τμημάτων του κεφαλαίου, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον πλούτο της.

Οι διαγωνισμοί έγιναν, όπως ακριβώς προέβλεπε το σχέδιο της ΕΕ, με το οποίο έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο και την Βουλή, πλην του ΚΚΕ» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και ανέφερε στη συνέχεια:

«Η κυβέρνηση, με το αντίτιμο των 6 εκατομμυρίων ευρώ - 6 ευρώ το στρέμμα δηλαδή - έχει ανακηρύξει "προτιμητέο νέο ιδιοκτήτη" της ΛΑΡΚΟ την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD HOLDINGS.

Όμως ο ανταγωνιστής ενδιαφερόμενος έχει "παγώσει" με ασφαλιστικά μέτρα τη διαδικασία μεταβίβασης. Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους και τον λαό της Λοκρίδας δεν έχει τελειωμό. Γιατί ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, μέχρι να υπάρξει τριμερής διάλογος κυβέρνησης - νέου ιδιοκτήτη - εργαζομένων, τελικά "μην τον είδατε τον Παναή"... Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, μην τους είδατε τους κ.κ. Χατζηδάκη, Σταϊκούρα, Μητσοτάκη, Οικονόμου, Κοτρωνιά και άλλους...».

«Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει εδώ και τώρα με σοβαρότητα. Έχει διασφαλίσει την επαναλειτουργία και την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ; Κανείς τους βέβαια δεν απαντά... Και τι να πουν; Πως εδώ δεν πρόκειται για "επενδυτή", αλλά μάλλον, όπως λένε οι εργαζόμενοι, για έναν "παλιατζή - σκραπατζή"» σημείωσε.

«Έτσι, αντί για «την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ», της βάζουν το οριστικό λουκέτο και μαζί υπονομεύουν τη μελλοντική προοπτική για τη συνολική ανάπτυξη της βιομηχανίας στην χώρα μας. Αντί για θέσεις εργασίας, μεγαλώνουν τις λίστες ανεργίας και καταδικάζουν τις περιοχές γύρω από τις οποίες δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, να ερημώσουν. Και όλα αυτά, με μπούσουλα τις περίφημες "Ευρωπαϊκές Οδηγίες"» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε στη συνέχεια:

«Γι' αυτό το λέμε και να το καταλάβουν καλά στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη: Δεν θα επιτρέψουμε να μαραζώσει η Λοκρίδα, να πνιγεί στην ανεργία. Η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στις 31 Μαρτίου, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε κάθε περίπτωση, η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, είναι κόκκινη γραμμή. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ο λαός της Λοκρίδας, δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους κουβέντα. Δεν είναι μόνοι τους. Σύμμαχο έχουν όλη την εργατική τάξη της χώρας».

«Αυτός ο αγώνας θα φτάσει μέχρι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ να καπνίσει ξανά και το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους και σήμερα και αύριο και πάντα.

Αρμόδιοι και υπόλογοι να απαντήσουν είναι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός, όσοι έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις προτάσεις των εργαζομένων, εισηγήθηκαν και ψήφισαν την πολιτική που οδήγησε εδώ τα πράγματα, όλα τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε και κατέληξε:

«Το ΚΚΕ, ό,τι κι αν γίνει, θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που μέσα από τα σωματεία τους, με πολύμορφες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις, έχουν αναδείξει τη ρεαλιστική πρότασή τους, που μπορεί να βάλει σε επαναλειτουργία την ΛΑΡΚΟ, να την εκσυγχρονίσει και να την αναπτύξει στην κατεύθυνση παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, προϊόντων βιομηχανίας, συσσωρευτών κ.α. Μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, να δημιουργήσει χιλιάδες νέες με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Αυτό το σχέδιο απαντά στην ανάγκη ανάπτυξης της βιομηχανίας με ολοκληρωμένη προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων, της ελληνικής οικονομίας, των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος».