Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Κλειδώνει την Τετάρτη η αύξηση του κατώτατου μισθού

 


Αύριο, 22 Μαρτίου 2024, κατατίθεται η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στο υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό και την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024,

θα υπάρξει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της σε εκπομπή της ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι η εισήγησή της είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ.

Όπως είπε, την περασμένη Παρασκευή, ελήφθη η τελική εισήγηση από το ΚΕΠΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 4% με 5%. «Υποβλήθηκαν επίσης εισηγήσεις από μικρότερους εργοδότες, οι οποίες ήταν ακριβώς στο 3,5%, αλλά και εισηγήσεις που έφταναν μέχρι το 12%-13%» συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας.

«Κύριο μέλημά μας είναι η στήριξη του εργατικού δυναμικού, ειδικά τώρα ενόψει του καλοκαιριού και της θερινής και τουριστικής περιόδου, που θέλουμε οι μισθοί να είναι υψηλότεροι και το διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά να μπορεί να καλύπτει το "κύμα" της ακρίβειας. Από την άλλη πλευρά, επιδιώκουμε η οικονομία της χώρας να κρατείται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο διεθνώς» σχολίασε η κ. Μιχαηλίδου και υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει θετικά και 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, αλλά και τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Σε ερώτηση σχετικά με την πλατφόρμα δήλωσης της απασχόλησης από τους εργαζόμενους συνταξιούχους, η υπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής: «Ανέλπιστη επιτυχία η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, έχουμε φτάσει στους 45.000 εργαζόμενους συνταξιούχους που έχουν κάνει αίτηση. Από μόνο του το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα του μέτρου. Πρόκειται για έναν αριθμό που υπερβαίνει το σύνολο των συνταξιούχων που είχαν δηλώσει πως εργάζονται, πριν από τη λειτουργία της πλατφόρμας και που ξεπερνά τις αρχικές μας προβλέψεις. Έναν χρόνο πριν, δηλαδή, ξέραμε ότι εργάζονται στη χώρα 36.000 συνταξιούχοι. Πρόκειται για μία ουσιώδη βελτίωση στο εισόδημα των εργαζόμενων συνταξιούχων, καθώς πλέον λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους από το 70%, που λάμβαναν έως τώρα. Με τη νέα μεταρρύθμιση, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας: Προστατεύουμε τους συνταξιούχους και αυξάνουμε το εισόδημά τους».

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου μίλησε και για τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, επισημαίνοντας ότι, με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, 3.500 εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα τους από 250 επιχειρήσεις, ακριβώς επειδή εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο. «Η Ψηφιακή Κάρτα εργασίας εφαρμόζεται όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία είναι δίπλα στους εργαζόμενους» προσέθεσε η υπουργός Εργασίας.

Και τόνισε: «Όλοι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται τις ώρες που δουλεύουν, χωρίς καμία εξαίρεση. Στις μισθολογικές συνθήκες είμαστε κάθετοι και δεν είμαστε κάθετοι στη ρητορική, είμαστε κάθετοι στην πράξη. Γι' αυτό, λοιπόν, εντατικοποιούμε τους ελέγχους και εφαρμόζουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Όσον αφορά στους ελέγχους, εφέτος, καταγράφεται αύξηση κατά 20% των ελέγχων σε σχέση με πέρυσι, οι οποίοι είναι στοχευμένοι».