Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net , θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Ν. Χριστοδουλίδης: Σύνοδος για την επιχείρηση «Αμάλθεια» με τη συμμετοχή 36 κρατών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κύπρο


 

Σύνοδος για την επιχείρηση «Αμάλθεια» με τη συμμετοχή 36 κρατών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κύπρο, όπως είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σημείωσε ότι πρόκειται για 23 κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ εκπροσωπήθηκαν όλες οι χώρες του G7 και τα Ηνωμένα Έθνη «με στόχο να δούμε από τη μια πώς μπορεί να διασφαλιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, έτσι ώστε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική η πρωτοβουλία της χώρας μας και κατά δεύτερο η δημιουργία ενός ταμείου, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα».

   Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Ολλανδία, όπως ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό της Μαρκ Ρούττε, θα συνεισφέρει 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΕΕ θα συνεισφέρει περίπου 70 εκατ. ευρώ. «Υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές χώρες ακριβώς για τη σύσταση και τη λειτουργία αυτού του ταμείου» τόνισε. Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι το Μεσανατολικό είναι εκείνο που αναμένεται να κυριαρχήσει των συζητήσεων με αφορμή και την παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις Βρυξέλλες. «Ελπίζω σήμερα να καταστεί δυνατό επιτέλους να υπάρξουν συμπεράσματα τα οποία θα καταγράφουν την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μια για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός αλλά και ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας» σημείωσε.

   Ο Νίκος Χριστοδουλίδης όπως είπε θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο υιοθέτησης και κάποιων συμπερασμάτων που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

   «Όπως γνωρίζετε μέχρι στιγμής στα προσχέδια των συμπερασμάτων δεν υπάρχει σχετική αναφορά για τις τουρκικές σχέσεις. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των τριών μας και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα δούμε και αν θα γίνει συζήτηση και αν θα υπάρξουν συμπεράσματα» προσέθεσε.

    «Η θέση μας είναι πολύ καλά γνωστή. Εμείς περισσότερο από οποιονδήποτε κράτος μέλος επιθυμούμε να υπάρξουν εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Εξελίξεις όμως που περνούν και μέσα από πρόοδο συγκεκριμένη πρόοδο στο Κυπριακό» σημείωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου και επισήμανε: «Δυστυχώς οι τελευταίες δηλώσεις που γίνονται δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση, αλλά είμαι εδώ να συζητήσω συγκεκριμένα πώς μπορεί από τη μια να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και όταν λέμε πρόοδος, δεν μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πέραν από την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και κατ'επέκταση να υπάρξει και πρόοδος σε κάποια θέματα των ευρωτουρκικών».