Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου απευθύνθηκε χθες ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων
για ψήφισμα που κατέθεσε η εν λόγω Επιτροπή προς έγκριση από το Σώμα, μετά από θέμα που ενέγραψε η ίδια και το οποίο αποτελεί απόρροια της συζήτησης που είχε διεξαχθεί στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής, με θέμα «Γυναίκες στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια-από την θεωρία στην πράξη», τον περασμένο Νοέμβριο, με τη συμμετοχή γυναικών αξιωματούχων, Πρέσβεων ή Επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.Στην ομιλία της, η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι ανέκαθεν στη διάρκεια των συγκρούσεων γυναίκες και κορίτσια χρησιμοποιούνταν ως ανθρώπινες ασπίδες και η σεξουαλική και έμφυλη βία, κατά κόρον, ως πολεμικό όπλο. Επισήμανε δε ότι αυτά τα δεινά, υπέστησανκαι οι γυναίκες της Κύπρου, που βίωσαν τη βαναυσότητα του εισβολέα, το 1974.
Η κ. Χαραλαμπίδου υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι γυναίκες δεν είναι μόνο θύματα συγκρούσεων, αλλά και τους βασικότερους πρωταγωνιστές της ειρήνης. Οι γυναίκες της Κύπρου, τόνισε, απέδειξαν έμπρακτα την επιθυμία τους για επανένωση με πορείες που έσπασαν τον κατοχικό κλοιό και διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στις δικοινοτικές συναντήσεις και δραστηριότητες.
Η κ. Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι οι γυναίκες διεκδικούν τη θέση που δικαιωματικά τους αναλογεί στη διπλωματία, την πολιτική, την οικονομία και ότι η θέση αυτή δεν μπορεί να είναι στο περιθώριο των επίσημων ειρηνευτικών διαδικασιών και έξω από τις αίθουσες λήψης αποφάσεων. Τόνισε δε ότι η διασφάλιση της συμμετοχής των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε ανώτατο επίπεδο, στις διαπραγματευτικές ομάδες για το Κυπριακό και στις Τεχνικές Επιτροπές είναι επιβεβλημένη.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών σημείωσε ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στην πορεία προς την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέματα ειρήνης και ασφάλειας αυτή παραμένει αργή, καθότι, η συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι ζήτημα εξουσίας, την οποία κανένας δεν θέλει να μοιραστεί, ιδιαίτερα δε σε κοινωνίες, όπου κυριαρχούν πατριαρχικά στερεότυπα.
Η κ. Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι η γυναικεία εκπροσώπηση υστερεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σημειώνοντας ότι το ποσοστό των γυναικών βουλευτών είναι χαμηλότερο συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εξαιρετικά χαμηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Οι γυναίκες της Κύπρου, τόνισε η κ. Χαραλαμπίδου, είναι δυνατές, ενωμένες και αποφασισμένες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης στις ειρηνευτικές διαδικασίες και στον τομέα της ασφάλειας. «Αυτή είναι η καλύτερη ένδειξη τιμής για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας και όχι τα κόκκινα γαρίφαλα και τριαντάφυλλα, τα οποία μας περισσεύουν», κατέληξε.