Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί σας για να γιορτάσουμε τη Γαλλοφωνία, μέσα από μια από τις πιο ιδιαίτερες και απολαυστικές εκδηλώσεις της, τη γαστρονομία.
Από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας το 1970 τα σύνορα του γαλλόφωνου χώρου διευρύνθηκαν και περιλαμβάνουν λαούς και έθνη από όλον τον κόσμο. Συγκεντρώνοντας σήμερα 88 κράτη μέλη και αντιπροσωπεύοντας έναν πληθυσμό πέραν των 320 εκατομμυρίων ανθρώπων που μιλούν γαλλικά σε πέντε ηπείρους, η Γαλλοφωνία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή γλωσσική κοινότητα. Είναι μια κοινότητα συνεργασίας που βασίζεται στις αξίες της ισότητας, της αλληλοσυμπλήρωσης και της αλληλεγγύης, που επιδιώκει την προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας και του αμοιβαίου σεβασμού, που στηρίζει την εκπαίδευση, την επιστημονική έρευνα, τον πολιτισμό, τη νεολαία και την αειφόρο ανάπτυξη.
Η γαστρονομία, μια κατεξοχήν μορφή πολιτισμού, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή διατροφική διαδικασία. Είναι μια τέχνη όπου οι γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα εναρμονίζονται για να δημιουργήσουν μια μοναδική αισθητηριακή εμπειρία, η οποία ξεπερνά τα γλωσσικά εμπόδια και εκφράζει την ιστορία, τις παραδόσεις, την τεχνογνωσία και τις αξίες της κοινωνίας μιας χώρας. Η συμμετοχή σε ένα πρόγευμα, γεύμα ή δείπνο είναι μια στιγμή ευχαρίστησης και κοινωνικότητας που προωθεί την ανταλλαγή, τη συνεργασία και τον διαπολιτισμικό διάλογο, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των συνδαιτυμόνων. Ακριβώς γι’ αυτό είμαι βέβαιη ότι η αποψινή γιορτή θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ενδυνάμωση και ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών συνεργειών και συνεργασιών προς όφελος της γαλλικής γλώσσας και της Γαλλοφωνίας στη χώρα μας.
Θα ήθελα να επισημάνω με έμφαση ότι, ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, υποστηρίζουμε σταθερά τις οικουμενικές αξίες της Γαλλοφωνίας και εφαρμόζουμε πολιτικές προώθησης της πολυγλωσσίας, με τη γαλλική γλώσσα να έχει ήδη καταστεί μια ζωντανή και δυναμική γλώσσα στην Κύπρο. Ενδεικτικά αναφέρω την επέκταση της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας σε όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την ευρεία εφαρμογή της πιστοποίησης της γαλλικής γλώσσας στο δημόσιο σχολείο, τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα υποδοχής βοηθών γλωσσών και τη διδασκαλία της γαλλικής σε όλα τα ενιαία ολοήμερα δημοτικά σχολεία. Οι πολιτικές αυτές αποτελούν μέρος του ολιστικού σχεδιασμού μας και της συνεχούς προσπάθειάς μας για προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους και όλες, καθώς και για μετάβαση στο σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο που αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διευθυντή της Γ’ Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Λεμεσού για τη φιλοξενία, καθώς και τις καθηγήτριες, τους καθηγητές, τις μαθήτριες και τους μαθητές για την άρτια διοργάνωση αυτής της γεμάτης γεύσεις, αρώματα και χρώματα Γαλλοφωνίας υπέροχης βραδιάς.