Hellenic Cypriot Press Agency

“Εύχομαι το φως των Χριστουγέννων να φωτίσει τη ζωή σας και να σας φέρει χαρές και επιτυχίες για το νέο έτος!”

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Απόψε από δω από την Πάτρα απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους άνεργους, όλους τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων.
Να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ.
Να γυρίσουν την πλάτη στη μιζέρια, τις μειωμένες προσδοκίες και απαιτήσεις που επιβάλλουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η ΝΔ μέσα από την κάλπικη αντιπαράθεσή τους.
Ούτε τα προγράμματά τους, ούτε οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, που στήνουν ανάμεσά τους ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, μπορούν να κρύψουν ότι και οι δυο τους υπηρετούν το σημερινό βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο.
Ούτε τα ψεύτικα διλήμματα που ξέθαψαν από τη ναφθαλίνη, τα κόμματα του κεφαλαίου μπορούν να κρύψουν ότι συγκλίνουν στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα.
Βασικός στόχος τους:
Να αποδεχτεί ο λαός ότι δεν μπορεί να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του, με βάση τον πλούτο που παράγει.
Να θεωρήσει όλα όσα του έκλεψαν στα χρόνια της κρίσης περασμένα – ξεχασμένα.
Να αρκεστεί στις υποσχέσεις ότι μπορεί να του επιστραφούν μόνο κάποια ψίχουλα κι αυτά στους πιο φτωχούς.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να κοροϊδεύει πως δήθεν η κυβέρνησή του έδειξε, πως υπάρχει δρόμος εξόδου από την κρίση, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πιο ευάλωτους και κρατώντας την κοινωνία όρθια!!!
Μια κοινωνία που είναι κυριολεκτικά γονατισμένη, που συλλογικά πλέον νοιώθει ότι την πρόδωσαν όσοι μέχρι σήμερα εμπιστεύτηκε…
Αλήθεια, ποια κοινωνία παρέμεινε όρθια, κύριοι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το 34,8% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της «επίσημης φτώχειας» και του «κοινωνικού αποκλεισμού»;
Και βέβαια αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία.
Όπου για την Ελλάδα, το «κατώφλι» της επίσημης φτώχειας ορίζεται στα 4.560 ευρώ ετήσιου εισοδήματος για ένα ατομικό νοικοκυριό, δηλαδή για έναν εργάτη σήμερα να ζει με 325 ευρώ το μήνα, ενώ το αντίστοιχο όριο το 2008 -πριν 10 δηλαδή χρόνια- οριζόταν στα 6.580 ευρώ, δηλαδή 470 ευρώ το μήνα, που και πάλι βέβαια ούτε τότε αυτά έφταναν!
Λες και ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος στην Πάτρα, ο οποίος ζει με 500 ή με 600 ευρώ σήμερα, δεν είναι φτωχός;
Δεν βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης όταν δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα βασικά για την επιβίωσή του;
Όταν ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι «η Ελλάδα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους», ότι «η οικονομία αναπτύσσεται ξανά», «το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται», ότι «οι βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν πλέον να αποδίδουν», απευθύνεται και στο μεγάλο κεφάλαιο λέγοντάς του ότι κάνει καλά τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του.
Απευθύνεται όμως και στους εργαζόμενους, καλώντας τους να βάλουν πλάτη στην ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, προκειμένου να μείνει κανένα ψίχουλο για τους υπόλοιπους.
Όμως, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα.
Πρώτα-πρώτα, η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν προχωρά τόσο “ρόδινα” όσο θέλει να την εμφανίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η πρόσφατη αναταραχή στο χρηματιστήριο αποδεικνύει πως το κλίμα εφησυχασμού και κανονικότητας, που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, είναι τελείως επίπλαστο.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι εύθραυστη και αρκεί ένα ελαφρύ σοκ για να την εκτροχιάσει.
Σύμφωνα μάλιστα με το καλύτερο σενάριο -το οποίο δεν περιλαμβάνει την εκδήλωση νέας διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης- η Ελλάδα χρειάζεται πάνω από 10 χρόνια για να επιστρέψει στο προ κρίσης επίπεδο καπιταλιστικής ανάπτυξης!
Αν συνυπολογίσουμε την κατάσταση των εγχώριων τραπεζών, την όξυνση των αντιθέσεων στην Ευρωζώνη και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις απ’ την κλιμάκωση του ανταγωνισμού ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας, εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε τον μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας αυτών των προβλέψεων.
Αν σκεφτούμε μόνο τις πιθανές επιπτώσεις σε προβλεπόμενες επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα, στη ναυπηγοεπισκευή, στην ηλεκτρική ενέργεια, στον τουρισμό, στα logistics, το επόμενο διάστημα.
Ασφαλώς, ο μεγαλύτερος κίνδυνος απ’ την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει ο σημαιοφόρος των σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι να γίνει η ίδια η Ελλάδα στόχος στην περίπτωση μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης.
Παράλληλα, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητος ο πρωταγωνιστικός ρόλος αμερικανικών ομίλων (Bank of America, Citigroup) στην πώληση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, σε συνδυασμό με τη δήλωση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, για τους εξωγενείς παράγοντες που πιέζουν τις ελληνικές τράπεζες.
Όμως, οι παράγοντες αυτοί δεν μπορούν να συγκαλύψουν τα αντικειμενικά προβλήματα του εγχώριου τραπεζικού τομέα που τροφοδοτούν την τάση απωλειών των τραπεζικών μετοχών.
Είναι γεγονός, ότι οι τέσσερις εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι πέρασαν την τελευταία διετία ορισμένα τεστ αξιολόγησης (stress test) και βελτίωσαν μια σειρά δείκτες, όμως κάθονται πάνω σε μία ωρολογιακή βόμβα, η οποία λέγεται: «κόκκινα δάνεια».
Ένα μέρος των κεφαλαίων, που δάνεισαν οι τράπεζες με τη μορφή στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, έχει «καταστραφεί» στην πράξη, δεν πρόκειται να αποφέρει κέρδος.
Ωστόσο, αν αυτό αποτυπωθεί επίσημα στους ισολογισμούς των τραπεζών, θα αποκαλύψει και θα εξασθενίσει έτσι την οικονομική τους θέση.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Η υπερχρέωση κρατών, επιχειρήσεων, ομίλων και λαϊκών οικογενειών και η δυσκολία απομείωσης των χρεών τους αποτελεί έκφραση της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου.
Διογκώνεται έτσι το κεφάλαιο, που δεν μπορεί να επενδυθεί με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, σε 31 κράτη (που καλύπτουν το 61% του παγκόσμιου ΑΕΠ) το κρατικό χρέος φτάνει πλέον το 95% του ΑΕΠ.
Αντικειμενικά, αυξάνει η δυσκολία των αστικών επιτελείων διεθνώς να διασφαλίσουν μια ελεγχόμενη απαξίωση ενός μέρους του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου, που αποτελεί και τον βασικό τρόπο στον καπιταλισμό, ώστε να δώσουν ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη.
Οι αστικές κυβερνήσεις δικαίως φοβούνται τους τριγμούς που μπορεί να επιφέρει η χρεοκοπία του αστικού κράτους ή μιας μεγάλης προβληματικής τράπεζας.
Ταυτόχρονα, κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο επιδιώκει την εξασθένηση του αντιπάλου, για να δώσει διέξοδο στο δικό του υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο.
Η κρατική στήριξη προβληματικών ομίλων σε όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα κρύβει προσωρινά τον κίνδυνο «κάτω από το χαλί», αλλά το πρόβλημα -η υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου- διογκώνεται τελικά διεθνώς.

Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Η πορεία προς μία νέα διεθνή καπιταλιστική κρίση είναι προδιαγεγραμμένη.
Ταυτόχρονα, και πάνω σε αυτό το έδαφος, αλλάζει ο διεθνής συσχετισμός οικονομικής ισχύος και οξύνεται ο ανταγωνισμός τόσο ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα όσο και στο εσωτερικό αυτών των συμμαχιών.
- Ο «εμπορικός πόλεμος» των ΗΠΑ κατά της Κίνας αλλά και της Γερμανίας,
- Η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας,
- Η διαπάλη στο εσωτερικό της Ευρωζώνης,
- Το BREXIT,
υπογραμμίζουν ακριβώς αυτό το συμπέρασμα.
Το ΔΝΤ, στην τελευταία του έκθεση, προβλέπει επιβράδυνση της οικονομίας το 2019 σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Ιαπωνία και Κίνα.
Η διόγκωση της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και η όξυνση των αντιθέσεων καταγράφεται ιδιαίτερα στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και της ΕΕ, με τις τάσεις να αποτυπώνουν την όξυνση της ανισομετρίας μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης.
Αποτυπώνεται η υπεροχή των τραπεζών της Γερμανίας, έναντι της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Η αύξηση της διαφοράς οικονομικής ισχύος της Γερμανίας με την Ιταλία αποτυπώνεται και στη μεγάλη αύξηση της διαφοράς κόστους δανεισμού, της διαφοράς της απόδοσης γερμανικού και ιταλικού κρατικού ομολόγου.
Εδώ μπορεί να βρει κανείς την απάντηση, γιατί η νέα αστική κυβέρνηση της Ιταλίας πιέζει τη γερμανική κυβέρνηση και την Κομισιόν για χαλάρωση της αυστηρής περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας.
Γιατί η ιταλική κυβέρνηση με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού της επιδιώκει να στηρίξει φορολογικά τις δικές της επιχειρήσεις και να αμβλύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών της ΕΕ, της Ευρωζώνης, καλά κρατεί.
Γι' αυτό εκφράζονται σοβαρές διαφωνίες στις προτάσεις εμβάθυνσης της ΕΕ και των περιορισμών στην αυτοτέλεια της πολιτικής των κρατών-μελών.
Σε κάθε περίπτωση όλη αυτή η όξυνση της διαπάλης για το πώς θα επιμεριστούν τα κέρδη και οι ζημιές ανάμεσα στις διάφορες χώρες- κράτη, καθιστά αβέβαιο το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης.
Τι αποκαλύπτεται; Πως μια νέα εκδήλωση διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης με έντονες επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία βρίσκεται προ των πυλών.
Και πως το ενδεχόμενο μιας ανέφελης πορείας μακροπρόθεσμης καπιταλιστικής ανάπτυξης, που ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, είναι πρακτικά απίθανο, βρίσκεται μάλλον στη σφαίρα της φαντασίας!

Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Και τι δεν έχουμε ακούσει αυτούς τους μήνες μετά την τυπική λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο…!
Ότι βγήκαμε από τα μνημόνια…
Ότι η Ελλάδα επανήλθε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα…
Ότι έχει πλέον τη δυνατότητα να καταθέτει το δικό της προϋπολογισμό, όπως όλες οι κυβερνήσεις…
Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για την εργατική τάξη, τον λαό;
Τι αλλάζει στη ζωή του ελληνικού λαού;
Όταν είναι εδώ και παραμένουν σε ισχύ όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων που στράγγισαν το εισόδημά του, καταπάτησαν τα δικαιώματα του;
Όταν έχει φορτωθεί τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060 και ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο ίδιος;
Μάλιστα, η κατάθεση του προϋπολογισμού και η έγκρισή του είναι η απόδειξη ότι είναι εδώ και παραμένουν στο ακέραιο:
Η επιτροπεία, οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι από τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεκκλίνει ούτε ευρώ.
Όσο δε για τις δύο αντιλαϊκές εκδοχές του προϋπολογισμού, η πρώτη με, και η δεύτερη χωρίς τις επιπρόσθετες περικοπές των συντάξεων, ήταν τουλάχιστον για γέλια.
Η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις, γιατί θέλουν να συζητάμε τι δεν θα χάσουμε και όχι τι πρέπει να πάρουμε πίσω, τι πρέπει να κερδίσουμε.
Η ουσία, όμως, είναι ότι συνολικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποδεικνύει περίτρανα πως ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Γιατί, τελικά, λίγη σημασία έχει από ποια τσέπη του λαού θα έρθουν οι νέες περικοπές.
Όσο κι αν ψάξει κανείς, θα δυσκολευτεί να βρει διαφορές ουσιαστικής ανακούφισης των εργαζομένων ανάμεσα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και σε όλους τους προηγούμενους.
Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και συνταξιούχοι επωμίζονται τα βάρη:
- Με εξαντλητικούς έμμεσους και άμεσους φόρους,
- με διατήρηση των κουτσουρεμένων συντάξεων και μισθών,
- με διαιώνιση των ελλείψεων σε σχολεία, νοσοκομεία, δήμους.
Αποτελεί πρόκληση για τον λαό, που συνεχίζει να ματώνει, η κυβέρνηση να προβάλει ως μεγάλη της επιτυχία το πρωτογενές πλεόνασμα και το υπερπλεόνασμα, για να συγκαλύπτει ποιος τελικά το πληρώνει.
Αποτελεί φυσικά επιτυχία για την άρχουσα τάξη της χώρας και τους “διορισμένους” φοροεισπράκτορές της, την εκάστοτε κυβέρνηση, και γι’ αυτό δικαίως πανηγυρίζει ο Αλ. Τσίπρας.
Η Ελλάδα στα χρόνια της ονομαζόμενης «αριστερής» κυβέρνησης έγινε πρωταθλήτρια στις αυξήσεις φόρων μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.
Αλλά δεν πληρώσαμε όλοι μαζί το μάρμαρο.
Γιατί στα δημόσια έσοδα, οι μεγάλες επιχειρήσεις καταβάλλουν ένα ελάχιστο, ως ανύπαρκτο μερίδιο, που μόλις φτάνει το ισχνό ποσοστό του 5%, αξιοποιώντας νόμιμες φοροαπαλλαγές, αναπτυξιακούς νόμους και τη νόμιμη δυνατότητα μεταφοράς εσόδων στο εξωτερικό.
Το υπόλοιπο 95% καταβάλλεται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες, όλους αυτούς που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους βαφτίζει φοροφυγάδες και τους κυνηγά ανηλεώς.
Την ίδια στιγμή, το ποιος χάνει και ποιος κερδίζει με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φαίνεται και με τα περιβόητα “αντίμετρα” της κυβέρνησης.
Πρώτα - πρώτα, τα λεγόμενα αντίμετρα δεν είναι μέτρα ανακούφισης.
Προέρχονται απ’ τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, που πληρώνει ο λαός.
Είναι τουλάχιστον πρόκληση να σου παίρνουν 10, να σου επιστρέφουν 1 και να λένε ότι σε ανακουφίζουν κιόλας.
Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο σενάριο που προβλέπει ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις, προβλέπεται να κοπούν μια σειρά αντίμετρα προς τους εργαζομένους, τα γεύματα προς τους μαθητές και το επίδομα θέρμανσης.
Βέβαια, παραμένουν μόνο τα αντίμετρα που πάνε προς το μεγάλο κεφάλαιο με επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών και μείωση της φορολογίας του.
Αυτός είναι ο χαρακτήρας των «επιλογών» του ΣΥΡΙΖΑ.
Να διαλέξουμε αν θα θυσιάσουμε τις συντάξεις ή τα επιδόματα.
Να διαλέξουμε αν και πόσο ο φτωχός πρέπει να θυσιάσει κάτι παραπάνω για τον φτωχότερο.
Και όλα αυτά για να μη θιγεί, ούτε στο ελάχιστο, ο πραγματικός πλούτος. Το κεφάλαιο, οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, το καπιταλιστικό κέρδος, αυτό το οποίο καρπώνονται οι μεγαλομέτοχοι της βιομηχανίας, του εμπορίου, των τραπεζών, τις ναυτιλίας, των κατασκευαστικών ομίλων, οι εφοπλιστές.

Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Δεν χωρά πλέον καμία αμφιβολία πως η καπιταλιστική ανάπτυξη θα διατηρήσει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και θα φέρει και καινούργια.
Κι όσο για τα πενιχρά μέτρα, που υπόσχονται τα κυβερνητικά στελέχη, αυτά εξαρτώνται από το αν η ανάπτυξη πάει καλά τα επόμενα χρόνια και δεν προκύψει νέα οικονομική κρίση, αν οι θεσμοί πειστούν, αν τα δημόσια οικονομικά ευημερούν, και πολλά ακόμα αν…
Κυρίως όμως τα μέτρα αυτά δεν αποκαθιστούν τις αδικίες. Και είναι τουλάχιστον πρόκληση να παρουσιάζονται ως τέτοια.
Τα μέτρα της κυβέρνησης, το πολύ-πολύ είναι ελάχιστα ψίχουλα σε λίγους, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν χάσει ήδη, σχεδόν το 50% του εισοδήματός τους και αναμένεται και νέα επίθεση.
Ο κατώτατος μισθός ακόμα κι αν αυξηθεί κατά 30 ευρώ, έχει ήδη υποχωρήσει κατά 150. Την ίδια στιγμή οι εργοδότες παίρνουν δωράκι τις ασφαλιστικές εισφορές, οπότε η αύξηση του μισθού γίνεται απ’ την τσέπη του λαού, όχι της εργοδοσίας... Για μια ακόμα φορά αναδιανομή της φτώχειας.
Οι περιβόητες μειώσεις των ασφαλίστρων συγκαλύπτουν πως οδηγούν σε κατάρρευση της σύνταξης, δηλαδή πως πρόκειται απλά για μετάθεση του πότε θα πληρώσεις.
Επίσης, συγκαλύπτουν πως πρόκειται για μικρές αλλαγές στον νόμο-λαιμητόμο Κατρούγκαλου – ΣΥΡΙΖΑ, που εκτόξευσε τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ουσιαστικά είναι μια εξαιρετική εφαρμογή του γνωστού γνωμικού του Χότζα, ότι μια μικρή βελτίωση μπορεί να σβήσει απ’ τη μνήμη την προηγούμενη μεγάλη δραστική επιδείνωση.
Εξάλλου, η όποια μείωση στις εισφορές θα έχει αρνητική επίδραση στο ύψος των συντάξεων. Γι’ αυτό και οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί ανάκτησης της εργασίας είναι ένα αδειανό πουκάμισο.
Η κυβέρνηση, όχι μόνο διατήρησε στο ακέραιο το αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δημιούργησε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας ενισχύοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό, αλλά το πήγε και ένα βήμα παραπέρα κατεδαφίζοντας ό,τι είχε απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και βάζοντας αυστηρότερες προϋποθέσεις, νέα εμπόδια στην κήρυξη της απεργίας.
Και όπου καταφέρνουν να προκηρύξουν κάποια απεργία, τότε άμεσα παρεμβαίνει ο πέλεκυς της δικαιοσύνης, κηρύσσοντας σχεδόν κάθε απεργία παράνομη και καταχρηστική, όπως πρόσφατα στο λιμάνι του Πειραιά.
Τώρα έχει το θράσος να κοροϊδεύει κι από πάνω, λέγοντας πως θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, ενεργοποιώντας μάλιστα έναν από τους πιο αντεργατικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τον “νόμο Βρούτση”, που φέρνει τον κατώτατο μισθό στα μέτρα του κέρδους και του ανταγωνισμού των καπιταλιστών. Που καταργεί την συλλογική διαπραγμάτευση για το ύψος του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση!
Μάλιστα, ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Βρούτσης, εμφανίζεται δικαιωμένος για τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο αντιλαϊκός νόμος του –νόμο-δολοφόνο τον είχε χαρακτηρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε στη βουλή- τώρα, από σκέτος νόμος Βρούτση έχει γίνει πλέον «δολοφονικός» νόμος Βρούτση- Αχτσιόγλου.
Τέτοια είναι η σύμπλευση και η σύγκλισή τους! Κανονικός γάμος με κουμπάρους την τρόικα και τον ΣΕΒ…
Ακόμη κι αν δώσουν κάποια ψίχουλα-πρόκληση στους εργαζόμενους για προεκλογική χρήση, αυτά θα εξανεμιστούν και με το παραπάνω από όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, όπως η δραστική μείωση του αφορολόγητου.
Αν ήθελε η κυβέρνηση να αυξήσει πραγματικά τον κατώτατο μισθό, θα ψήφιζε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ! Αυτή θα ήταν πραγματική αύξηση!
Τώρα, προεκλογικά, θυμήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ το αίσχος του υποκατώτατου μισθού, που έδωσε τη δυνατότητα στην εργοδοσία να εκμεταλλεύεται νέα αγόρια και κορίτσια.
Αλήθεια, η ΝΔ δεν τον νομοθέτησε; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον υλοποιεί ως κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια;
Τώρα τους έπιασε ο πόνος για τους νέους εργαζόμενους; Όχι βέβαια. Τα μεγάλα αφεντικά έχουν στο νου τους.
Γιατί το αίσχος της εργασιακής ζούγκλας για τους νέους έχει πολλά ονόματα: Μερική απασχόληση, ελαστικές σχέσεις, «μαθητεία».
Είναι ουσιαστικά η απλήρωτη δουλειά, που ισχύει για χιλιάδες νέους της κατάρτισης και όχι μόνο. Όλους, δηλαδή, όσοι δουλεύουν τζάμπα, μόλις για λίγα ευρώ.
Αλήθεια, ποιους νομίζουν ότι κοροϊδεύουν ο Τσίπρας και η υπουργός του, όταν μιλάνε για επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων;
- Επέκταση που βασίζεται στην καλή θέληση των εργοδοτών, με την προαιρετική κατάθεση του μητρώου.
- Επέκταση που βάζει ως προϋπόθεση αυτή να καλύπτει το 50+1 των εργαζόμενων του κλάδου.
Στη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδων δεν υπάρχουν συμβάσεις, ως αποτέλεσμα του αντεργατικού νομικού πλαισίου, το οποίο και η σημερινή κυβέρνηση το αφήνει αναλλοίωτο.
Αλλά ακόμη και εκεί που υπάρχουν, αυτές δεν έχουν καμία αξία για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση, για τους συμβασιούχους εργαζόμενους, για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, γιατί όλοι αυτοί αποκλείονται από τις κλαδικές συμβάσεις.
Μόνο για παράδειγμα στον κλάδο του Τουρισμού υπάρχουν πάνω από 14 διαφορετικές μορφές συμβάσεων. Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν την πλειοψηφία των νέων εργαζομένων, γιατί πάνω από το 52% εργάζονται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβονται με 378 ευρώ μικτά.
Η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και η θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας έχουν ως προαπαιτούμενο το φθηνό, αναλώσιμο, ευέλικτο και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό.
Για ποιες ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μιλάει και η ΝΔ; Για αυτές που αχρήστευσε και επιδιώκει να παραμείνουν σε αχρηστία;
Για ποιο ασφαλιστικό σφάζονται στην ποδιά των μεγαλοεργοδοτών;
Για αυτό που προωθεί την «ανταποδοτικότητα» και την ιδιωτική ασφάλιση, που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και είναι ο πυρήνας τόσο του νόμου Κατρούγκαλου όσο και των σχεδίων «αλά Πινοσέτ» της ΝΔ;
Οι διαφορές τους αφορούν στο από ποια τσέπη θα τα πάρουν από τον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη φοροληστεία και τα χαράτσια του θα αδειάζει τη μία τσέπη των εργαζομένων και η ΝΔ με το «τσεκούρι» στις κοινωνικές δαπά