Hellenic Cypriot Press Agency

“Εύχομαι το φως των Χριστουγέννων να φωτίσει τη ζωή σας και να σας φέρει χαρές και επιτυχίες για το νέο έτος!”

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Σε θετική κατεύθυνση οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης"

Προσθήκη λεζάντας
" Σε θετική κατεύθυνση οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις
για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης"


Στην ομιλία της σήμερα στη Βουλή η κα Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη αναφέρθηκε αφ’ ενός στην αναγκαιότητα τροποποίησης της νομοθεσίας αναφορικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, κατόπιν της αποφάσεως του ΣτΕ και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς και αφ’ ετέρου στις διατάξεις του σχεδίου νόμου, με τις οποίες παρατείνεται για ένα ακόμα έτος η εφαρμογή των άρθρων 43 και 44 του ν.4489/2017 και τροποποιείται το άρθρο 110Α του ΠΚ., σχετικά με την υπό όρους αποφυλάκιση των κρατουμένων, αλλά και τις τιθέμενες δικλείδες για την ασφαλή διαπίστωση της αναπηρίας του αιτούντος αποφυλάκιση. Ταυτόχρονα εξήγησε τη χρησιμότητα των εν λόγω διατάξεων, τόσο για τους ίδιους τους κρατούμενους, όσο και για την κοινωνία γενικότερα, καταρρίπτοντας το σαθρό επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί αυξήσεως της εγκληματικότητας.
Αναλυτικότερα, έκρινε ως θετικές τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, όπως η διεύρυνση του κύκλου των υπόχρεων προσώπων, η συμπερίληψη στη σχετική υποχρέωση των εν διαστάσει συζύγων και των μερών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τους υπόχρεους, η δήλωση των κινητών πραγμάτων αξίας και των τιμαλφών, η πρόβλεψη να δηλώνουν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί όλες τις δανειακές τους υποχρεώσεις, η διεύρυνση της επιτροπής ελέγχου και η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης. Οι εν λόγω διατάξεις συμβάλλουν στην διασφάλιση της διαφάνειας και λογοδοσίας των προσώπων που διαχειρίζονται δημόσιες υποθέσεις.
Ως θετικές και αναγκαίες χαρακτήρισε όμως και τις διατάξεις των άρθρων 43 και 44 του ν.4489/2017 που προβλέπουν την υπό όρους απόλυση των κρατουμένων, που έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους, με σκοπό την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων. Σε απάντηση των υποκριτικών και προπαγανδιστικών δηλώσεων της αντιπολίτευσης περί εξάρσεως της εγκληματικότητας εξαιτίας των εν λόγω διατάξεων, εξήγησε ότι αφ΄ ενός τα στοιχεία δεν είναι αληθή και αφ΄ ετέρου την αναγκαιότητα έκτισης της ποινής σε συνθήκες ανθρώπινες και ασφαλείς, οι οποίες σαφώς και δεν διασφαλίζονται με την υπερφόρτωση των φυλακών. Τόνισε ότι η επανένταξη των αποφυλακισμένων στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο, θωρακίζει τη κοινωνία, γιατί συμβάλλει στην αποφυγή στο μέλλον, την διάπραξη από αυτούς ιδίων ή άλλων παραβατικών πράξεων. Σημείωσε, επίσης, ότι και οι ποινές εκατομμυρίων ευρώ στις οποίες έχει καταδικασθεί η χώρα μας να καταβάλλει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στα σωφρονιστικά καταστήματα, αποτελεί μία ακόμα παράμετρο που επιβάλλει τη θέσπιση των αποσυμφορητικών διατάξεων.
Τέλος, έκανε μνεία στην εξαίρεση κάποιων αδικημάτων ιδιαίτερα μεγάλης απαξίας, όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση, αδικήματα σε βάρος ανηλίκων (βιασμός, αποπλάνηση, ασέλγεια, πορνογραφία) από τις ευεργετικές διατάξεις, οι οποίες, όπως επισήμανε, νομοθετούνται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις από το 1995 (άρθρο 1 του ν.2408/96, άρθρο 1 του ν.4043/2012, άρθρο 11 του ν.4274/2014).
Την ομιλία της έκλεισε δηλώνοντας τη συμφωνία της για την αποποινικοποίηση της επαιτείας, καθώς και για τη διάταξη με την οποία ορίζεται ο τρόπος που θα επανέλθουν στην επανιδρυθείσα Δημοτική Αστυνομία,(που είχε καταργηθεί από τον τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη), οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, πρώην δημοτικοί αστυνομικοί.