Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρακτορείο 104,9 FM (Κ. Παπαδάκης- Σ. Παπαδοπούλου)

Συνέντευξη  της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρακτορείο  104,9 FM (Κ. Παπαδάκης- Σ. Παπαδοπούλου)



· Ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ολοένα και πιο ειλικρινής για το πραγματικό του πρόγραμμα
· Επιδίωξη μιας λύσης για ΠΓΔΜ που θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα
· Η πολιτική της λιτότητας αποδομεί την Ευρώπη και ενισχύει την ακροδεξιά

****************************************************************************************
- Θέλω να σας ρωτήσω πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην Ιταλία… Πολλά πρωτοσέλιδα εφημερίδων .. “Σεισμός στη Ρώμη, τρέμει η Αθήνα… με έντονη ανησυχία”.. Αν υπάρχει έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και πώς βλέπετε και τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας..


Όσον αφορά στην Ελλάδα θεωρώ ότι ειδικά σήμερα εξαιτίας της αβεβαιότητας στην Ιταλία είναι προς το συμφέρον στην Ευρώπη να καταλήξει η ελληνική υπόθεση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Γιατί θα πρόκειται για ένα μήνυμα σταθερότητας και θα κλείσει τα στόματα όσων μιλάνε για μια γενικευμένη ευρωπαϊκή κρίση..
Τώρα αν θέλετε να το σχολιάσουμε γενικότερα, θεωρώ ότι σε μια δημοκρατία η βούληση των πολιτών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να μην ακυρώνεται στην πράξη από τους θεσμούς που οφείλουν να την προστατεύσουν. Και εδικά όταν τέτοιες κινήσεις όπως αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας έρχονται να ενισχύσουν περαιτέρω το ρεύμα της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού και σε καμία περίπτωση δεν έρχονται να το ανακόψουν.


- Προβλέπετε να βγαίνουμε από την ιταλική κρίση σύντομα;…

Θα δούμε τις εξελίξεις. Γράφεται σήμερα ότι θα προκηρυχθούν άμεσα εκλογές. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ευρώπη πρέπει να πάρει μαθήματα και από αυτή την κρίση, ότι χρειάζεται εμβάθυνση της δημοκρατίας και πολιτικές στήριξης της κοινωνίας και της συνοχής και όχι συνέχεια της ίδιας καταστροφικής πολιτικής λιτότητας που αποδομεί την Ευρώπη, που απομακρύνει τους ευρωπαίους πολίτες από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και έτσι τροφοδοτείται η άκρα δεξιά και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της σε μια σειρά από χώρες και όχι μόνο στην Ιταλία.




- Να περάσουμε λίγο και στα δικά μας στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Μια ανακοίνωση χθες του Μαξίμου λέει ότι καμία συμφωνία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει για το όνομα και καλεί τη Ν.Δ. να έχει υπομονή γιατί όταν θα έρθει τελικά αυτή η συμφωνία δεν θα έχει επιχειρήματα να μην την υποστηρίξει. Πού βρισκόμαστε, γιατί λίγο μπερδευτήκαμε.. Πού βρισκόμαστε σ’ αυτό το ζήτημα;. ..

Η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ βρίσκεται στην τελική ευθεία, αλλά ταυτόχρονα παραμένει σε εξέλιξη. Σίγουρα μπορούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία σήμερα να προσδοκούμε μια συμφωνία όπως αυτή που έχουμε περιγράψει, δηλαδή μια συμφωνία η οποία θα συμβάλει στη σταθερότητα, θα συμβάλλει στην ειρήνη και στην οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, δηλαδή μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, πράγμα το οποίο προϋποθέσει και συνταγματική αναθεώρηση για τη γείτονα χώρα.
Και περιμένουμε τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν με τη δέουσα σοβαρότητα όταν τελικά επιτευχθεί αυτή η λύση και παρουσιαστεί σε όλους. Γιατί αυτό το οποίο επιδιώκουμε και σε αυτό το οποίο δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες είναι μια λύση η οποία προωθεί τα συμφέροντα της χώρας, που της προσδίδει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή ως ένας πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη η οποία λύνει προβλήματα και η οποία σχεδιάζει το μέλλον της χώρας σε νέες βάσεις σταθερότητας και ανάπτυξης. Και γι αυτό θα πρέπει και οι τοποθετήσεις της Ν.Δ. να αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική μ’ αυτόν τον τρόπο.

- Την κόκκινη γραμμή που έχει βάλει ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝ.ΕΛ. όσον αφορά τη σύνθετη ονομασία ή μάλλον να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία μέσα στην καινούργια ονομασία πώς θα την αντιμετωπίσετε;…

Πρέπει να περιμένουμε να υπάρξει αυτή η λύση και τότε θα τοποθετηθούν όλα τα κόμματα και μεταξύ των οποίων και οι ΑΝ.ΕΛ. Οι ΑΝ.ΕΛ., όπως γνωρίζετε, έχουν δηλώσει και ότι στηρίζουν τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών και περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουν τη συμφωνία εφ’ όσον αυτή έρθει. Και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις μια ευρύτατη συναίνεση σε μια λύση η οποία έρχεται να λύσει προβλήματα και όχι να συνεχίσει μια κατάσταση η οποία είχε οδηγήσει 140 περίπου χώρες και παραπάνω να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με τη σημερινή της συνταγματική ονομασία, κάτι το οποίο βέβαια δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα της χώρας.


- Ο ΟΟΣΑ στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του λέει ότι ενισχύεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ότι θα υπερκαλύψουμε τον στόχο του πλεονάσματος του 3,5% το 2018 και το 2019 και μοχλός θα είναι οι εξαγωγές. Εσείς θεωρείτε ότι αυτή είναι μια πρόβλεψη ασφαλής ή θα το δούμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο, με βάση και τα όσα γίνονται στην Ευρώπη και κλυδωνίζουν και το ευρύτερο σύστημα το οικονομικό το ευρωπαϊκό..Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς με αυτές τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ;..

Η εικόνα από τις εξαγωγές είναι πολύ αισιόδοξη κι αν δείτε όλα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια συνεχή αύξηση των εξαγωγών και μια βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας, πράγμα το οποίο είναι πολύ θετικό και δείχνει πλέον ότι η χώρα στέκεται στα πόδια της και με βάση αυτούς τους θετικούς οικονομικούς δείκτες. Θεωρώ ότι τα όπλα της Ελλάδας, οδεύοντας και προς το Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι πολλά. Και γι αυτό το λόγο δεν μπορεί να υπάρξει καμία καθυστέρηση και καμία ολιγωρία ως προς μια θετική κατάληξη στην 21η Ιουνίου, που θα δίνει κι ένα συνολικό μήνυμα σταθερότητας για την Ευρώπη. Και αυτό το στοιχείο, αλλά και άλλα στοιχεία όπως ότι ανακοινώθηκε ότι παρά τη συνολική μείωση στα ευρωπαϊκά κονδύλια αυξάνονται οι πόροι της Ελλάδας από το ΕΣΠΑ. Κατά 8%. Αυτό είναι μια πολύ θετική είδηση η οποία συνδέεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες σε απορρόφηση των πόρων. Πρόκειται για μια σειρά θετικών οικονομικών ειδήσεων που συνδέονται με τη συνολική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στην οικονομία. Και βέβαια όλα αυτά τα θετικά οικονομικά μεγέθη συνδέονται με το συνολικό στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας για μετά το μνημόνιο το οποίο παρουσιάστηκε και στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη βδομάδα, για το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση γιατί δυστυχώς στη Βουλή δεν είχαμε αντιπαράθεση επιχειρημάτων και στρατηγικών σχεδίων για την ανάπτυξη, η συζήτηση δυστυχώς πήγε σε άλλα μονοπάτια.


- Η Ν.Δ. μιλάει για ανάπτυξη με φοροελαφρύνσεις, μιλάει ακόμα και για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με παρεμβάσεις που θα κάνει αν έρθει στην εξουσία, ασφαλιστικό σύστημα με κλειδί τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα…

Ο κ. Μητσοτάκης τον τελευταίο καιρό έχει πει διάφορα πράγματα. Έχει πει ότι είναι παρωχημένο το οκτάωρο, έχει πει ότι είναι ιδεοληψίες οι συλλογικές συμβάσεις, έχει πει ότι είναι πλεονάζοντες οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. Θεωρώ ότι όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο αυθεντικός και πιο ειλικρινής ως τις πραγματικές του προθέσεις και ως προς το πραγματικό του πρόγραμμα. Στην τελευταία του ομιλία στον ΣΕΒ απέρριψε την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που προωθεί η κυβέρνηση για μετά τον Αύγουστο του 2018, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προέβαλε για μια ακόμη φορά ένα πρόγραμμα το οποίο είναι αντιγραφή των συνταγών των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών και είναι πράγματα με τα οποία έχει αντιπαρατεθεί η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα.. Και γι αυτό η «συμφωνία αλήθειας» που έχει παρουσιάσει είναι στην πραγματικότητα μια συμφωνία αποδόμησης της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει ούτε δίκαιη ανάπτυξη, ούτε αναδιανομή του πλούτου η οποία να μην στηρίζεται στην προστασία της εργασίας και να μην στηρίζεται στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην καταπολέμηση της ανεργίας και στις θέσεις απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς. Αντίθετα, η πολιτική που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι αυτή η οποία μας οδήγησε στην κρίση, αυτή που μας οδήγησε στην απώλεια 25% του ΑΕΠ, είναι αυτή που μας οδήγησε στο 27% της ανεργίας και στη μείωση μισθών και συντάξεων και πιστεύω ότι είναι μια επιστροφή την οποία δεν πρόκειται να κάνει η χώρα μας.


- Αυτό το πλαίσιο για την κυβερνητική πολιτική που περιγράφετε σημαίνει ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 κάποια από τα δικαιώματα των εργαζομένων που χάθηκαν μέσα στην κρίση θα αρχίσουν σταδιακά να επανέρχονται; Υπάρχουν τέτοια περιθώρια;..

Υπάρχουν τα περιθώρια. Έχει ήδη συμφωνηθεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, γίνονται αυτή τη στιγμή οι μελέτες για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και θα μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να πούμε πολλά περισσότερα. Εμείς δεν πρόκειται να πανηγυρίσουμε ότι όλα μέσα σε μία νύχτα θα γίνουν όπως ήταν πριν, αλλά με σταδιακά και μεθοδικά βήματα και πάντοτε έχοντας ως επίκεντρο την επαναφορά στην κανονικότητα των εργασιακών σχέσεων, θέλουμε να πιστεύουμε ότι γίνονται βήματα και προς την κοινωνική πρόοδο και προς την κοινωνική δικαιοσύνη. Γνωρίζοντας βέβαια ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει.


31/5/2018

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ