Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Άρθρο Δημ. Παπαδημούλη στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «EU Observer»


    «Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες και συζητήσεις για τη διαμόρφωση της μετα-μνημονιακής ατζέντας, με ένα πρόγραμμα ‘made in Greece’».
·         «Σημαντική η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων στην απομάκρυνση από τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας και το ‘δόγμα Σόιμπλε’».
·         Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «EU Observer».


Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί το ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «EU Observer», με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις προτεραιότητες της μεταμνημονιακής εποχής.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι «στο πρόσφατο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, από τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση των δεσμεύσεων του προγράμματος και η πορεία προς την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και των τεχνικής φύσεως εκκρεμοτήτων», ενώ τόνισε ότι «έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες και συζητήσεις για τη διαμόρφωση της μετα-μνημονιακής ατζέντας, με ένα πρόγραμμα ΄made in Greece’, που θα απαντά στις προκλήσεις της χώρας μας και θα διαμορφώνει συνθήκες σταθερής επιστροφής στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι «οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν για τα έτη 2018 και 2019 είναι θετικές, ο δείκτης επενδύσεων αυξάνεται, οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ενισχύονται, η ανεργία από το 27% το 2014, έχει μειωθεί στο 20.5%,με διαρκώς πτωτική τάση», ξεκαθαρίζοντας πως «η αποτύπωση των θετικών οικονομικών δεικτών στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών απαιτεί χρόνο και συνέχιση της προσπάθειας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».

Για τις προτεραιότητες της μεταμνημονιακού προγράμματος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι αφορούν στη «περαιτέρω μείωση της ανεργίας και της διασφάλισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στη σταδιακή αύξηση των αμοιβών και του βιοτικού επιπέδου, στη διαμόρφωση ενός φιλικού πλαισίου για επενδύσεις, καθώς και στην προώθηση πολιτικών που θα έχουν ένα ακόμη πιο διακριτό αριστερό και προοδευτικό πρόσημο».

Για τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη «σημαντική τη συμβολή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων στην απομάκρυνση από τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας και το ‘δόγμα Σόιμπλε’», ενώ τόνισε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο σε λίγους μήνες, δημιουργεί μια θετική συγκυρία και για την ΕΕ συνολικά, που πρέπει επιτέλους να γυρίσει σελίδα και να εμβαθύνει περισσότερο σε πολιτικές που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις κοινωνικές συγκλίσεις, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία».


To link δημοσίευσης: http://bit.ly/2Fq7qHn




Ακολουθεί το άρθρο στα ελληνικά:


Σοβαρότητα και συνέπεια για την έξοδο από το μνημόνιο

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με σταθερά βήματα προς την έξοδο από την ασφυκτική δημοσιονομική επιτροπεία, προετοιμάζοντας τα βήματα και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2018 και μετά.

Στο πρόσφατο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, από τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση των δεσμεύσεων του προγράμματος και η πορεία προς την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και των τεχνικής φύσεως εκκρεμοτήτων. Η δόση των 5,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, μετά το Eurogoup Μαρτίου.

Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες και συζητήσεις για τη διαμόρφωση της μετα-μνημονιακής ατζέντας, με ένα πρόγραμμα «made in Greece», που θα απαντά στις προκλήσεις της χώρας μας και θα διαμορφώνει συνθήκες σταθερής επιστροφής στη βιώσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά και συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ισχυροποίηση της διοίκησης και τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου κανόνων για μια Ελλάδα πιο φιλική στις επενδύσεις. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στην πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, στη σταθερή και εντεινόμενη μείωση της ανεργίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα για τη χώρα και την πολιτική ηγεσία μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής και στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθούνται.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν για τα έτη 2018 και 2019 είναι θετικές, ο δείκτης επενδύσεων αυξάνεται, οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ενισχύονται, η ανεργία από το 27% το 2014, έχει μειωθεί στο 20.5%,με διαρκώς πτωτική τάση. Παράλληλα, οι οίκοι αξιολόγησης πρόσφατα αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, δίνοντας ένα επιπλέον «σήμα» στις αγορές για επενδύσεις στην Ελλάδα.

H αποτύπωση των θετικών οικονομικών δεικτών στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών απαιτεί χρόνο και συνέχιση της προσπάθειας. Ωστόσο είμαστε σε καλό δρόμο και πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη ένταση προς αυτή την κατεύθυνση. Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας και η διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα συμβάλλει στη σταδιακή αύξηση των αμοιβών και του βιοτικού επιπέδου, ενώ η διαμόρφωση ενός φιλικού πλαισίου για επενδύσεις θα ενισχύσει περισσότερο την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα πριν από μόλις τρία χρόνια, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, ήταν ένα ετοιμόρροπο οικοδόμημα, παραδομένο σε σκάνδαλα διαφθοράς, διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, με ιδιαίτερα οξυμμένες κοινωνικές ανισότητες, όπου συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα πριμοδοτούσαν ένα καθεστώς ανομίας και ρεμούλας.

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η πολυαναμενόμενη έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι εν μια νυκτί αλλάζουν όλα και περνάμε στον παράδεισο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει την ίδια σοβαρότητα και συνέπεια, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, να βελτιωθούν αδυναμίες και να «τρέξουμε» πιο γρήγορα ορισμένες πολιτικές που θα έχουν ένα ακόμη πιο διακριτό αριστερό και προοδευτικό πρόσημο.

Οι παράλληλες εξελίξεις που δρομολογούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σημαντική τη συμβολή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων, δημιουργούν μια νέα δυναμική που μας απομακρύνει, ως ΕΕ και Ευρωζώνη, από τις αποτυχημένες πολιτικές και το «δόγμα Σόιμπλε». Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που προωθούνται θα πρέπει να λάβουν ξεκάθαρα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένη μορφή, για να μη βρεθούμε ξανά ενώπιον των ίδιων αδιεξόδων, που οδήγησαν τελικά στην οικονομική κρίση του 2008, και αργότερα στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία να σταθεροποιείται, ωστόσο μεγάλα δομικά ζητήματα που αφορούν στην αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν έχουν αντιμετωπιστεί και απαντηθεί επαρκώς. Σε αυτό το πλαίσιο, η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο σε λίγους μήνες, δημιουργεί μια θετική συγκυρία και για την ΕΕ συνολικά, που πρέπει επιτέλους να γυρίσει σελίδα και να εμβαθύνει περισσότερο σε πολιτικές που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις κοινωνικές συγκλίσεις, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία, τη λογοδοσία και το κράτος δικαίου, απέναντι στις οπισθοδρομικές και διαλυτικές τάσεις των λαϊκιστικών, συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων.



23/02/18 Το Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ