ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ Ρ. ΣΒΙΓΚΟΥ,
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ STAR (Π/ Τσαπανίδου)
- Πολεμικό κλίμα, επίθεση στο πρόσωπο του Α. Τσίπρα, ωμές αλήθειες στην Ευρώπη, είναι σαν να έβαλαν το δάχτυλο στις πληγές της Ευρώπης και να το γύρισαν. Αλλά του ζήτησαν να αναλάβει τις ευθύνες του. Του ζήτησαν να αποφασίσει τι θα κάνει. Ή να αλλάξει ή να πάρει τη χώρα του και να φύγει από την ευρωζώνη. Τι περιθώρια υπάρχουν σ΄αυτό το κλίμα;…
Έχω μια διαφορετική εκτίμηση από εσάς. Νομίζω ότι υπήρξε επανάληψη επιχειρημάτων από οικογένειες κομμάτων που τις γνωρίζαμε ήδη, όπως οι Φιλελεύθεροι, όπως η κα Λεπέν, όπως ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ. Αυτό όμως το οποίο διαφάνηκε, προφανώς με τις διαφορετικές αποχρώσεις που έχει ο καθένας, γιατί ξαφνικά δεν μας αγάπησε κανείς και δεν είναι ότι θέλουν….
- Μ΄ αυτό το κλίμα εσείς πιστεύετε ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί στην επόμενη σύνοδο να καταλήξει σε συμφωνία;…
Αφήστε με να ολοκληρώσω. Νομίζω ότι φάνηκαν τρία πράγματα από τη συζήτηση που παρακολουθήσαμε. Το πρώτο είναι ότι είναι αγωνία όλων να βρεθεί μία λύση, η οποία λύση, όπως όλοι τόνισαν στις ομιλίες τους –επαναλαμβάνω- ακόμα και οι πιο ακραίοι υποστηρικτές της λιτότητας, θα είναι μια λύση προς όφελος και της Ευρώπης στο σύνολό της. Δεν υπάρχει δηλαδή μία τοποθέτηση, ακόμα και των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πεταχτεί στη γωνία της και ότι το πρόβλημα είναι ελληνικό. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό κι αυτό το τόνισαν όλοι..
Το δεύτερο στοιχείο που ήθελα να επισημάνω είναι η ομιλία του κ. Πιτέλα, ο οποίος δεν ανήκει στο χώρο της αριστεράς, είναι πρόεδρος των Σοσιαλιστών. Αυτό που επεσήμανε σε όλους τους τόνους είναι ότι (α) η Ευρώπη δεν μπορεί να σταθεί ούτε μια μέρα χωρίς την Ελλάδα και (β) ότι θα πρέπει να συζητηθεί και ότι θα πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Πράγμα το οποίο για πρώτη φορά ακούστηκε από τους περισσότερους ομιλητές στο Ευρωκοινοβούλιο.
Θέλω λοιπόν να σταθώ στο ότι η ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας αφενός αποτύπωσε το μήνυμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, ότι δηλαδή η Ελλάδα θέλει μια λύση κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη. Εμείς γι αυτό δουλεύουμε. Κι αυτό αποτυπώθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών.
Αυτή τη στιγμή έχουμε μια εθνική προσπάθεια η οποία εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία είπε ΟΧΙ και στα τελεσίγραφα και στους εκβιασμούς και θεωρώ ότι αυτή την ηχηρή απάντηση του ελληνικού λαού οφείλουν να την σεβαστούν όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, παρόλο που το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν με αυτούς τους εκβιασμούς να καθυποτάξουν το ελληνικό φρόνημα.
- Το πιο ουσιαστικό ερώτημα.. Τέθηκε ένα τελεσίγραφο.. Πρέπει να πάμε προτάσεις και να καταλήξουμε σε συμφωνία ή να φύγουμε από την ευρωζώνη.. Κι αυτά πρέπει να γίνουν μέχρι την Κυριακή… Θα μπορέσετε να το κάνετε;
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη συνομιλία του περιέγραψε το περίγραμμα αυτής της πρότασης. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση απ΄ ότι ήμασταν όλο το προηγούμενο διάστημα, ακριβώς επειδή υπήρξε το δημοψήφισμα για το οποίο οι εκπρόσωποι του ΝΑΙ αλλά και ηγέτες από το εξωτερικό προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι αυτό θα μας έκλεινε την πόρτα της Ευρώπης. Η πόρτα της Ευρώπης, όπως βλέπετε, δεν έχει κλείσει. Η πόρτα της Ευρώπης ανοίγει για μια βιώσιμη λύση.
Και είναι ευχάριστο που και ο κ. Σαμαράς έφυγε από την ηγεσία της Ν.Δ. για να μπορέσει πραγματικά να δοθεί ένα ενωτικό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, όπου υπάρχει σεβασμός στη βούληση των πολιτών, σεβασμός στη διαπραγμάτευση η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε μήνες η ελληνική κυβέρνηση και μέσα από μια νέα βάση θα υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία.
- Μήπως χθες χαθήκατε στη μετάφραση;
Καθόλου. Η ελληνική κυβέρνηση, επειδή πολύς λόγος γίνεται για τις προτάσεις, αν έχει καταθέσει προτάσεις κοκ.. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πλειάδα προτάσεων. Κατέθεσε ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ είχε εξαγγελθεί το δημοψήφισμα κατάθεσε πρόταση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συμφωνίας. Τότε αυτό που έλεγαν οι θεσμοί είναι ότι δεν μπορεί να συζητηθεί λόγω του δημοψηφίσματος.
Αυτή τη στιγμή, με ένα συντριπτικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα υπέρ μιας λύσης η οποία απορρίπτει τη λιτότητα και τα τελεσίγραφα, βρισκόμαστε στη διαπραγμάτευση από μια νέα θέση, πολύ πιο ισχυρή για τον ελληνικό λαό.. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την εντολή για μια πραγματικά ωφέλιμη λύση.
8/7/2015
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ