Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Παρέμβαση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου



 Παρέμβαση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου
αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην παρέμβασή του χθες το βράδυ και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, στην εκπομπή «Απαντήσεις» στο κανάλι Ε και στη δημοσιογράφο Νάνσια Κωσταρά, τόνισε τα εξής:
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε μία πάρα πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Οι επόμενες ημέρες μέχρι την Κυριακή είναι ιστορικές και κρίσιμες για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Για πρώτη φορά μπήκε τόσο ξεκάθαρα το θέμα του Grexit, της πιθανής εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, το ακούσαμε τόσο από τον Γιουνκέρ όσο και από τον Τούσκ. Για πρώτη φορά ακούσαμε ότι έχει ετοιμαστεί σενάριο, επίσημα, για Grexit. Συνεπώς τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να προχωρήσουμε ώστε η τελική λύση της Κυριακής να είναι μια συμφωνία και να μην υπάρξει το κακό σενάριο της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, το οποίο πλέον τίθεται επίσημα.
Δεν θέλω σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να προχωρήσω με αντιπολιτευτικούς τόνους. Χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται πραγματικά να συνεισφέρουμε όλοι στο να υπάρξει αυτή η βιώσιμη συμφωνία, μία συμφωνία η οποία πρέπει να περιλαμβάνει, όσο το δυνατόν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι ακραία υφεσιακά μέτρα. Να αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για αυτή την περίοδο, να υπάρχει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα και έστω να ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.
Η πραγματική οικονομία δεν αντέχει την σημερινή κατάσταση. Η απόφαση για το δημοψήφισμα οδήγησε σε κλειστές τράπεζες, σε περιορισμούς αναλήψεων, σε έλεγχο κεφαλαίων, στην κατάσταση την οποία βιώνουμε τώρα. Όμως τώρα πρέπει να υπάρξει απεμπλοκή και για αυτό οι εταίροι πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, μέσω μιας βιώσιμης συμφωνίας εντός της ευρωζώνης και όχι μιας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και στη συνέχεια ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.


Γίνεται μια συζήτηση αυτή την ώρα για το αν η Ευρώπη και η Ε.Ε. έχουν πολιτικές οι οποίες είναι σκληρά νεοφιλελεύθερες και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. έτσι ώστε όταν θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την κοινωνική συνοχή, να είμαστε μέσα για να έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα. Να μην βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή έξω από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.. Νομίζω ότι όλες οι δυνάμεις της χώρας που επιθυμούν τη συνέχιση της ευρωπαϊκής της πορείας, ανεξαρτήτως των απόψεών τους, οι οποίες έχουν κατατεθεί στην ελληνική κοινωνία μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ύπαρξη αυτής της βιώσιμης συμφωνίας.”


8