Σ. Φάμελλος: «Υπήρχε και υπάρχει σχέδιο απαξίωσης και αλλοίωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» * Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πλέον βάζει την ατζέντα και η κυβέρνηση ακολουθεί απολογούμενη * Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση ασκεί επικοινωνία, αντί να λύσει τα επίμονα προβλήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας * Ελλ. Λύση: Προσφυγή στις αρμόδιες αρχές για τις δημοσκοπήσεις "αγνώστου ταυτότητας" * Κυβερνητικές πηγές: Το ΠΑΣΟΚ αντί να επιτίθεται στην κυβέρνηση ας απολογηθεί στην κοινωνία για τη στάση του για τα απογευματινά χειρουργεία * Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών - Έμφαση στο κόστος της ενέργειας * Συναντήσεις για το μεταναστευτικό του Ν. Παναγιωτόπουλου με τους υπουργούς Εσωτερικών Τουρκίας και Αρμενίας * Τάκης Θεοδωρικάκος: Με το OpenBusiness απλοποιούμε τις διαδικασίες και ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα * Ν. Δένδιας: Νέα Δομή Ενόπλων Δυνάμεων με συγχωνεύσεις μονάδων και σχηματισμών και αντι-drone θόλο * Ν. Χαρδαλιάς: «Εκατό χρόνια μετά, η Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα είναι ένας σύγχρονος Δήμος με τη δική του ξεχωριστή, ζωντανή ιστορία» * Π. Μαρινάκης: Πάνω από 600 θα είναι οι κωδικοί προϊόντων που θα μειωθεί η τιμή τους * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε Κομισιόν



Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη σε Κομισιόν
:
  • Πώς σκοπεύει να διορθώσει τους μακροοικονομικούς κινδύνους που προκαλούνται από τα υπερβολικά πλεονάσματα χωρών, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία;

Το θέμα των μακροοικονομικών ανισορροπιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προκαλούνται από τα υπερβολικά εξωτερικά πλεονάσματα των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά θέτει, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Μακροοικονομικές Ανισορροπίες για το 2015, όπου εκφράζονται οι ανησυχίες της Κομισιόν, μεταξύ άλλων, για τις εξωτερικές ανισορροπίες και για τις πολιτικές διόρθωσής τους από τα κράτη-μέλη, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «ασύμμετρες», αφού «χώρες, του λεγόμενου Νότου, μείωσαν, μέσω της καταστροφικής λιτότητας, τα εξωτερικά τους ελλείμματα, ενώ χώρες, όπως, η Γερμανία και η Ολλανδία, εμφανίζουν, ακόμα, υπερβολικά πλεονάσματα».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού σημειώνει ότι «τόσο τα ελλείμματα, όσο και τα πλεονάσματα, τρεχουσών συναλλαγών, δημιουργούν επικίνδυνες μακροοικονομικές ανισορροπίες σε μια οικονομική και νομισματική ένωση», ζητά από την Κομισιόν να τον ενημερώσει «ποιες συστάσεις έχει κάνει, στο πλαίσιο της εξέτασης των μακροοικονομικών ανισορροπιών, σε ποια κράτη-μέλη» και «πώς εξελίσσεται η υλοποίηση μέτρων διόρθωσής τους», για να καταλήξει στο ερώτημα «συγκεκριμένα, για τις χώρες που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα εξωτερικά πλεονάσματα (Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία), ποια μέτρα οικονομικής πολιτικής έχει προτείνει, ποια χρονοδιαγράμματα διόρθωσής της έχουν κατατεθεί και πώς προχωρά η υλοποίησή τους».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Έκθεση Μηχανισμού Επαγρύπνησης 2015, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες των κρατών-μελών της Ένωσης και συγκεκριμένα, για το ύψος των ιδιωτικών και δημόσιων χρεών και εξωτερικών ανισορροπιών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις πολιτικές εξισορρόπησης του εξωτερικού ισοζυγίου, τις οποίες χαρακτηρίζει «ασύμμετρες», αφού χώρες του λεγόμενου Νότου, μείωσαν μέσω της καταστροφικής λιτότητας τα εξωτερικά τους ελλείμματα, ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, εμφανίζουν, ακόμα, υπερβολικά πλεονάσματα. Με δεδομένο ότι τόσο τα ελλείμματα όσο και τα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών δημιουργούν επικίνδυνες μακροοικονομικές ανισορροπίες σε μια οικονομική και νομισματική ένωση, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Ποιες συστάσεις έχει κάνει, στο πλαίσιο της εξέτασης των μακροοικονομικών ανισορροπιών, σε ποια κράτη-μέλη και πώς εξελίσσεται η υλοποίηση μέτρων διόρθρωσής τους;
2. Συγκεκριμένα, για τις χώρες που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα εξωτερικά πλεονάσματα (Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία), ποια μέτρα οικονομικής πολιτικής έχει προτείνει, ποια χρονοδιαγράμματα διόρθωσης της έχουν κατατεθεί και πώς προχωρά η υλοποίησή τους;