Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΙΡΑΣ




ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΙ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΙΚΑ ΠΑΠΠΑ ΣΕΒΟΥ


ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΕΚΤΕΝΩΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΤΑΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ, ΕΞΕΤΑΣΑΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΠΕΡΙΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΩΡΙΣΑΝ ΡΟΥΧΑ


Επίσκεψη στο Γηροκομείο Πειραιώς πραγματοποίησαν ο γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιάννης Μοίρας και η γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μίκα Παππά Σέβου στο πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών τις οποίες αναπτύσσει το Κίνημα για την ενεργή στήριξη διαφόρων πλαισίων και δομών φιλοξενίας και φροντίδας χειμαζόμενων από την κρίση και τις κακουχίες συνανθρώπων και συμπολιτών μας.

Οι Γιάννης Μοίρας και Μίκα Παππά Σέβου έγιναν δεκτοί σε συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων από τη γενική διευθύντρια Σταυρούλα Μπραΐμη - Νιαρχάκου και τους δύο επιμελητές του Ιδρύματος Κώστα Σταυρόπουλο και Κώστα Πετρίδη.

Λαμβάνοντας το λόγο εισαγωγικά ο γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ εξήγησε ποιες είναι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναπτύσσει το Κίνημα στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ανέφερε χαρακτηριστικές περιπτώσεις στήριξης γηροκομείων εντός και εκτός Λεκανοπεδίου Αττικής, είτε με παροχή αγαθών (νωπά και συσκευασμένα τρόφιμα, είδη ένδυσης, κλινοσκεπάσματα κλπ.) είτε με υπηρεσίες (ιατρικοδιαγνωστική μέριμνα συμπληρωματικά στο υπάρχον προσωπικό των Ιδρυμάτων). Εξήρε το έργο του Γηροκομείου Πειραιώς επί 124 συναπτά έτη, την προσφορά των ευεργετών και δωρητών που το έχουν κατά καιρούς στηρίξει, αλλά και το ρόλο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ ως προέδρου του Δ.Σ., αλλά και ως προς το γενικότερο αγώνα που διεξάγει για τους φτωχούς και αναξιοπαθούντες και συνεχάρη την κ. Μπραΐμη και τους κκ. Σταυρόπουλο και Πετρίδη για το εξαιρετικό επίπεδο της διοίκησης και της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Από την πλευρά της η κ. Μπραΐμη σημείωσε ότι μοναδικός οικονομικός πόρος του Ιδρύματος είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει, κάτι το οποίο έχει καταστεί εξαιρετικά δυσχερές λόγω της τεράστιας κρίσης στον τομέα των ακινήτων, ενώ παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις να παρακρατείται από την οικογένεια των γερόντων η σύνταξή τους και να μένει η φροντίδα τους να επιβαρύνει εξ ολοκλήρου το ταμείο του γηροκομείου. Παρ’ όλα αυτά δεν κλείνει η πόρτα σε κανέναν παππού και καμιά γιαγιά όπως είπε η κ. Μπραΐμη. Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι η επιβολή ΕΝΦΙΑ επί της περιουσίας του Ιδρύματος, αν και πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό, όπως και η επιβολή υψηλών τελών, ενώ υπό το βάρος της φορολόγησης έχουν μπει πλέον και οι τυχόν δωρεές.

Ανταποκρινόμενος στην τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας του Γηροκομείου Πειραιώς, ο γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ανέφερε ότι θα εξεταστεί ποιες είναι οι δυνατότητες πολιτικής και κοινοβουλευτικής παρέμβασης ούτως ώστε πλαίσια και δομές όπως είναι το Γηροκομείο Πειραιώς να απαλλαχτούν από άδικα φορολογικά βάρη, ενώ επεσήμανε παράλληλα ότι θα θέσει τα προβλήματα του Ιδρύματος σε επαφές και συναντήσεις τις οποίες προγραμματίζει να πραγματοποιήσει με τις αρχές του Δήμου και της Περιφέρειας. Από την πλευρά της, η γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μίκα Παππά Σέβου έκανε μία καταγραφή των αναγκών σε αγαθά προκειμένου να καταβληθεί μία προσπάθεια συλλογής σε επικοινωνία με συνεργαζόμενους παραγωγούς και προμηθευτές. Δώρισε επίσης στο Ίδρυμα ρούχα για τους γέροντες και τις γερόντισσες.

Τέλος οι Γ. Μοίρας και Μ. Παππά Σέβου ξεναγήθηκαν στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου Πειραιώς από τους επιμελητές κκ. Σταυρόπουλο και Πετρίδη, έχοντας συνομιλίες με πολλούς από τους φιλοξενούμενους γέροντες, ενώ ο γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ υποστήριξε ότι τέτοια ποιότητα οργάνωσης, υπηρεσιών, εξοπλισμού, καθαριότητας και ανθρώπινης και επιστημονικής φροντίδας δεν είναι εύκολο να συναντήσει κανείς ούτε σε ανάλογα ιδρύματα του Εξωτερικού. Τέλος, ο γραμματέας του Κινήματος και η γενική διευθύντρια του Ιδρύματος συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μία νέα συνάντηση προκειμένου να δουν από κοινού ποια πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναλύθηκαν.