Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Eρώτηση του Κώστα Χρυσόγονου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Eρώτηση του Κώστα Χρυσόγονου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα



Την παραβίαση της αξιοπρέπειας των Ελληνίδων και των Ελλήνων από την τρόικα καταγγέλλει με επίκαιρη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία οφείλει να απαντήσει εντός τριών εβδομάδων) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος. Ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι η χωρίς προηγούμενο λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε αύξηση κατά 70% του ποσοστού του πληθυσμού που υποφέρει από υλικές στερήσεις, και ερωτά εάν είναι αλήθεια ότι η τρόικα ζητά αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για να βυθίσει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες στη φτώχεια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

"Παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου 2014 διαπιστώνεται ότι η προσπάθεια "δημοσιονομικής σταθεροποίησης" μεταξύ του 2009 και του 2013 στην Ελλάδα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε κανένα από τα 184 κράτη που παρακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού τα μέτρα που λήφθηκαν ξεπερνούν αθροιστικά το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Ως συνέπεια το ποσοστό του πληθυσμού το οποίο υποφέρει από σοβαρές υλικές στερήσεις, μεταξύ των οποίων και έλλειψη τροφής, όπως αποδεικνύεται άλλωστε από την κοσμοσυρροή σε κάθε ευκαιρία δωρεάν διανομής τροφίμων (2), ανήλθε από 11,5% το 2006 σε 19,5% το 2012 (σελ. 44 της μελέτης). Παρά ταύτα, στην εξελισσόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέλος της τρόικα, φέρεται να απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα (!).
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι απαιτεί αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ελλάδα;
2) Αν ναι, πώς συμβιβάζεται η στάση της αυτή με την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (άρθρο 2 ΣΕΕ) και να καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια (άρθρο 3 παρα. 3 ΣΕΕ και 34 παρα. 3 του Χάρτη);"