Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Πρόταση της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ

Το Βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Διογένης" για τη στήριξη των αστέγων



Πρόταση της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ
_________________________________________________________________________
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Διογένης ΜΚΟ" ήταν μεταξύ των υποψηφιοτήτων που βραβεύτηκαν με το "Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη" για το 2014, ύστερα από πρόταση και στήριξη της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ.
Η «Διογένης ΜΚΟ» συστάθηκε με σκοπό τη στήριξη των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων, προκειμένου να ενταχθούν ή επανενταχθούν στη κοινωνία. Οι βασικές δράσεις της «Διογένης», είναι οι ακόλουθες:

Το Περιοδικό δρόμου "Σχεδία". Η "Σχεδία", όπως όλα τα περιοδικά δρόμου του κόσμου, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου αλλά αποκλειστικά στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Αποτελεί για αυτούς μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν αξιοπρεπώς ένα ελάχιστο εισόδημα αλλά και μέσο απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού.
Η "Εθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων" αξιοποιεί το ποδόσφαιρο ως εργαλείο κοινωνικής επανένταξης, ενώ συμμετέχει, μεταξύ άλλων, κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.
Τέλος, η δράση "ο καφές που περιμένει" είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη σε μια καφετέρια του δικτύου, για να καταναλωθεί αργότερα από άλλον συμπολίτη μας, που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.

Το "Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη" απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εξαιρετικά επιτεύγματα και δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων σε τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών. Παράλληλα, βραβεύονται δράσεις που εκφράζουν τις αξίες που απορρέουν από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Οι Δράσεις της "Διογένης" στοχεύουν στην υποστήριξη των συμπολιτών μας που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την κοινωνική και οικονομική κρίση. Μέσω της ενεργού συμμετοχής σε αυτές τις δράσεις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, άστεγοι, άνεργοι, άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μπαίνουν σε μια διαδικασία κοινωνικής επανένταξης" υπογράμμισε η Ελίζα Βόζεμπεργκ, συμπληρώνοντας ότι "η αναγνώριση αυτής της προσπάθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί ένα μικρό λιθαράκι στην επιβράβευση του σημαντικού αυτού έργου που επιτελείται".

Για το 2014 βραβεύτηκαν επίσης η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, πρόταση του ευρωβουλευτή Θ. Ζαγοράκη, καθώς και το Χαμόγελο του Παιδιού, πρόταση του ευρωβουλευτή Μ. Κύρκου.