Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Με αφορμή την απεργία πείνας μεταναστών που κρατούνται στο προαναχωρησιακό κέντρο της Αμυγδαλέζας

Με αφορμή την απεργία πείνας μεταναστών που κρατούνται στο προαναχωρησιακό κέντρο της Αμυγδαλέζας ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:



Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε κράτος δικαίου.
Η παροχή υπηρεσιών υγείας στα προαναχωρησιακά κέντρα είναι προϋπόθεση του νόμου για τη λειτουργία τους.
Το ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει ότι η παράταση της κράτησης των μεταναστών μετά το απώτατο όριο των 18 μηνών είναι αντίθετη στο νόμο.
Τώρα φαίνεται ότι θέτει σε κίνδυνο και την ίδια τη σωματική ακεραιότητα των μεταναστών.
Οι καταγγελίες για χρήση βίας εντός των προαναχωρησιακών κέντρων θα πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες, εφόσον υπάρχουν.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές και ειδικά το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας να παρέχουν άμεσα την ιατρική υποστήριξη που απαιτείται για να μην κινδυνεύει πλέον η υγεία των κρατουμένων και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι συνέπειες της απεργίας πείνας.
Καλούμε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να απελευθερωθούν αυτοί που έχουν συμπληρώσει το 18μηνο της κράτησης με την ταυτόχρονη υποχρέωση της παρουσίας τους σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα. όπως προβλέπει ο νόμος.

Καλούμε, τέλος, τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την  ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την χορήγηση του καθεστώτος της αναβολής απομάκρυνσης του νόμου 3907/11.