Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ «MEGA»
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ



ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Αντιπρόεδρος της Βουλής
& Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Π. ΜΕΛΑΣ Βουλευτής Ανεξάρτητων Ελλήνων

Σχετικά με τη χθεσινή απάντηση στον Άδωνι Γιωργιάδη

Δεν ήταν προσωπικό το θέμα. Υποστήριξα ότι μιλάει ως εκπρόσωπος της τρόικα κι όχι ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Διότι ζητάει παράλογα πράγματα και πιστεύω ότι η συνάντηση μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου το απόγευμα αποδοκίμασε τέτοιου είδους λογικές όπως αυτή που αναπτύσσεται από τον κ. Γεωργιάδη. Εκτιμώ ότι η θέση που διατύπωσε δεν είναι η γενικότερη θέση της Ν.Δ. Τέτοιου είδους κραυγές, σαν του κ. Γεωργιάδη, στην ουσία υπονομεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης μπροστά σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Δεν μπορεί κανείς να κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ για τις μεταρρυθμίσεις. Δεν θα μιλήσω για το μακρινό παρελθόν, αλλά τα τέσσερα-πέντε τελευταία χρόνια όποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει, αναφέρομαι στον Καλλικράτη, τη Διαύγεια, την άρση του απορρήτου των καταθέσεων, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα πόθεν έσχες των πολιτικών σε σχέση με τις offshore, έχουν γίνει από το ΠΑΣΟΚ.  Μεταρρυθμίσεις που ούτε  η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν, εκείνη τη περίοδο γιατί αντάμωναν στις αντιμνημονιακές πλατείες.

Για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τη σταθερή στάση της κυβέρνησης απέναντι σε παράλογες απαιτήσεις

Πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη και πολύπλοκη διαπραγμάτευση και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης γίνεται μία ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για διάφορα θέματα. Δεν υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν πρόκειται να πάμε ξανά σε λογικές λιτότητας, άρα να μειώσουμε συντάξεις και να αυξήσουμε όρια ηλικίας. Δεν θα πάμε σε απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, δε θα πάμε δηλαδή σε επιλογές που στην ουσία κατά τη γνώμη μας δεν συνιστούν μεταρρυθμίσεις, αλλά μεταφέρουν νέα βάρη στις πλάτες των απλών εργαζομένων και του ελληνικού λαού.
Για το lockout η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Υπάρχει συνεννόηση για μία αλλαγή σε άρθρο του Αστικού Κώδικα για τη συντόμευση των χρονοβόρων διαδικασιών έτσι ώστε να δίνονται γρήγορα λύσεις σε διαφορές που υπάρχουν μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Σας θυμίζω το φαινόμενο της χαλυβουργίας τότε στον Ασπρόπυργο, που επί μήνες σερνόταν και η επιχείρηση πήγε να χρεοκοπήσει.

Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου χθες η πληροφορία που θέλει τον Α. Σαμαρά να συναντά τον Αλ. Τσίπρα

Δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα. Σε κάθε περίπτωση σε μια δημοκρατική χώρα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των θεσμικών παραγόντων της χώρας, αρκεί να μην βάζουν τελεσίγραφα, προαπαιτούμενα και όρους στις συναντήσεις. Πρέπει κανείς να πηγαίνει με διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας για τα κορυφαία θέματα όπως είναι το χρέος ή όπως είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων που θέτουν οι δανειστές.

Για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για το θέμα του χρέους
Για το ζήτημα του χρέους πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι με μια κοινή στρατηγική και με ενότητα. Χωρίς τελεσιγραφικές δηλώσεις όπως αυτή του διευθυντή του κ. Τσίπρα  ότι «εμείς για να έρθουμε στο τραπέζι θα πρέπει να παραιτηθείτε ή θα πρέπει να πάμε σε εκλογές», να πάμε σε μια συζήτηση με τα όπλα που έχει ο καθένας. Κι επειδή ο κ. Τσακαλώτος  μίλησε λίγο πριν  για «κεντρική γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ, σας βεβαιώνω ότι η κεντρική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά το θέμα του χρέους μοιάζει μάλλον σαν ανέκδοτο παρά σαν πραγματικότητα. Ο κ. Σταθάκης λέει ότι «αν μειώσουμε τις δόσεις του χρέους και πέσουν στο μισό από ότι είναι σήμερα μπορεί αυτό να είναι αποδεκτό», ενώ παλαιότερα τα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγαν ότι  «θα κάνουν μονομερή διαγραφή του χρέους». Όπως μιλούσε και για «λογιστικό έλεγχο» που ο ΣΥΡΙΖΑ τον ξέχασε κι αυτόν. Ας κάτσουμε λοιπόν σε ένα τραπέζι και ας κάνουμε την ομάδα διαπραγμάτευσης και το ενιαίο μέτωπο κι ας αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μικροπολιτικά παιχνίδια.
Για να δείτε τη διπροσωπία και τον λαϊκισμό που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση, σας θυμίζω ότι πριν από μία εβδομάδα ο κ. Παπαδημούλης έθεσε θέμα μομφής κατά του κ. Γιούνκερ. Είδατε τι έγινε;  76 βουλευτές, κυρίως από κόμματα ακροδεξιά ή ευρωσκεπτικιστικά του κ. Φάρατζ, της κ. Λεπέν, του κ. Γκρίλο, υπέβαλαν μομφή  και ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια. Διότι αν έμπαινε στη πρόταση μομφής, όλοι θα τον κατηγορούσαν ότι στην Ευρώπη κάνει μέτωπο με τους ακροδεξιούς και τους ευρωσκεπτικιστές.

Σχετικά με τη δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Π. Μελά ότι πρόκειται να υπερψηφίσει για ΠτΔ προκειμένου να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές

Ο κ. Μελάς  λέει «βάζω πάνω από όλα τη χώρα και την πορεία της», όπως κάναμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ και μας λοιδορούσαν όλοι από το 2010. Γιατί όσοι μας λοιδορούσαν τότε βρίσκονταν στις πλατείες με τους αγανακτισμένους.  Το παραδέχτηκε άλλωστε ο κ. Τσίπρας στη Φλωρεντία όταν είπε «εμείς είμαστε πίσω απο τους αγανακτισμένους που ρίξαμε την Κυβέρνηση». Προσέξτε, ο κ. Καμένος ως Αρχηγός των ΑΝΕΛ κάθε μέρα περίπου κάνει μία δήλωση που καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί και καλεί να γίνουν τώρα εκλογές και ο κ. Μελάς ως βουλευτής του και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και παλαιότερα Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λέει ότι «αυτό είναι καταστροφή αν γίνει».