Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΗΜΕΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ
«ΈΞΙ- ΔΕΚΑ»
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ ΚΑΙ Γ. ΣΚΑΛΚΟ


Σχετικά με τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση:

Δ. Καρύδης: Το 2014, ούτως ή άλλως, τελειώνουμε με το Μνημόνιο, έστω με το ευρωπαϊκό του σκέλος. Έχουμε μέχρι το 2016 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Άρα η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει μια στρατηγική, μια συμφωνία.
Αυτό που τουλάχιστον εμείς προβάλλουμε ως ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι το υιοθετεί και η Κυβέρνηση είναι ότι όλη αυτή η πορεία θα πρέπει να υπάρξει μέσω μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς μονομερείς αποφάσεις, μέσα από συνεννόηση. Άλλωστε αυτό το είδατε και χτες στις συνομιλίες που έκανε ο Υπουργός Οικονομικών με τον κ. Σόιμπλε και από εκεί και πέρα ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αλλάξει. Να είναι περισσότερο και κυρίως τεχνικός ρόλος και όχι χρηματοδοτικός.
Αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο είναι επιβεβλημένο. Από εκεί και πέρα βέβαια το πολιτικό κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας και αυτά που μεταδίδονται κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση δημιουργούν μπροστά σε κρίσιμους στόχους που έχουμε και σε κρίσιμα σημεία τα οποία κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να μας οδηγήσουν και σε εκλογές, δημιουργούν μια αβεβαιότητα και μια αστάθεια πολιτική.
Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Χαρδούβελης με τον κ. Σόιμπλε συζήτησαν ακριβώς αυτό τον οδικό χάρτη και πως θα επιτευχθεί όλη αυτή η μεταβολή στη χώρα μας, δηλαδή να πάμε από το Μνημόνιο στη νέα εποχή, να γυρίσουμε τη νέα σελίδα μέσα από μια συμφωνία και όχι μέσα από αιφνιδιασμούς και μονομερείς αποφάσεις.
Και αυτή η συζήτηση δεν γίνεται μόνο σε διμερές επίπεδο, γίνεται και στους θεσμικούς χώρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Eurogroup και στις συνομιλίες με τους ανώτατους παράγοντες θεσμικούς, με τον κ. Γιούνκερ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Άλλωστε δεν τυχαίο ότι και ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζει αυτή την πολιτική οικονομική μεταβολή που πρέπει να υπάρξει στη χώρα και ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παίρνει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες και μας βοηθούν ως χώρα σε σχέση με τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και αυτό που τίθεται σήμερα για τα 300 δις ευρώ τα οποία πρέπει να πέσουν στην ανάπτυξη και στην υποβοήθηση … Φυσικά δεν είναι εύκολη αυτή η δουλειά, υπάρχουν αντιμαχόμενα συμφέροντα, υπάρχουν διαφορετικές λογικές …
Μέσα από αυτή τη διαπραγμάτευση υπάρχει και το πολιτικό επίπεδο και το επίπεδο το οικονομικό. Εμείς θεωρούμε ότι ορισμένα ζητήματα όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις, όπως είναι το άνοιγμα του ασφαλιστικού, όπως είναι το lock out είναι ζητήματα τα οποία δεν προσφέρουν αυτή τη στιγμή τίποτε στη χώρα.
Άλλωστε έχει δημιουργηθεί σε εθνικό επίπεδο μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους ουσιαστικός θεσμός που κρίνει κατά περίπτωση τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, στην αγορά εργασίας και θεωρούμε ότι και στο ασφαλιστικό έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια και δεν χρειάζεται να ξανανοίξει τέτοιο θέμα που θα δημιουργήσει ζητήματα και ως προς το ύψος των συντάξεων για μείωσή τους δηλαδή …
Στα περισσότερα ζητήματα στη συντριπτική πλειοψηφία εμείς αυτά που έχουμε αναλάβει ως δεσμεύσεις, τα έχουμε φέρει εις πέρας. Και αυτό άλλωστε αναγνωρίζεται από όλους τους θεσμικούς παράγοντες και από την τρόικα.
Άρα προχωράμε σε αυτή την πορεία των πραγμάτων. Πιστεύουμε ότι κι αυτό θα ήταν ένας βασικός στόχος στη χώρα να επιτευχθεί μια μίνιμουμ συμφωνία μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων για να πάμε σε αυτό που λέμε νέα εποχή, εκτός βέβαια αν κάποιες δυνάμεις θέλουν να κρατούν καθηλωμένη τη χώρα στο Μνημόνιο, διότι έτσι μπορεί και να πολιτεύονται εκ του ασφαλούς και με ανεύθυνο τρόπο και από εκεί και πέρα να κάνουν και τις διάφορες ετερόκλητες συμμαχίες, πιστεύοντας ότι αυτό θα τους οδηγήσει σε νίκη σε εκλογές.
Εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα τους οδηγήσουν σε νίκη οι πρόωρες εκλογές, θα μπουν σκληρά τα διλήμματα εάν και εφόσον πάμε σε εκλογές. Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί η σταθερή πορεία της χώρας και να περάσουμε τον κάβο του Προέδρου της Δημοκρατίας και από εκεί και πέρα να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην Ελλάδα να δημιουργήσει όλα αυτά τα οποία αναζητούνται, που είναι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.
Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης έτσι όπως το λέει το γραφείο προϋπολογισμού αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Γι' αυτό το λέει εθνικό σχέδιο. Υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα στη χώρα μας η διάθεση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κάτσουν κάτω και να φτιάξουν πράγματι ένα εθνικό σχέδιο εξόδου;
Στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων για την έξοδο από την κρίση … Όταν όμως έχεις απέναντί σου κάποιον που λέει ότι «εγώ δεν συζητώ οτιδήποτε, η μόνη λύση είναι να πάμε σε εκλογές» και να πέσει η Κυβέρνηση, άρα δεν μπορείς να συζητάς.
Εάν από το 2009-2010 υπήρχε συνεννόηση μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων που σήμερα, έστω με τις όποιες διαφορές τους, πιστεύουν ότι πρέπει να είμαστε στην Ευρώπη, αν συμφωνούσαμε στο ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία, ότι δεν πρέπει να λέμε ότι υπάρχει το μαγικό ραβδί που μπορεί να λύνει τα προβλήματα, θα έφερνε τη χώρα μας σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Υπάρχει το παράδειγμα της Γαλλίας,  παλαιότερα υπήρχε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και αυτά ήταν προς γνώση και συμμόρφωση και για τη Νέα Δημοκρατία που τότε παρ' ότι είχε ευθύνες για όλη αυτή την κρίση, έκανε την αντιμνημονιακή, έβγαζε τον κόσμο στους δρόμους.
Το ΠΑΣΟΚ τότε και ο κ. Παπανδρέου είχε ζητήσει από τον κ. Σαμαρά να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Ήταν σε άλλη φάση βέβαια τότε.  Εγώ δεν το λέω για να παρελθοντολογήσω, το λέω γιατί όλα αυτά τα πράγματα έχουν μεγάλη σημασία για το πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα.
Και επιτέλους ο κόσμος θέλει μια συνεννόηση και δεν θέλει άγονες αντιπαραθέσεις, τυφλές συγκρούσεις.

Σχετικά με την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης (απάντηση στην ερώτηση « Φεύγει το ΠΑΣΟΚ και έρχεται η Δημοκρατική Παράταξη;

Δ. Καρύδης: «Όχι το ΠΑΣΟΚ θα είναι όπως είναι με τα σύμβολά του, με την ταυτότητά του, τη φυσιογνωμία του. Κάνουμε μια ευρύτερη προσπάθεια που είναι ισότιμη, που σέβεται και άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και θα θέλαμε σε αυτή την υπόθεση να έχει μπει και η ΔΗΜΑΡ, παρ' όλα αυτά ο χρόνος είναι μπροστά…