ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον γενικό γραμματέα για τη σημερινή επίσκεψη και την ανταλλαγή απόψεων. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, όταν πριν από δύο χρόνια συζητήσαμε για το θέμα της πολιτικής που ασκούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη με την οικονομική κρίση η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Τα ποσοστά της ανεργίας συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Τα νέα παιδιά μεταναστεύουν, δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη, οι αριθμοί δείχνουν ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Παρόλα αυτά οι κυβερνώντες στην Ελλάδα και στην Κύπρο συνεχίζουν να ακολουθούν την πολιτική που επιβάλλουν η κ. Μέρκελ και η ευρωζώνη.
Συζητήσαμε τα εθνικά θέματα. Θέλω να κάνω μια παρατήρηση που πρέπει να την αντιληφθεί ο ελληνισμός στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Είδαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίρνει μέτρα κατά της Ρωσίας στηρίζοντας ουσιαστικά ένα πραξικόπημα που έγινε στην Ουκρανία και βάζοντας εμπάργκο προς την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας που είναι μια ομόδοξη χώρα για την Ελλάδα και την Κύπρο, δημιουργώντας πρόβλημα στις σχέσεις με μια χώρα η οποία μας στήριξε στα δύσκολα, όταν χρειάστηκε να βάλει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια στιγμή, όταν μια χώρα που συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η Τουρκία, η οποία εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ, παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου, δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέτρο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Από τη μια πλευρά διαλύουν τις παραδοσιακές σχέσεις που έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος με τη Ρωσία, βάζοντας και υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα κατά της Ρωσίας, δίνοντας πλήγμα στην οικονομία μας, γεγονός ανήθικο απέναντι σε μια χώρα σύμμαχο. Από την άλλη πλευρά, στην Τουρκία που παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν υπάρχει καμία επίπτωση.
Συζητήσαμε για τα θέματα της ενέργειας, διότι εκεί βρίσκεται πιστεύω ο λόγος, η αιτία, αλλά πιθανώς και η λύση. Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, ο υποθαλάσσιος πλούτος, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και της Ελλάδος, αποτελούν ουσιαστικά τον στόχο μιας πολιτικής που οδηγεί σε εξαθλίωση στους λαούς και ουσιαστικά στο να παραδώσουν τελικώς αυτόν το φυσικό πλούτο σε εκείνους που θα το εκμεταλλευθούν.
Σε αυτό θα πρέπει να ξέρουν ότι οι λαοί, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων, θα απαντήσουν από κοινού ένα «όχι». Αυτός ο φυσικός πλούτος είναι δανειζόμενος από τα παιδιά μας και δεν έχει κληρονομηθεί από τους γονιούς μας.
Είναι η λύση για τα προβλήματά μας και δεν θα παραδοθεί για κανένα λόγο σε κανέναν εντός ή εκτός εισαγωγικών, σύμμαχο».
Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: «Η επίσκεψή μας στην Ελλάδα στόχευε στο να ενημερώσουμε την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα τα οποία μας απασχολούν στον τομέα της ενέργειας, της Οικονομίας κλπ.
Η Ελλάδα αποτελεί το βασικότερο στήριγμα του κυπριακού λαού στον αγώνα τον οποίο δίνουμε για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια την ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Καμμένο γιατί είχαμε μια συζήτηση πάρα πολύ παραγωγική και θα την χαρακτήριζα και ουσιαστική αναφορικά με όλα αυτά τα ζητήματα.
Μας ανησυχούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, η τουρκική προκλητικότητα έχει προκαλέσει μια κρίση η οποία κατά την άποψη μας θα πρέπει να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατόν με παρεμβάσεις ουσιαστικές από τη διεθνή κοινότητα και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αναμένουμε παρεμβάσεις τέτοιες που θα αποτελέσουν καταλύτη, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία η Κύπρος είναι μέλος και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις δεν στρέφονται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Θέλουμε η Τουρκία να προβεί σε κινήσεις οι οποίες θα επιτρέπουν την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων γιατί το Κυπριακό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μόνο με διαπραγματεύσεις.
Όταν και εφόσον θα πάμε στις διαπραγματεύσεις η έκκληση που απευθύνουμε σε όλους είναι να λειτουργήσουμε με σύνεση, συνέπεια, σοβαρότητα και με προσήλωση βέβαια στις αρχές λύσης του Κυπριακού για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία.
Έχουμε συζητήσει με τον κ. Καμμένο και τα ζητήματα της οικονομίας που είναι πάρα πολύ σημαντικά, δυστυχώς η Κύπρος ακολουθεί μια παράλληλη πορεία με αυτή που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και η έντονη άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να στραφούμε όλοι από κοινού στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να απαιτήσουμε αλλαγή στις πολιτικές οι οποίες ακολουθούνται.
Να ακολουθηθούν πολιτικές τέτοιες οι οποίες θα στηρίζουν πραγματικά μέσα από την αλληλεγγύη που θα πρέπει να διέπει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις χώρες εκείνες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και όχι να τις οδηγεί στην εξαθλίωση, στη φτώχεια και τη μιζέρια, γιατί δυστυχώς τα μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, μέτρα λιτότητας, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων εκεί οδηγούν τους λαούς του Νότου.
Πρέπει λοιπόν, να υπάρξει μια συγκροτημένη και οργανωμένη προσπάθεια όπως αυτή η οποία εξελίσσεται σε κάποιο βαθμό από την πλευρά της Γαλλίας και της Ιταλίας και να διεκδικήσουμε για όλους, όχι μόνο για τις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάποιες εξαιρέσεις και το πιο σημαντικό αλλαγή πολιτικών προσεγγίσεων.
Μας ανησυχούν και τα ζητήματα της ενέργειας και τα έχουμε συζητήσει και αυτά με τον κ. Καμμένο. Για εμάς είναι προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα ότι δίχως τη δική της συμμετοχή δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το φυσικό πλούτο που έχουμε στην ΑΟΖ μας.
Εμείς λέμε ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η αξιοποίηση αυτού του πλούτου και βέβαια την ίδια στιγμή λέμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων που είχαμε καθορίσει για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.
Και με κέντρο τον φυσικό αυτό πλούτο, να ζητήσουμε την παρέμβαση των ισχυρών του πλανήτη, έτσι ώστε αυτός ο φυσικός πλούτος να καταστεί κίνητρο για την επίτευξη μιας σωστής λύσης του Κυπριακού. Μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.
Θέλω να καταλήξω ευχαριστώντας τον κ. Καμμένο για τη σθεναρή στήριξη την οποία παρέχει στην Κύπρο σε ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού από θέσεις αρχών.