Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Δήλωση της Λίτσας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης



Δήλωση της Λίτσας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνης ΕΕΚΕ για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχετικά με τα σημερινά στοιχεία της «Τειρεσίας Α.Ε.»


Με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της Τειρεσίας Α.Ε. η Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη ΕΕΚΕ για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις δήλωσε τα εξής:

«Στις 1.255 ανήλθαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Σεπτέμβριο 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε., ενώ η συνολική τους αξία ανήλθε στα 14,065 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι τώρα, οι ακάλυπτες επιταγές έχουν φτάσει στις 16.295, ενώ το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 236,9 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών είναι μεν μειωμένος, λόγω στον περιορισμό των συναλλαγών με επιταγές, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Αντίθετα, αύξηση παρατηρείται στις απλήρωτες συναλλαγματικές, οι οποίες τον Σεπτέμβριο έφτασαν στις 4.529 με το ποσό στα 6,8 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους, οι απλήρωτες συναλλαγματικές έχουν φτάσει στις 42.944 και το συνολικό ποσό στα 66,75 εκατ. ευρώ.

Καθημερινά, ολοένα και περισσότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία μαρτυρούν την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος της χώρας και κυρίως οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, το επόμενο διάστημα αναμένονται περίπου 300.000 νέα λουκέτα στην αγορά, ενώ ήδη έχουν κλείσει άλλες 200.000 επιχειρήσεις. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία δεκαετία περισσότερες από 85.000 επιχειρήσεις έκλεισαν, σύμφωνα με τα τρία Επιμελητήρια, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση των ισολογισμών του 2013 226 μεταποιητικών επιχειρήσεων, με ζημιές δουλεύει το 38%, την ώρα που το 2008, στην αρχή της κρίσης, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17%.

Είναι ολοφάνερο ότι οι ΜμΕ στη χώρας μας, ως αποτέλεσμα της ύφεσης και της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, έχουν βρεθεί σε ένα τέλμα και η Κυβέρνηση από τη πλευρά της έχει περίτρανα ότι είναι ανίκανη να απαντήσει στα προβλήματα των ΜμΕ και να προσφέρει δραστικές λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια του συνολικού προγράμματος που έχει παρουσιάσει, περιλαμβάνει μία σειρά μέτρων και για τις ΜμΕ.

Για τα χρέη που βαραίνουν τις επιχειρήσεις:

1. Συστήνουμε Ειδικές Επιτροπές Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια. Η άμεση εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων εντός εξαμήνου θα οδηγήσει στον υπολογισμό των πραγματικών και εισπράξιμων οφειλών από το κράτος. Έτσι, τα ποσά που θα προκύψουν και θα είναι αισθητά μειωμένα σε σύγκριση με σήμερα, ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις με ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής εφόσον κριθεί αναγκαίο, με στόχο το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, ενώ σε αντίστοιχη διαδικασία προχωρούν και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε περίπτωση συνδυασμού φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής, το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων θα είναι μέχρι το 30%. Προχωράμε σε άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.
2. Δημιουργούμε Νέο Δημόσιο Φορέα Πιστοληπτικού Ελέγχου υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας με κατάργηση της «Τειρεσίας Α.Ε.».
3. Θεσμοθετούμε τη «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, η οποία θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για δανειολήπτες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Εξάλλου, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το τραπεζικό σύστημα θα προσανατολίζεται στις ανάγκες των εργαζομένων και των ΜμΕ. Το Δημόσιο ανακτά τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ασκώντας πλήρως τα δικαιώματα του στις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες και έχοντας τον πρώτο λόγο στη διοίκησή τους. Παράλληλα, δημιουργούνται νέες συνεταιριστικές τράπεζες ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες, ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος τους σήμερα. Δημιουργείται μία δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα που μπορεί να προέλθει και από την μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Αξιοποιείται ο ρόλος της Τράπεζας Αττικής, όπου ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαίου της είναι το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών. Μετά από διάλογο με το Ταμείο η Τράπεζα μπορεί να παίξει ένα ουσιαστικό ρόλο ως δημόσια τράπεζα που θα χρηματοδοτεί τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Για το άδικο φορολογικό σύστημα προτείνουμε:

1. Άμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αναπροσαρμόζουμε άμεσα τις αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον 30% έως 35%. Ο φόρος αυτός θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο, δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών, ούτε και τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.
2. Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ