Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟΝ ρ.σ ALPHA 9,89
ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ




ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρχισε η δικαστική έρευνα για το χρηματισμό, μπαίνω κατευθείαν στα βαθιά...

ΚΑΡΥΔΗΣ: Στα βαθιά είναι κάποιοι άλλοι, αυτοί που κάνουν  δήθεν καταγγελίες και έχει φτάσει η πολιτική ζωή της χώρας να σέρνεται στον βούρκο. Πόσο σοβαρό είναι ο εκπρόσωπος ενός κόμματος να κάνει σημαία του ένα δημοσίευμα πριν από ένα μήνα και να δημιουργεί όλο αυτό το θέμα στην πολιτική ζωή, επειδή στην ουσία θέλει να φρενάρει τη διαδικασία Προέδρου της Δημοκρατίας και με αυτόν τον τρόπο εκβιάζει θεσμούς και πρόσωπα; Δηλαδή οι βουλευτές οι οποίοι πιθανόν θα ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας, όταν θα έρθει ο συνταγματικός χρόνος, αυτοί θα είναι αργυρώνητοι και θα πρέπει να σπιλώνονται με αυτόν τον τρόπο, αλλά οι βουλευτές οι οποίοι θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ που τους  λέει «σας καλώ, οι πόρτες μας είναι ανοικτές» θα είναι αγωνιστές; Μας έλεγαν πριν από μία εβδομάδα ότι εμείς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για τη ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, δεν  θα μιλήσουμε για άλλα θέματα αλλά θα προβάλλουμε τις θέσεις μας και το πρόγραμμά μας. Με το καλημέρα σας όμως ξεκίνησαν τη σκανδαλολογία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε ο κ. Κοντονής για συγκεκριμένες τροπολογίες…

ΚΑΡΥΔΗΣ: Και κάποιοι άλλοι βουλευτές όμως τους απάντησαν ότι σε κάποιες άλλες τροπολογίες, κατά τη ψήφισή τους ,ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από τη Βουλή. Η σύγκρουση και η πόλωση δεν συμβάλλουν στην πολιτική ζωή και ειδικά σήμερα, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η χώρα προσπαθεί να φύγει από το άγος των μνημονίων, από την τρόικα, το ΔΝΤ και να σταθεροποιήσει την οικονομία της. Εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω την πληροφορία ότι μετά τον κ. Σκουρλέτη θα πάει να καταθέσει ο Ν. Κωνσταντόπουλος και έχει αυτό μεγάλη σημασία γιατί ανάλογους υπαινιγμούς είχε κάνει στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και ο κ. Κωνσταντόπουλος
ΚΑΡΥΔΗΣ: Είναι θετικό ότι η δικαιοσύνη επιλήφθηκε αυτού του θέματος για να χυθεί άπλετο φως. Εάν κάποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει.
Πολύ φοβόμαστε ότι στόχος τους είναι να  μπει η χώρα σε ένα κλίμα σκανδαλολογίας, συνωμοσιολογίας, κυνηγιού μαγισσών. Με αυτή την τακτική προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα ο κ. Τσίπρας έχει κάποιες συναντήσεις με δικαστικούς θεσμικά. Για μια ακόμη φορά εμπλέκεται η δικαιοσύνη σε μια υπόθεση πολιτική…

ΚΑΡΥΔΗΣ: Σε μια δημοκρατία υπάρχουν οι θεσμοί που έχουν συγκεκριμένο ρόλο και αποστολή. Πως  θα γίνει; Θα βγαίνει ο καθένας και θα πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα; Δεν είναι τόσο απλό το θέμα, αν κάποιος δεν προσκομίζει στοιχεία και απλώς υιοθετεί φήμες θα κριθεί. Θα κριθεί στη συνείδηση του λαού. Οι πολίτες δεν είναι αφελείς, καταλαβαίνουν και αποδίδουν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγκλωβίζονται όμως και σε λογικές συγκεκριμένες …

ΚΑΡΥΔΗΣ: Είναι αλήθεια αυτό, αλλά αλήθεια είναι επίσης πως μερικοί που πάνε για μαλλί βγαίνουν κουρεμένοι, διότι περί αυτού πρόκειται σ αυτήν την περίπτωση. Όπως και η υπόλοιπη συζήτηση που γίνεται με φόντο την οικονομία. Προσπαθούμε το σχέδιο της κυβέρνησης να γίνει πράξη, συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας και να φύγουμε από όλες αυτές τις δεσμεύσεις οι  οποίες μπορεί να σταθεροποίησαν τη χώρα και να την κράτησαν όρθια, αλλά δημιούργησαν και επώδυνες καταστάσεις και τώρα παίζεται ένα πίνγκ-πόνγκ, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τα κλειστά ΑΤΜ από τη μια μεριά και από την άλλη με απειλές ότι δε θα αφήσουμε τους επενδυτές, δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε καμία συμφωνία, θα τα ακυρώσουμε όλα και θα αφήσουμε τη χώρα μετέωρη. Χρειάζεται μέτρο ευθύνης και σοβαρότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργήσει μία πόλωση, το ότι δε μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι ο πρωθυπουργός και ο  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ...

ΚΑΡΥΔΗΣ: Όταν βγαίνει ο διευθυντής του κ. Τσίπρα και  λέει να καλέσει ο πρωθυπουργός τον κ. Τσίπρα για να του πει να παραιτηθεί, αυτό σημαίνει αυτόματα κλίμα πόλωσης και τυφλής αντιπαράθεσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί είχε πρόθεση ο κ. Σαμαράς να τον καλέσει; Έχετε όμως δίκιο γιατί ο κ. Παππάς εκ των προτέρων το απέκλεισε.

ΚΑΡΥΔΗΣ: Βγήκε ο κ. Παπαδημούλης κατ αρχήν και λέει ότι αν ο κ. Σαμαράς τον καλέσει, ο κ. Τσίπρας θα πάει και κατόπιν βγαίνει ο κ. Παππάς και αφού διαψεύδει τον κ. Παπαδημούλη, ακολουθώντας μια γραμμή πολύ σκληρή και τυφλή, και λέει ότι θα πάει για να του πει να παραιτηθεί. Είναι όροι πολιτικής συζήτησης αυτοί;
Εμείς αυτό αντιπαλεύουμε. Για να μην πάω πιο παλιά, στις εκλογές του 2012, σας θυμίζω ότι πρόσφατα, μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  και έθεσε ένα πλαίσιο πέντε πολύ σημαντικών θεμάτων, σχετικά με το χρέος, την εξωτερική πολιτική, τα κοινωνικά θέματα και είπε να κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι, ζήτησε να συγκροτηθεί η ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης για το χρέος. Οι απαντήσεις συνεχώς είναι αρνητικές και δεν είναι μόνο αρνητικές -γιατί πολιτικά ο καθένας έχει το δικαίωμα να πει δεν έρχομαι στο τραπέζι του διαλόγου -αλλά η άρνηση συνοδεύεται από απειλές, λάσπη και ύβρεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν συνέπειες, χθες έπεσε το χρηματιστήριο…

ΚΑΡΥΔΗΣ: Γι'  αυτό πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση, γιατί πάνω στην εθνική οικονομία παίζεται ένα παιχνίδι το οποίο είναι καταστροφικό σε τελευταία ανάλυση για την πορεία της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με την απεμπλοκή από το ΔΝΤ ,τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, ο κόσμος φοβάται μήπως υπάρξουν νέα μέτρα…

ΚΑΡΥΔΗΣ: Είναι πολύ ξεκάθαρα και πλήρη όσα είπαν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς κατά τη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Ως χώρα έχουμε χαράξει ένα πλαίσιο. Ο κ. Βενιζέλος το παρουσίασε ως σχέδιο 7 σημείων, το βασικό είναι να γίνει η συμφωνία για το χρέος με τους ευρωπαίους εταίρους, δηλαδή να φύγουμε από τα μνημόνια, την τρόικα και το ΔΝΤ. Ειπώθηκε καθαρά ότι δε συμφωνούμε με τον όρο της προληπτικής στήριξης και ότι εφόσον υπάρξει η συμφωνία με τους ευρωπαίους, θεσμικούς εταίρους μας η χώρα θα λειτουργεί ως κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Βεβαίως θα υπάρχει επιτήρηση ,αυτό πρέπει να το λέμε, να είναι καθαρό και ειλικρινές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα και στη Γαλλία υπάρχει επιτήρηση…

ΚΑΡΥΔΗΣ: Υπάρχει βαθμός επιτήρησης για όλες τις χώρες της Ε.Ε. ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Το βασικό είναι ότι εμείς θα βγούμε στις αγορές και θα υπάρχει προστασία από την Ε.Ε. σε αυτήν μας την προσπάθεια. Νέα μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε νέο μνημόνιο και περικοπές, ούτε νέα δάνεια. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, στις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα ισχυρότερη, διοικητικά, κοινωνικά και οικονομικά. Ένα σημείο κλειδί είναι τα μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας και προστασίας. Χθες ανακοινώθηκε το ελάχιστο κοινωνικό εγγυημένο εισόδημα. Στην ολοκλήρωση της η πρωτοβουλία αυτή αφορά 700 χιλιάδες πολίτες, το 7% του πληθυσμού που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και θα έχει στήριξη όχι μόνο οικονομική αλλά και με ένα πλέγμα κοινωνικών δικτύων όπως είναι το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, των δήμων, θα έχει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», στα κοινωνικά παντοπωλεία...
Αυτά, μαζί με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  που θα πάμε στις 72 δόσεις έως τα 15.000 ευρώ και παραπάνω στις 100 δόσεις, με διαγραφή των προσαυξήσεων ή των προστίμων ανάλογα με το σε ποια κατηγορία ενταχθεί ο οφειλέτης, θα κατατεθούν πολύ σύντομα στη Βουλή και θα ισχύσουν αμέσως. Αυτά τα μέτρα θα δημιουργήσουν ανάσα όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στην αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προβληματίζεστε από ένα κλίμα δυστοκίας στις διεθνείς αγορές ;

ΚΑΡΥΔΗΣ: Βέβαια, γιατί στις αγορές δεν είναι όλοι σύμφωνοι με την πολιτική της εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. Κάποιοι θέλουν να κρατούν τη χώρα καθηλωμένη. Η δική μας μεγάλη ευθύνη είναι να μεταδίδουμε ένα κλίμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να δίνουμε την εικόνα μιας χώρας που κινείται με σχέδιο, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Όταν μεταδίδουμε ένα κλίμα σαν αυτό των τελευταίων ημερών ασάφειας, σύγχυσης σπίλωσης, πολεμικής του ενός απέναντι στον άλλον, τότε κι οι άλλοι δεν μας παίρνουν στα σοβαρά. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε άμεσα το κλίμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λόγω του κλίματος που περιγράφετε ,νομίζετε ότι ο αριθμός των 180 ψήφων απομακρύνεται;

ΚΑΡΥΔΗΣ: Είναι ένα ανοικτό θέμα. Εμείς δε λέμε ότι τους 180 τους έχει κανείς στο τσεπάκι του. Είναι ένα ανοικτό θέμα αλλά μπορεί να ευοδωθεί αυτή η πορεία που αφορά κυρίως τη σταθερότητα της χώρας και την απεμπλοκή της ανάδειξης Προέδρου Δημοκρατίας από εκλογικές αναμετρήσεις που τις θέλει μία μειοψηφία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει παγιωθεί μια πρωτοπορία του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπετε τις δημοσκοπήσεις…

ΚΑΡΥΔΗΣ: Η πρωτοπορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι λογικό να υπάρχει. Όμως στις περισσότερες δημοσκοπήσεις όλα τα κόμματα, με βάση και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έχουν μία φθίνουσα πορεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και στην τελευταία δημοσκόπηση κινήθηκε λίγο κάτω από τα ποσοστά των ευρωεκλογών, το ίδιο και η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, όλοι. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που είναι αναποφάσιστοι ή επιλέγουν αποχή . Άρα το πολιτικό σύστημα έχει υποχρέωση να δημιουργήσει πάλι συνθήκες αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και σταθερότητας και όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα τρώει τις σάρκες του.