Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Π.Σκουρλέτη Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Στον ρ/σ «Παραπολιτικά FM»

Συνέντευξη του Π.Σκουρλέτη Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Στον ρ/σ «Παραπολιτικά FM»




- Το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας δεν αναγνώρισε ούτε καν το θεσμικό ρόλο η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολιτεύσεως. Καλημέρα κ. Σκουρλέτη. Στενοχωρημένοι είστε να υποθέσω από το γεγονός ότι άρχισαν να μην σας αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση.

Κυρίως είμαστε ευχαριστημένοι από τη γνώμη του κόσμου και την αυξανόμενη επιρροή μας, για να λέμε τα πράγματα τελικά με το όνομά τους.

- Αυτό σημαίνει κ. Σκουρλέτη – είδαμε τις δημοσκοπήσεις το Σαββατοκύριακο - ότι είστε έτοιμοι να ζητήσετε εκλογές;

Το θέμα των εκλογών έχει τεθεί προ πολλού. Και έχει τεθεί μετά τη διαπίστωση ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτή η κυβέρνηση στερείται της πολιτικής νομιμοποίησης να συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική, η οποία έχει διαλύσει κυριολεκτικά την κοινωνία και κυρίως δεν έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να διαπραγματευτεί από εδώ και πέρα τις κρίσιμες υποθέσεις του χρέους και ό,τι εν πάση περιπτώσει σχετίζεται γύρω από αυτό.

- Πάντως κ.Σκουρλέτη, μιας και αναφερθήκατε στις δημοσκοπήσεις, έχετε καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες στην κοινωνία, στον κόσμο και νομίζω ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που θα κληθεί να κερδίσει την επομένη των εκλογών εφόσον επικρατήσει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ. Λένε λοιπόν πολλοί, το ακούσαμε και από τον Πρωθυπουργό, το διαβάζουμε και στον Τύπο σήμερα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά πρέπει να βρει τα χρήματα για να υλοποιήσει τα όσα προεκλογικά, εντός ή εκτός εισαγωγικών, υπόσχεται.

Δεν συμφωνώ με την εκτίμηση και τον όρο «υψηλές προσδοκίες». Υψηλή προσδοκία δεν είναι ο κόσμος να μην κρυώνει και να μην πεθαίνει από το κρύο. Υψηλή προσδοκία δεν είναι να έχει τη στοιχειώδη φαρμακευτική περίθαλψη, ούτε υψηλή προσδοκία είναι να το παρέχονται τα ελάχιστα έτσι ώστε να μην βιώνει πραγματικά στιγμές τραγικές.

- Εδώ, επί αυτού έχω μια ένσταση. Υπάρχει άνθρωπος - δεν λέω πολιτικός - που να ικανοποιείται, να ευχαριστιέται, που κρυώνει κάποιος ή που δεν έχει ρεύμα; Αν μπορούσε ο κ. Σαμαράς, αν είχε τη δυνατότητα, για ποιο λόγο να μην δώσει στις ασθενέστερες ομάδες όχι χρήματα, όχι δεν ξέρω τι άλλο….. Νομίζω ότι εκεί είστε λίγο υπερβολικοί.

Υπερβολικοί δεν είμαστε, γιατί είδατε ότι πάνω από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι κάτω ή στα όρια της φτώχειας, μόλις με τα στοιχεία που είδαμε στο φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα. Και αυτό δεν προέκυψε από μόνο του. Είναι αποτέλεσμα των επιλογών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις μετά το Μάιο του 2010. Άρα, δεν ξέρω αν ο κ. Σαμαράς και όλα τα στελέχη και τα μέλη της κυβέρνησης έχουν τύψεις, αλλά εφάρμοσαν μια πολιτική η οποία οδήγησε τελικά στην κοινωνική ισοπέδωση.
Για να επανέλθουμε στο προηγούμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ένα τεκμηριωμένο πρόγραμμα το οποίο, πέρα από την αναλυτική κοστολόγησή του, έδειξε και τις πηγές της χρηματοδότησής του. Αυτό πραγματικά δημιούργησε αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί έκτοτε ασθμαίνοντας να ακολουθήσει τη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει προσπάθειες να εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις, αλλά την ίδια ώρα είναι δεσμευμένη στην τρόικα. Αυτή η τεράστια αντίφαση είναι που την συνθλίβει. Και όλη αυτή η αφήγηση και οι διακηρύξεις περί του οδικού χάρτη που οδηγούν εκτός μνημονίου είναι άλλη μια επιχείρηση εξαπάτησης του κόσμου, όταν γνωρίζουν πια πολύ καλά ότι η τρόικα θα έρθει με συγκεκριμένη ατζέντα το αμέσως επόμενο διάστημα, με πακέτο ομαδικών απολύσεων, απολύσεις στο δημόσιο, ενιαίο μισθολόγιο, κόκκινα δάνεια, αλλαγή του εργασιακού…. Τα γνωρίζουμε όλα αυτά, δεν είναι εκτός πραγματικότητας.
Άρα, αν θέλουμε να μιλάμε για έξοδο από το μνημόνιο, πρέπει κανείς να τοποθετηθεί. Θα καταργηθούν οι 430 μνημονιακοί νόμοι; Θα χαλαρώσει η πολιτική της λιτότητας; Γιατί όλα τα άλλα καταλαβαίνετε είναι λόγια του αέρα…

- Να επιστρέψουμε λίγο στις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνουν ωστόσο αυτό που το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι προσπαθείτε να πετύχετε, ότι μπορείτε να φτάσετε ακόμα και στην αυτοδυναμία. Αυτό μέχρι στιγμής δεν φαίνεται. Το ερώτημα είναι το εξής: φαίνεται ότι, αν οδηγηθούμε σε εκλογές, την επόμενη ημέρα θα έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να σχηματίσει μια κυβέρνηση με βασικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, αλλά και με συνεργασίες. Αυτό μέχρι πού σταματάει; Δηλαδή, οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να είναι με το ΠΑΣΟΚ και με τον κ. Βενιζέλο; Θα μπορούσαν να είναι με το ΠΟΤΑΜΙ; Θα μπορούσαν να είναι με κάποια άλλα κόμματα τα οποία θα βρίσκονται μέσα στη Βουλή; Γιατί διαφορετικά θα έχουμε συνεχείς εκλογές. Αυτό λέει η κοινή λογική.

Να τα πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξημένες δυνατότητες να γίνει πραγματικότητα η αυτοδυναμία. Αυτό είναι ένα νέο ποιοτικό στοιχείο. Για πρώτη φορά είναι αυξημένο αυτό το ενδεχόμενο. Άρα, από εκεί να ξεκινήσουμε τη συζήτηση. Τώρα, όσον αφορά το θέμα για την περίπτωση μη αυτοδυναμίας, αν και γνωρίζετε ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις γίνονται σε ουδέτερο χρόνο και αντιλαμβάνεστε ότι το προεκλογικό κλίμα δεν θα αφήσει ανεπηρέαστα τα ποσοστά που καταγράφονται τώρα. Άρα, το πιο πιθανό είναι να προκύψει η αυτοδυναμία.
Αλλά προσέξτε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπής σε μια βαθιά ενωτική αντίληψη που έχει υπηρετήσει όλα τα τελευταία χρόνια. Οικοδομεί συμμαχίες πρώτα απ’ όλα μέσα στην κοινωνία και αυτές βρίσκουν την αντανάκλασή στο και στο πολιτικό πεδίο. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι με βάση το καταλυτικό αποτέλεσμα των εκλογών, να είστε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοδύναμος είτε με άλλες δυνάμεις, θα συγκροτήσει μια ισχυρή…. κυβέρνηση.

- Θα σας ζητήσω να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος. Η κα Ρεπούση είπε ότι θα πρέπει η ΔΗΜΑΡ να κατεβάσει κοινό ψηφοδέλτιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό θα το αποφασίσει η ΔΗΜΑΡ κατ’ αρχήν. Δεν θα αποφασίσω εγώ για τη ΔΗΜΑΡ.

- Άρα εσείς είστε ανοιχτός προς αυτό;

Θα σας έλεγα ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δεσμεύονται στη βάση ενός εναλλακτικού προγράμματος με προοδευτικό πρόσημο, εναλλακτικού ως προς το μνημόνιο. Αυτή είναι μια δέσμευσή μας απέναντι προς τον κόσμο. Πάνω σε αυτό καλούνται όσοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας να δεσμευτούν και αυτοί. Αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να έχουν και το χαρακτηριστικό της πολιτικής φερεγγυότητας των προσώπων που πάνε να υπηρετήσουν.

- Δηλαδή, για παράδειγμα, μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες πιθανόν όχι με τον κ. Βενιζέλο, θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι;

Είναι τόσο υποθετικό αυτό το ερώτημα, το οποίο θα μπορούσε να πει κανείς ότι λειτουργεί και αποπροσανατολιστικά.

- Με ποιον θα κυβερνήσετε όμως; Θέλετε να μας το κάνετε λίγο πιο συγκεκριμένο; Ποιες θα είναι οι δυνάμεις αύριο το πρωί, αν δεν έρθει αυτοδυναμία;

Με την ψήφο του κόσμου θα κυβερνήσουμε και με ……..

- Ναι, αλλά δεν έχετε ακόμα αυτοδυναμία για να το κάνετε αυτό…

Σας είπα. Με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όποιες θα υπάρχουν μετά τις εκλογές, οι οποίες με βάση και την καταλυτική επίδραση του αποτελέσματος, θα αποφασίσουν να στηρίξουν όλοι μαζί ένα πρόγραμμα εναλλακτικό για την έξοδο από την μνημονιακή πολιτική και την ανατροπή της.

- Στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταφέρει, όπως διατείνεται, να διώξει το ΔΝΤ από τη χώρα μας, μήπως δυσκολεύει μετά η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως δεν έχει ρόλο μετά ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ΔΝΤ και τρόικα;


Ήδη έχω απαντήσει σε προηγούμενο ερώτημα. Επαναλαμβάνω, το θέμα του μνημονίου είναι οι εφαρμοστικοί νόμοι, είναι και οι πολιτικές λιτότητας.

- Οι οποίοι θα καταργηθούν στο σύνολό τους;

Ναι, κατά 99,9% στο σύνολό τους. Γιατί είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις κάποιων πραγμάτων που πρέπει να κρατήσει κανείς απ’ όσα νομοθετήματα πέρασαν. Αλλά προσέξτε, τι είπε προχθές ο Πρωθυπουργός με την κα Μέρκελ; Είπε ότι εμείς βλέπουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους μέσα από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής. Είπε επί λέξη ότι πρέπει να κινηθούμε εντός του πλαισίου του προγράμματος. Αυτό τα λέει όλα. Ξέρετε τι λέει το πρόγραμμα; Ότι το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος πηγαίνει για αποπληρωμή του χρέους. Αν δεν κάνω λάθος, το 70 ή το 75%. Κατά συνέπεια, πώς μπορούμε να θεωρούμε ότι ακόμα και σε εκείνη την ιδανική περίπτωση που θα μπορέσουμε να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα θα μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε την ανάπτυξη, να κάνουμε κοινωνική πολιτική

- Και τι θα κάνουμε με τα χρωστούμενα;…..

Γι’ αυτό σας λέω, λοιπόν, ότι τα πράγματα με τη μνημονιακή πολιτική είναι πάρα πολύ σαφή. Δεν χρειάζεται απλά και μόνο να αποκηρύσσεις το μνημόνιο, πρέπει να έχεις και πολιτικές που να κινούνται σε μια αντίθετη λογική.

- Ωστόσο, η Ελλάδα οφείλει κάποια χρήματα….. Και υπάρχουν και κάποιες …..υποχρεώσεις, δηλαδή το Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει και έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένα πράγματα.

Σωστό. Το Κοινοβούλιο, λοιπόν, είναι αυτό το οποίο θα ψηφίσει κάποια άλλα πράγματα. Όσον αφορά για το θέμα των δανειακών υποχρεώσεων, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας να υπάρξει μια ισχυρή διαπραγμάτευση γύρω από το θέμα του χρέους.

- Αν ο κ. Σαμαράς το τελευταίο διάστημα προωθεί το θέμα των μονομερών αποφάσεων απέναντι στην τρόικα σε μια σειρά θεμάτων, όπως οι φοροελαφρύνσεις, εσείς επιμένετε ότι αν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, θα οδηγηθείτε σε μονομερείς αποφάσεις για το χρέος και για μια σειρά άλλων πραγμάτων;

Θα σας πω. Το ερώτημά σας μου γεννάει και εμένα ένα ερώτημα. Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλεται κάθε φορά ότι με τις μονομερείς ενέργειες θα οδηγήσει σε τρομακτικές καταστάσεις στην οικονομία και στις τράπεζες και ταυτόχρονα για την κυβέρνηση Σαμαρά με μονομερείς ενέργειες «δεν τρέχει τίποτα»;

- Σωστό είναι αυτό….. Με το δίκιο σας. Αλλά θέλω να μου απαντήσετε σε αυτό.

Φοβάμαι πάρα πολύ ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι διατεθειμένη να κάνει τέτοιου είδους ενέργειες που θα ξεφεύγουν από τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, είναι δεσμευμένη. Και με αυτή την έννοια αυτοακυρώνεται. Όλα όσα λέει αυτή τη στιγμή για πολιτικές οι οποίες θα έρχονται σε κόντρα με την τρόικα, ουσιαστικά είναι λόγια του αέρα.
Εμείς έχουμε πει καθαρά ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε μέσα από την καταγγελία του μνημονίου, την κατάργηση των μνημονιακών νόμων. Αυτό είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα, αλλιώς όλα τα άλλα πραγματικά είναι στον αέρα. Από εκεί και πέρα, σας λέω ότι η υπόθεση της διαπραγμάτευσης δεν είναι μια υπόθεση που θα λήξει ούτε σε μια μέρα, ούτε σε μια εβδομάδα. Είναι μια υπόθεση που προϋποθέτει συμμαχίες, προϋποθέτει κινήσεις, δημιουργία συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αλλά πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Ότι δεν είναι η Ελλάδα μόνη της από τη μια πλευρά και η Ευρώπη μόνη της από την άλλη. Το βασικό που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι με ποια στρατηγική θα πορευτεί το επόμενο διάστημα. Και ο κ. Σαμαράς απάντησε σε αυτό. Είπε με την στρατηγική της κας Μέρκελ. Θυμόσαστε την απάντησή του όταν τον ρώτησαν για τη Γαλλία, αν θα πρέπει να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Τι να κάνουμε; Όταν στο στρατηγικό ζήτημα υποστηρίζεις μια τέτοια πολιτική, είσαι όμηρος αυτής της στρατηγικής και αντίληψης.

- Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία. Καλή σας μέρα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
29/09/2014