Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Aποσπάσματα συνέντευξης του Γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εκπομπή του STAR «LIVE U» με την Πόπη Τσαπανίδου, 29-9-2014



Aποσπάσματα συνέντευξης του Γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ.  Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εκπομπή του STAR «LIVE U» με την Πόπη Τσαπανίδου, 29-9-2014





Για το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ
Έχουμε το Συνέδριό μας στο τέλος αυτής της εβδομάδας, με στόχο να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του χώρου, αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και την χώρα.

Για τις εκλογές
Δ. Εσείς βλέπετε η κάλπη να ανοίγει νωρίτερα; Νωρίτερα από το τέλος της 4ετίας;
Θ.Θ. Βεβαίως, αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές, ναι.

Δ. Αυτό τι σημαίνει από την πλευρά του δικού σας κόμματος;
Θ.Θ. Ότι αν οι ασκούμενες πολιτικές συνεχίσουν να είναι αυτές οι πολιτικές οι οποίες οδηγούν την κοινωνία σε αδιέξοδο, θα οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων σε εκλογές.

Δ. Έχετε κάποια κόκκινη γραμμή;
Θ.Θ. Κόκκινη γραμμή είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, είναι η ανεργία, είναι το δημόσιο χρέος, είναι τα εργασιακά. Όλα αυτά τα ζητήματα, για εμάς, είναι κρίσιμα και βέβαια το θέμα της φορολόγησης, η οποία είναι απαράδεκτη.

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Δεν τιμά το πολιτικό σύστημα αυτή η διαδικασία που έχει ξεκινήσει έναν χρόνο πριν από την προεδρική εκλογή.

Για το δημόσιο χρέος, την ανεργία και τα εργασιακά
Το θέμα του δημοσίου χρέους είναι ένα κρίσιμο θέμα. Για εμάς το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η θέση μας είναι διαφορετική τόσο από το κυβερνητικό μπλοκ όσο και από πρακτικές που ακούγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τι εννοώ: το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν γίνεται βιώσιμο μόνο με χρονική μετακύλιση ομολόγων και μείωση επιτοκίων. Χρειάζονται και άλλες ενέργειες, όπως τις έχουμε περιγράψει, για παράδειγμα η αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά και μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει για την ευρωπαϊκή αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει συνεχώς και σε όλους τους τόνους ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Πώς θα πας σε μία διαπραγμάτευση, όταν το ένα μέρος λέει ότι είναι βιώσιμο; Τον Νοέμβριο του 2012 είναι αλήθεια ότι υπήρξε η δέσμευση της τρόικας ότι όταν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, θα ξεκινήσει επίσημα η συζήτηση για την μείωση του χρέους. Πρωτογενές πλεόνασμα πετύχαμε, με λάθος τρόπο, αλλά δεν ξεκίνησε η συζήτηση. Ο κύριος Σαμαράς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είπε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και όταν έγινε η συνάντηση με την τρόικα, το άλλαξε και είπε ότι θα είναι βιώσιμο.
Το δεύτερο κρίσιμο είναι το θέμα της ανεργίας. Η ανεργία έχει φτάσει περίπου στο 30%. Πρόσφατα πήγε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που έκανε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, την κ. Μέρκελ, και δεν είδαμε να διεκδικεί ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα για την μείωση της ανεργίας. Το τρίτο είναι τα εργασιακά. Δεν μπορεί να δεχθεί η ελληνική κοινωνία την άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων και το lock out. Τα κρίσιμα ζητήματα είναι να γίνουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν γίνονται, και βέβαια να μην μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.
Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας. Όταν πηγαίνει ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του στο εξωτερικό και μεταδίδει το τεχνητό αυτό κλίμα ευφορίας και όχι την πραγματική κατάσταση, είναι ευκόλως εννοούμενο ότι οι απέναντί του δεν θα του δώσουνε αυτά που ζητάμε.



                                                                                   
                                    29/09/2014