Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΟ ANTENNA» ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ



Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα και καλό χειμώνα. Όποτε σας βλέπω και ξεκινάμε μαζί, έχει μπει ο χειμώνας για τα καλά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και μαζί με το χειμώνα έρχονται και οι εκλογές κατά την άποψή σας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μακάρι να έρθουν εκλογές. Μαζί με το χειμώνα έρχεται κρύο πολύ για τις οικογένειες που δεν έχουν πετρέλαιο. Μαζί με το χειμώνα έρχεται αδιέξοδο σε πάρα πολλές οικογένειες, λόγω της βαριάς φορολογίας στην οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι πολίτες. Μαζί με το χειμώνα έρχεται η ανεργία δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, Ελλήνων συμπολιτών μας, που βλέπουν τα παιδιά τους να φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί οι ίδιοι δεν μπορούν να φύγουν. Μέσα σε αυτό το χειμώνα βρίσκεται και ένα αδιέξοδο πολιτικό με μία πολιτική που και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της, είτε είναι απ' έξω είτε είναι από μέσα, παραδέχονται ότι έχει αποτύχει. Να έρθουν λοιπόν εκλογές για να αλλάξει αυτή η πολιτική.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Η κυβέρνηση λέει ότι ήρθε η ώρα της αποκατάστασης. Προτείνει μέτρα κοινωνικής ελάφρυνσης και λέει ότι δεν μας ενδιαφέρει τι θα πει η τρόικα. Και στην ερώτηση τη δική μας και εδώ, αλλά και σε άλλα κανάλια «τι θα κάνετε στην περίπτωση που η τρόικα σας πει όχι» λένε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν αντέχει, δηλαδή πέφτει. Δηλαδή πάμε σε εκλογές.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ας πέσει. Στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν πιστεύετε δηλαδή, ότι αυτή τη στιγμή θα πιέσει για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι να την κάνουμε την ελάφρυνση; Είδαμε την ελάφρυνση στο πετρέλαιο. Πόσο ελαφρύνθηκε το πετρέλαιο; Πήγε στο 1,11 στην καλύτερη περίπτωση, όταν θα γίνει η ελάφρυνση που προαναγγέλλουν. Πόσο είχε το πετρέλαιο θέρμανσης το 2010; Εξήντα πέντε λεπτά. Είναι σχεδόν στη διπλάσια τιμή.

Τι ελάφρυνση να γίνει αυτή τη στιγμή, όταν έχουν επιβληθεί τέτοιοι φόροι στα ακίνητα που δεν μπορούν να καλυφθούν από έναν πολίτη που έχει ένα ίδιο εισόδημα με το 2007, το 2008, το 2009 και δεν έχει εισοδήματα στο ακίνητό του και πληρώνει τους τρεις ΦΑΠ-που δεν τους έχουν πληρώσει οι περισσότεροι-έναν ΕΝΦΙΑ ο οποίος είναι αντισυνταγματικός φόρος, ένας φόρος κατά της ευρωπαϊκής συνθήκης, που οδηγεί στη δήμευση του σπιτιού του Έλληνα;

Τι να κάνει κανείς όταν βλέπει ότι πλέον με την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο, με αποτέλεσμα η ανεργία να αυξάνεται; Και το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτή η πολιτική.

Για να υπάρξει μια καινούργια πολιτική - κακά τα ψέματα - δεν αρκούν κάποιες φοροελαφρύνσεις και αυτό ισχύει και για τη σημερινή και για μια αυριανή κυβέρνηση και απευθύνομαι και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ χρειάζεται μια βίαιη μεγάλη πτώση της φορολογίας, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τις άλλες χώρες. Όταν στη Βουλγαρία, στην Αλβανία, στα Σκόπια, στην Τουρκία, η φορολογία κυμαίνεται από 8-10% για τις επιχειρήσεις και εδώ είναι 29%, όταν η φορολογία στα φυσικά πρόσωπα είναι πάλι στο ίδιο ποσοστό και εδώ είναι 45% δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός. Όσο πατριώτης και να είναι ένας επιχειρηματίας στη Βόρεια Ελλάδα, για να μη μεταφέρει την έδρα του στη Βουλγαρία θα πρέπει να είναι ήρωας.

Δηλαδή, τίποτα δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρξει μια νέα φορολογική πολιτική η οποία μάλιστα να έχει συνταγματική ισχύ, όπως είναι ο νόμος για τη ναυτιλία. Για δέκα χρόνια δηλαδή, ανεξάρτητα από τι πολιτικές αλλαγές θα γίνουν, πρέπει να περάσει ένας φορολογικός νόμος με μια ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και το ποσοστό αυτό του φόρου να είναι μικρότερο από τις γύρω χώρες, για να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναπάρει μπρος. Αν δεν πάρουμε τέτοια μέτρα ώστε να παγώσουν, να διαγραφούν και να σβήσουν οι οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν πρόκειται να μειωθεί η ανεργία.

Αν δηλαδή, σε έναν επιχειρηματία που αυτή τη στιγμή έχει βάλει λουκέτο και χρωστάει στο ΙΚΑ, στην εφορία, στην αγορά, στις τράπεζες και έχει φτάσει σε αδιέξοδο, δεν του δώσουμε τη δυνατότητα να πάρει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και να ξεκινήσει πάλι από την αρχή, λέγοντάς του ότι ο φόρος σου θα είναι αυτός, σου κόβουμε κάποια, αυτά που πράγματι δεν οφείλεις, είναι το ποσοστό σου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κάποια άλλα στα ρυθμίζουμε σε 100, 200, 250 δόσεις, ώστε να μπορέσει να βγάλει το λουκέτο, να προσλάβει ξανά δύο υπαλλήλους, δεν θα προχωρήσει τίποτα.

Γιατί είναι σε αδιέξοδο τα ασφαλιστικά μας ταμεία; Γιατί πηγαίνουν για κλείσιμο όλα τα ασφαλιστικά ταμεία; Γιατί από την 1/1/2015 οι συντάξεις, χωρίς τις επικουρικές, θα είναι 450 ευρώ για κάποιον που δούλεψε 35 χρόνια; Για τον απλό λόγο ότι η σύνταξη που εκταμιεύεται από το ταμείο είναι η σύνταξη που περιγράφει ο κ. Σαμαράς, η σύνταξη που εισπράττεται από τον συνταξιούχο είναι η σύνταξη που ξέρει ο συνταξιούχος ότι παίρνει. Από τα 1300 ευρώ, δηλαδή, μιας σύνταξης που εκταμιεύεται από το ταμείο, ο συνταξιούχος εισπράττει 850 ευρώ. Τα υπόλοιπα που πηγαίνουν; Τα υπόλοιπα πάνε σε αυτή τη μεγάλη μαύρη τρύπα, που λέγεται χρέος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είστε σκληρός στην κριτική σας για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που είναι σάρκα από τη σάρκα σας, από αυτό προερχόσαστε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Παπαδάκη δεν είμαι στη Νέα Δημοκρατία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε ότι είναι καταφύγιο ακροδεξιών στοιχείων;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, αυτή η Νέα Δημοκρατία, εάν έβλεπε κανείς τα στελέχη τα οποία είναι στην πρώτη γραμμή, αυτούς που καλείτε και εσείς, δεν μιλάω για νέους βουλευτές, όλες οι μεταγραφές που έκανε ο κ. Σαμαράς, προσωπικά, είναι στελέχη που ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καραμανλής, είχε αποκαλέσει ακραία στοιχεία, με τα οποία δεν συνεργάζεται. Τα «πρώτα βιολιά» στη Νέα Δημοκρατία, αυτή τη στιγμή, που την εκπροσωπούν και στα πάνελ, είναι ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Γεωργιάδης, είναι πολιτικοί οι οποίοι ξεκίνησαν από το ΛΑΟΣ, άνθρωποι οι οποίοι προσπάθησαν και στο παρελθόν να προσχωρήσουν στη Ν. Δημοκρατία, τους απέκλεισε και ο κ. Καραμανλής, τους είχε αποκλείσει παλαιότερα και ο Μητσοτάκης και ο Έβερτ και ο Αβέρωφ και ο Ράλλης και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτά τα στελέχη, λοιπόν, έχουν αλλοιώσει την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας.

Το δεύτερο, Πολιτική Άνοιξη. Ο κ. Σαμαράς, λειτουργεί με ένα στενό επιτελείο το οποίο δεν ανήκε ποτέ στη Νέα Δημοκρατία. Θα σας θυμίσω ότι και τα στελέχη που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή και εκπροσωπούν εκδοτικές οικογένειες, ήταν αυτοί οι οποίοι επιτέθηκαν στη Νέα Δημοκρατία. Και για να πω συγκεκριμένα - εγώ με τον άνθρωπο δεν έχω κάτι προσωπικό - ο κ. Ψυχάρης είναι ο γιος του Σταύρου Ψυχάρη, που στο πρωτοσέλιδο του «Βήματος» παρουσίαζε τον Καραμανλή, την ημέρα της εκλογής του, με το αντίγραφο της Ντόλυ, δηλαδή του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου. Αυτά όλα, είναι πράγματα που δεν ξεχνιούνται.

Ο δε Σαμαράς, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι είναι εκείνος ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης, που ψήφισε Πρόεδρο Δημοκρατίας και δεν ανετράπη τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο άνθρωπος που σε δημόσιες συνεντεύξεις του δήλωνε ότι «δεν γυρίζω ποτέ στη Νέα Δημοκρατία» και είναι και εκείνος που έριξε την κυβέρνηση, για ποιο λόγο; Για το λόγο της ονομασίας της Μακεδονίας και σήμερα το όνομα της Μακεδονίας πωλείται, παραχωρείται χωρίς να «πέσει ντουφεκιά» από την ίδια την κυβέρνηση Σαμαρά. Γι' αυτό η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αυτοδυναμία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτοδύναμη κυβέρνηση πολύ δύσκολο να έχουμε όταν γίνουν εκλογές. Άρα, με τη Νέα Δημοκρατία αποκλείεται να συνεργαστείτε υπό αυτές τις συνθήκες. Για πάμε και στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως. Φάνηκε στην τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, του λείπουν όμως κάποιες έδρες στήριξης από άλλο κόμμα. Κάποιοι λοιπόν είπαν, «ωραία, οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ με τις έδρες των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ φέρνουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ». Θα δίνατε ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας απαντήσω. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν διαπραγματευόμαστε ούτε τις έδρες μας, ούτε τις καρέκλες. Έχουμε μία έντιμη δημόσια πρόταση, την οποία θέσαμε από την πρώτη στιγμή και την οποία την επαναλαμβάνουμε και τώρα. Ποια είναι αυτή η πρόταση; Εμείς έχουμε κάποιες «κόκκινες γραμμές», οι οποίες αφορούν βασικά τα εθνικά μας θέματα. Δεν διανοούμαστε και δεν πρόκειται ποτέ να συμμετέχουμε σε καμία κυβέρνηση, εάν δεν έχει εξασφαλιστεί η προστασία του όρου «Μακεδονία» για το θέμα του Σκοπιανού, η προστασία της Θράκης, που αυτή τη στιγμή δέχεται μια σφοδρή επίθεση από το τουρκικό προξενείο και την τουρκική πολιτική - έχουμε προτάσεις μέσα από την Ελλάδα για αλλοίωση, ακόμα και της ίδιας της Συνθήκης της Λωζάννης - το θέμα του Κυπριακού, το σχέδιο Ανάν ΙΙ, που ετοιμάζεται να υπογραφεί, τα ελληνοτουρκικά. Αυτά είναι θέματα που για εμάς αποτελούν «κόκκινες γραμμές».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα, να το γράψω σωστά εγώ, ως τίτλο, πείτε μου, «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, υπό προϋποθέσεις, σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ». Σας εκφράζει ο τίτλος αυτός;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως. Πάμε και στα παρακάτω, εγώ δεν έχω πρόβλημα, υπό προϋποθέσεις με τον οποιονδήποτε, για να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και με τη Νέα Δημοκρατία;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι με τη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά, όχι με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εφόσον είπατε όχι με τη Νέα Δημοκρατία, όχι με το ΠΑΣΟΚ, έχει απομείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ένα λεπτό, το είπατε ωραία προηγουμένως, η άποψη η δική μου, είναι αν θέλετε, ότι το βράδυ των εκλογών ότι δεν θα υπάρχει ούτε Σαμαράς ούτε Βενιζέλος. Ακόμα και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, βλέπετε ότι υπάρχουν πλέον βουλευτές που αντιλαμβάνονται ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να προχωρήσει. Βλέπουμε βουλευτές να βρίζουν τον υπουργό Οικονομικών, βλέπουμε άλλους να αμφισβητούν την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες, μετά τις εκλογές, μια επιλογή που θα κάνει ή όχι ο ελληνικός λαός.

Επιτρέψτε μου δύο σημεία, μετανάστευση και οικονομικά είναι ακόμα δύο θέματα, το θέμα της θρησκείας, δεν μπορούμε να δεχτούμε εμείς διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, είναι μέσα στις αρχές μας και κάποια στοιχεία τα οποία θα τα πούμε στη σειρά, δημόσια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα μείνουμε λίγο και στο κόμμα το δικό σας γιατί θα μας κατηγορήσουν ότι δεν μιλάμε και για το εσωτερικό του κόμματος σας. Υπάρχει μια αναταραχή με το θέμα της κ. Ραχήλ Μακρή την οποία έχετε παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είδατε την ημέρα που βγάλαμε τα «κόκκινα» δάνεια κάποιοι προσπάθησαν να βγάλουν άλλο πρωτοσέλιδο. Την ημέρα που προτείναμε για τον ΕΝΦΙΑ συγκεκριμένη νομική φόρμουλα για τους Έλληνες πολίτες ώστε να μην τον πληρώσουν και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κάποιοι ήθελαν να βάλουν κάπου αλλού την ατζέντα. Ε, δεν θα μπει ατζέντα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι κάποιοι άλλοι είναι και η κ. Μακρή;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η κ. Μακρή ξεκάθαρα είναι μια πολύ καλή βουλευτής, η οποία έκανε πολύ καλή δουλειά. ‘Όμως υπέπεσε σε ένα τεράστιο σφάλμα. Την ημέρα που παρουσιάζαμε τα «κόκκινα» δάνεια παρασύρθηκε σε έναν υβριστικό διάλογο προς στελέχη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ μέσω του facebook. Εμείς τέτοιο πρωτοσέλιδο δεν μπορεί να επιτρέψουμε να βγαίνει όταν κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια, όταν τα στελέχη μας είναι στα ειρηνοδικεία για να μπλοκάρουν πλειστηριασμούς, όταν οι βουλευτές μας είναι ενωμένοι και δυνατοί σε μια συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα και αγωνίζονται για να μπορέσουμε να περάσουμε το πρόγραμμα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που με κόπο κάναμε όλοι μας και παρουσιάσαμε από την Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δεν μπορεί να υπάρχουν άλλου είδους πρωτοσέλιδα που απασχολούν τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα την διαγράψετε την κ. Μακρή;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν όργανα στο κίνημα και θα αποφασίσουν εκείνα, και η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πειθαρχικό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως απάντησε με ένα βίντεο από την εκπομπή τη δική μας όταν χρόνια πίσω..

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχει να κάνει κ. Παπαδάκη με τα βίντεο έχει να κάνει με συμπεριφορές προς στελέχη και έδωσε το δικαίωμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Απευθυνόταν και σε εσάς αυτό το βίντεο, όταν είχατε πει δεν με διώχνουν από το σπίτι μου, υπονοώντας τη Νέα Δημοκρατία, τότε, πριν από την κρίση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία τότε, δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία του Πλεύρη, του Βορίδη, του Γεωργιάδη, του Σαμαρά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά μήπως το πνεύμα της κ. Μακρή είναι ότι δεν φεύγω από το σπίτι μου δηλαδή τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μακάρι να μην φύγει από το σπίτι της. Μακάρι να βγει και να ζητήσει συγγνώμη από τα στελέχη στα οποία επιτέθηκε δημόσια, να ξεκαθαρίσει πως ήταν τα πράγματα. Είναι στο δικό της χέρι. Είναι και κατά πόσο θα αποδεχτούν οι άλλοι τη συγγνώμη. Δεν μπορεί όμως, αυτή τη στιγμή, να επιτρέψω εγώ και δεν θα επιτρέψω πλέον σε κανέναν να αλλάζει τις θέσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Τη δουλειά που κάνουμε όλοι μαζί, δεν μπορεί κανείς να βγάζει άλλου είδους πρωτοσέλιδο. Αφήστε να δείτε τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν οι ανάλογες αποφάσεις. Αλλά όσο προβάλουν κάποιες διαφορές μέσα στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, εγώ θα παρακαλέσω να προβάλετε και τις θέσεις μας και το πρόγραμμά μας και αν θέλετε να έχουμε το ίδιο μερίδιο με άλλα κόμματα τα οποία είναι πιο δημοφιλή στα μέσα ενημέρωσης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σωστό είναι αυτό που λέτε και αυτό εδώ σε αυτή την εκπομπή το προσπαθούμε με νύχια και με δόντια και το καταφέρνουμε νομίζω και εσείς προσωπικά δεν πιστεύω να έχετε παράπονο από εμάς.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κανένα παράπονο δεν έχω, απλώς θα ήθελα να καλείτε και εκπροσώπους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ως τέταρτο κόμμα εκλεγμένο στη Βουλή αντίστοιχα με τα άλλα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται στα πάνελ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μου επιτρέπετε να βάλω κάτι γιατί μπορεί να λύσουμε ένα θέμα το οποίο είναι σημαντικό για πολλούς ανθρώπους. Με πήρε το πρωί ένας πατέρας από την Κέρκυρα. Έχει δίδυμους γιους οι οποίοι πέρασαν πέρυσι στο πανεπιστήμιο. Ο ένας πέρασε στη Φιλοσοφική στη Θεσσαλονίκη ή στα Ιωάννινα και ο άλλος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σάμο, Μαθηματικός. Φαντάζεστε ότι ο άνθρωπος αυτός πρέπει να συντηρήσει τρία σπίτια. Δεν είναι σωστό λοιπόν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά τα παιδιά που πέρασαν πέρυσι και διαφορετικά τα παιδιά που πέρασαν φέτος. Εγώ θέλω να ζητήσω από τον υπουργό Παιδείας να πάρει τώρα μια θέση, να λυθεί αυτό το θέμα ιδίως για οικογένειες που έχουν δυο παιδιά σε διαφορετικούς τόπους να μπορούν να κάνουν την μετεγγραφή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πριν από δυο χρόνια εδώ σε αυτή τη θέση που είστε εσείς ήταν ο κ. Αρβανιτόπουλος υπουργός Παιδείας. Του είχαμε πει πόσα δίδυμα υπάρχουν σε αυτόν τον τόπο; Μάλιστα ήξερα και τρίδυμα. Λέγαμε ότι στην περίπτωση των διδύμων δεν μπορεί το ένα να είναι στην ανατολή και το άλλο στη δύση, αυτός ο πατέρας θα πρέπει να είναι βιομήχανος για να μπορεί να ζήσει τα παιδιά του. Όπως επίσης έχουμε πάρα πολλά τηλεφωνήματα κύριε πρόεδρε για τον ΕΝΦΙΑ και παρακαλούμε εμείς ζητάμε τη δική σας παρέμβαση με την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα. Υπάρχουν κάποιες ελαφρύνσεις για τον ΕΝΦΙΑ που αφορούν δυο εκατομμύρια Έλληνες, τώρα στη δόση που τους ήρθε κάποιοι οι οποίοι δεν θα έπρεπε να πληρώσουν τίποτα με βάση τις ελαφρύνσεις ή το μισό θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρη τη δόση τον άλλο μήνα για να φανεί ότι έχουμε πλεόνασμα. Μπορείτε να ζητήσετε στη Βουλή αυτοί οι άνθρωποι να μην πληρώσουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ τον ΕΝΦΙΑ δήλωσα δημόσια ότι δεν θα τον πληρώσω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα τον πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με ό,τι υποστείτε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με ότι υποστώ. Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Ο συγκεκριμένος φόρος παραβιάζει πολλά άρθρα του Συντάγματος. Εμείς δεν μπορούμε βέβαια να προτείνουμε στους πολίτες να μην τον πληρώσουν διότι ο καθένας έχει τις δικές του προσωπικές υποχρεώσεις. Σε ένα έμπορο δεν μπορεί να πεις μην πληρώσεις και να μην πάρεις φορολογική ενημερότητα και δεν μπορεί να κάνει καμία πράξη. Όμως έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας «anexartitoiellines.gr» όλο το νομικό πλαίσιο εκείνο με το οποίο μπορεί κάθε πολίτης να προσφύγει κατά αυτού του φόρου ο οποίος είναι ένας φόρος όχι επί του εισοδήματος, όχι επί του προσώπου, αλλά επί της περιουσίας.

Αυτό είναι ο παραλογισμός αυτού του φόρου. Δεν είναι δηλαδή ένας φόρος που μπαίνει στον Παπαδάκη, στον Καμμένο, στον Α' και στον Β' πολίτη. Μπαίνει επί του ακινήτου. Τέτοιος φόρος δεν προβλέπεται. Έχει ξεπεράσει κατά πολύ την έννοια της φορολόγησης με το άρθρο του Συντάγματος περί της ισότητας. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Εκείνος που έβγαλε τα χρήματα του στην Ελβετία και σας λέω ότι τα έβγαλε παράνομα ή νόμιμα, θα τα φέρει πίσω και θα πληρώσει 15%, ο ιδιοκτήτης ακινήτου εάν μεν το έχει μισθωμένο θα πληρώσει 50% επί του ενοικίου, εάν έχει περάσει την κλίμακα, συν τον ΕΝΦΙΑ, συν τους ΦΑΠ. Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα ασυμβίβαστο μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και παράλληλα οδηγεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων και ιδίως αυτούς που έχουν πάρει και ένα δάνειο στο αδιέξοδο και στην απώλεια της ιδιωτικής περιουσίας.

Η δική μας άποψη είναι οι Έλληνες πολίτες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη,. Δεν θα αντέξει ο νόμος αυτός σε κανένα δικαστήριο. Σήμερα εγώ θα επικοινωνήσω με τον κ. Τσίπρα, με τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Κουβέλη, με τον πρόεδρο της Ομάδας των Ανεξάρτητων Βουλευτών και τον κ. Πολύδωρα, προκειμένου να βρεθούμε από κοντά. Ήδη από την Παρασκευή τους έχω στείλει την πρόταση νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια που παρουσιάσαμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Πιστεύω ότι θα είναι μια ευκαιρία να καταθέσουμε όλοι μαζί ένα σχέδιο νόμου και να δείξουμε ότι μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις σε ορισμένα πράγματα. Απευθύνεται βέβαια και στους βουλευτές της κυβέρνησης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε είναι ενδιαφέρον. Λέτε ότι σε συνεργασία με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων σύγκλιση σε κυβερνητικές αποφάσεις, δηλαδή μια μίνιμουμ συνεργασία με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μια μίνιμουμ συνεργασία στη Βουλή, γιατί όχι και με κυβερνητικούς βουλευτές, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα πολιτών που αφορούν όλους. Ανεξάρτητα το τι ψήφισε ο καθένας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν η κυβέρνηση σας πει, τη μείωση για το πετρέλαιο θα την ψηφίσετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι θα πει την μείωση για το πετρέλαιο; Μειώνει το πετρέλαιο στο 1,11 όταν το 2010 είχε 0,65. Ποιος θα πληρώσει 1.11; Ποιος θα πληρώσει στην Βόρειο Ελλάδα άνεργος ή συνταξιούχος που παίρνει 450 ευρώ πετρέλαιο. Δεν υπάρχουν στα νησιά μας ορεινές περιοχές; Στον Όλυμπο Καρπάθου, σας λέω έτσι; Στη Νάξο, στη Σαμοθράκη. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν, ζουν σε συνθήκες τέτοιες που δεν μπορούν να πληρώσουν. Όπως επίσης, τι θα κερδίσει το κράτος από αυτόν που δεν μπορεί να πληρώσει; Δηλαδή, θα πάρει από το πετρέλαιο 0,4-0,5 παραπάνω, εάν θα μπορούσε να πληρώσει ο καταναλωτής .

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το θέμα είναι και το τι θα ζητήσει η τρόικα ως ισοδύναμα για την υποτιθέμενη απώλεια των εσόδων.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η τρόικα πρέπει να καταλάβει το εξής, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που η εθνική της κυριαρχία δεν έχει παραδοθεί νομίμως από κανέναν. Αυτό είναι το βασικό και αυτή είναι η διαφορά μας η μεγάλη με τον κ. Σαμαρά. Μιλάει για πατρίδα ο κ. Σαμαράς, όταν ο ίδιος έχει παραδώσει την εθνική κυριαρχία της χώρας και θα σας δείξω και άλλα παραδείγματα. Το παράδειγμα με το εμπάργκο στη Ρωσία. Τι έκανε η Φιλανδία; Αρνήθηκε να ακολουθήσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ίδιο και η Κύπρος. Δείτε τι έγινε με τη Γαλλία. Η Γαλλία φτιάχνει στα ναυπηγεία της πλοίο για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Αθέτησε το εμπάργκο. Πριν από μια εβδομάδα το πλοίο αυτό με ρωσικό πλήρωμα έκανε δοκιμές. Το ίδιο κάνει και η Πολωνία. Εδώ πέρα βάλαμε τα δάχτυλα μας, η κυβέρνηση δηλαδή, προκειμένου να δείξει ότι είναι το καλό παιδί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κ Μέρκελ και βγάλαμε τα μάτια μας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επειδή ρωτούν τηλεθεατές που άνοιξαν τώρα τους δέκτες τους. Το έχουμε συζητήσει για την κ. Μακρή. Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι παραπέμπεται στην επιτροπή δεοντολογίας και ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Θα αποφασίσουν εκεί. Αλλά δεν είναι δυνατόν επαναλαμβάνω και τελείωσε αυτή η ιστορία. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αλλάζει την ατζέντα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν δεν ζητήσει συγγνώμη φεύγει από το κόμμα, γιατί αυτό γράφουμε εμείς; Αν η Ραχήλ Μακρή ζητήσει συγγνώμη θα παραμείνει στο κόμμα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν είπα τέτοιο πράγμα. Εγώ είπα ότι υπάρχουν όργανα που θα αποφασίσουν. Υπάρχει η κοινοβουλευτική ομάδα και η επιτροπή δεοντολογίας. Δεν αποφασίζω εγώ. Από εκεί και πέρα δεν συνεχίζω αυτή την συζήτηση. Δεν θα πέσω στην λογική να συζητάω για τα εσωτερικά των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ή για κάποιους που θέλουν να βγάλουν από την πρώτη σελίδα τους στόχους του κινήματος μας και να πάμε σε κουτσομπολιό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει να οργανώνεστε και εσείς. Συρρικνώθηκε η δύναμη σας συμφώνα με τις δημοσκοπήσεις, σας έφυγαν και κάποια στελέχη. Πρέπει να οργανωθείτε για το ενδεχόμενο των εκλογών που μπορεί να έρθουν αύριο μεθαύριο, ανά πάσα στιγμή. Τι κάνετε για αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις ευρωεκλογές, ένα ποσοστό 28,9%, από ότι φάνηκε στις μετρήσεις, στα exit polls, που έκαναν όλες οι εταιρίες μαζί, έφυγε από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ προς μικρότερα κόμματα, προς μικρότερους σχηματισμούς με τους οποίους εάν θέλετε δεν έχουμε και πολύ μεγάλες διαφορές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποιοι είναι αυτοί;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς, αυτό που κάναμε είναι ένα προσκλητήριο σε πολιτικούς, σε κινήματα και σε πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στο ευρύτερο πατριωτικό και δημοκρατικό χώρο προκειμένου να υπάρχει μια συμπαράταξη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε πολίτες ή και σε πολιτικά πρόσωπα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε κινήματα και σε πολιτικά πρόσωπα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πείτε μου ένα παράδειγμα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Σγουρίδης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βύρωνας Πολύδωρας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με τον Βύρωνα Πολύδωρα μιλήσαμε. Ήταν εκείνος που πρώτος δέχτηκε την πρόταση νόμου για τα κόκκινα δάνεια και θα συναντηθώ και πάλι μαζί του. Ο κ. Πολύδωρας με το κόμμα με το οποίο κατέβηκε πήρε στις ευρωεκλογές ένα ποσοστό της τάξης του 0,8-0,9%, εάν θυμάμαι καλά, 1% δεν έχει καμία σημασία αυτό. Δεν είναι δυνατόν αυτό το ποσοστό να μείνει εκτός μιας μεγάλης συμπαράταξης. Όμως, ο καθένας θα δώσει την ιδιαιτερότητα του κρατώντας μια κοινή γραμμή σε 10,20, 30 σημεία που θα συναποφασίσουμε. Υπάρχουν και άλλα κινήματα που προέρχονται από τον πατριωτικό χώρο, είτε από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ είτε από την κεντροδεξιά. Πλέον πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί. Ο Νίκος Νικολόπουλος με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Από την άλλη πλευρά, κύριο ρόλο θα παίξει ο Γιάννης Δημαράς με το Άρμα Πολιτών. Έχουμε κινήματα, όπως το ΕΠΑΜ, με το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε. Υπάρχουν βέβαια και διαφορές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο πιο γλυκός δημοσιογράφος του κοινοβουλίου ο Γιάννης Δημαράς. Το καλύτερο παιδί του κοινοβουλίου.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πολιτικός και αρχηγός κόμματος και αποκλεισμένος από τις τηλεοράσεις. Πρέπει να τον καλέσετε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτή την εβδομάδα σε περιμένουμε Γιάννη, όποτε θέλεις.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν κινήματα του κέντρου. Υπάρχει η παλιά ΕΔΗΚ, υπάρχουν κινήματα, όπως του Γιώργου Καραμπελιά, με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε, μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια πλατφόρμα συνεργασίας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε αποκλείσει όμως τη Νέα Δημοκρατία. Έχετε αποκλείσει το ΠΑΣΟΚ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Θανάσης Γιαννόπουλος θα έρθει να μιλήσει στο συνέδριό μας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν στελέχη εκατέρωθεν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχουμε συζητήσει μαζί. Δεν είναι από εκείνους με τους οποίους έχουμε συμπέσει σε πολλά πράγματα

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα τον θέλατε στο κόμμα σας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θεωρώ ότι αυτό θα το αποφασίσει το συνέδριο. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ας πούμε. Είναι ένας πολιτικός, ο οποίος έχει δημοκρατικές, πατριωτικές θέσεις και έχει κάνει τεράστιο αγώνα για το θέμα της Θράκης και εγώ δεν απαιτώ ποτέ να έρθει στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και να γίνει μέλος μας. Όμως, σε μια μεγάλη συμπαράταξη, σε ένα μεγάλο πατριωτικό και δημοκρατικό μέτωπο, μπορούμε να συνυπάρχουμε

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ελέγχετε τις ψήφους των βουλευτών του κόμματος σας για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ή θα είναι ελεύθεροι να κάνουν επιλογές;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάλεψαν μέσα στο καλοκαίρι να βρουν βουλευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τους ξεζούμισαν. Το τι πλάγια ερώτηση έγινε, δεν λέγεται. Ε, δεν υπάρχει. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα είπαμε ότι εμείς θα ψηφίσουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές. Πριν τις εκλογές να κάνουμε αυτό που έκανε ο κ. Σαμαράς με την Πολιτική Άνοιξη που έδωσε τότε πνοή στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να το κάνουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό συμβαίνει με όλους τους βουλευτές του κόμματος σας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με όλους τους βουλευτές του κόμματος και τους συνεργαζόμενους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν μαζί μας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.