Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Αποσπάσματα συνέντευξης του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρ. Μαχαίρα στον “BHMA FΜ” και στους Μπ. Παπαπαναγιώτου, Αρ. Παπαστάθη.



Αποσπάσματα συνέντευξης του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρ. Μαχαίρα στον “BHMA FΜ” και στους Μπ. Παπαπαναγιώτου, Αρ. Παπαστάθη.




Για το επικείμενο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ
Το τρίτο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη καμπή για το κόμμα μας. Πραγματοποιείται μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα που έσπειρε απογοήτευση στις τάξεις μας. Χρέος όλων μας είναι να ξαναδώσουμε πολιτική αυτοπεποίθηση και πολιτική αξιοπρέπεια στον κόσμο της ανανεωτικής Αριστεράς, να διαλύσουμε τις ασάφειες και τις συγχύσεις, να γυρίσουμε σελίδα. Η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να σταθεί – και θα σταθεί – στα πόδια της. Όχι γιατί το λέει η ίδια, αλλά γιατί  η πολιτική ζωή του τόπου έχει ανάγκη μια αριστερή δύναμη, που θα βάλει με υπευθυνότητα, μέτρο και αποφασιστικότητα τη σφραγίδα της στην πολιτική αλλαγή.

Για τις δηλώσεις της Μ. Ρεπούση
Προφανώς, καθένας και καθεμία δικαιούνται να καταθέτουν την άποψή τους, αν και για ορισμένα ζητήματα γι αυτό ακριβώς γίνονται τα συνέδρια: για να συζητούνται δηλαδή οι απόψεις και να λαμβάνονται αποφάσεις στη βάση πλειοψηφιών και μειοψηφιών. Διαφορετικά, τα συνέδρια θα τα κάναμε στα τηλεπαράθυρα και στις ραδιοφωνικές συχνότητες…
Επί της ουσίας τώρα: στο κείμενο θέσεων για το συνέδριο το οποίο έχει υπερψηφισθεί με μεγάλη πλειοψηφία υπογραμμίζεται το αδιαπραγμάτευτο της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ. Θα σας έλεγα μάλιστα, ότι οι λόγοι που κατέστησαν επιβεβλημένη την ίδρυση της ΔΗΜΑΡ πριν από τέσσερα χρόνια – η ανάγκη δηλαδή δημιουργίας ενός αριστερού κόμματος με μεταρρυθμιστική ατζέντα και ευρωπαϊκή αντίληψη – παραμένουν απολύτως επίκαιροι και σήμερα.
Η Δημοκρατική Αριστερά ούτε διαλύεται, όπως εύχονται κάποιοι, ούτε πρόκειται να διαχυθεί σε άλλα κόμματα. Αυτόνομα διεκδικεί το σχηματισμό ενός νέου μπλοκ εξουσίας με προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης, στο οποίο χωρούν οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό λέμε. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Δηλαδή, και ο ΣΥΡΙΖΑ;
Φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ χωράει;
Όπως τόνισε στη χθεσινή συνέντευξή του στη Real και ο κ. Κουβέλης, αν το ΠΑΣΟΚ μεταβάλλει τη στάση του, αν απεγκλωβιστεί δηλαδή από τις ασκούμενες πολιτικές που σήμερα συνυπηρετεί,  μπορεί να γίνει μέρος της προοδευτικής διακυβέρνησης.
Άρα, όταν η κα Ρεπούση λέει…
Εγώ ξέρω τι λέμε ως κόμμα. Κι αυτό που λέμε είναι εξαιρετικά σαφές: η ΔΗΜΑΡ πολιτικά αυτόνομη και οργανωτικά αυτοτελής θα διεκδικήσει την κοινοβουλευτική παρουσία της και θα προωθήσει το πολιτικό σχέδιο που καταθέτει για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Για το συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης»
Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις διεργασίες που εξελίσσονται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ,  αλλά θέλω να θυμίσω ότι η ΔΗΜΑΡ οδεύει προς το δικό της συνέδριο και οδεύει – όπως ήδη σας είπα - ως φορέας με οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια (…) Δεν θεωρώ ότι έχουμε δώσει δείγματα πρόθεσης να διαχυθούμε σε άλλο πολιτικό χώρο, είτε αυτός είναι το ΠΑΣΟΚ είτε κάποιος άλλος.
Δηλαδή, δεν θα πάτε;
Αν προσκληθούμε – και είμαι βέβαιος ότι θα προσκληθούμε, όπως κι εμείς προσκαλέσαμε το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριό μας – φυσικά θα παραβρεθούμε και θα χαιρετίσουμε το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.