Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ TV ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Β. ΛΥΡΙΤΖΗ ΚΑΙ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ




Σχετικά με την αναφορά Σαμαρά ότι η ΝΔ είναι η Δημοκρατική Παράταξη και τις  σχέσεις ΠΑΣΟΚ/ΝΔ

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Είμαστε δύο διαφορετικά κόμματα, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές.  Λόγω της κρίσης αναγκαστήκαμε να πάμε σε μία συγκυβέρνηση, στην αρχή μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, μετά μείναμε οι δύο μας, με μοναδικό μέλημα τη σωτηρία της χώρας. Δεν καλύφθηκαν οι διαφορές, οι διαφορές υπάρχουν. Ο κ. Σαμαράς προχθές έκανε ένα unfair το οποίο εμείς το σημειώσαμε. Σε όλο το σύγχρονο κόσμο και στην Ελλάδα, υπάρχει η συντηρητική παράταξη και η προοδευτική παράταξη.  Εμείς υπενθυμίσαμε ότι υπάρχουν έννοιες διαχρονικές τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε και από ιστορική και από ιδεολογική άποψη. Θυμίσαμε και μερικά άλλα θέματα. Λένε κάποιοι ότι έχουμε γίνει ουρά της ΝΔ. Όχι, δεν έχουμε γίνει ουρά της ΝΔ. Η ΝΔ ήταν αυτή η οποία, μετά τα Ζάππεια και τον αντιμνημονιακό αγώνα ήρθε στη γραμμή που εμείς είχαμε χαράξει για την έξοδο από την κρίση. Το ίδιο κάνουν τώρα και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τις αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Η τοποθέτηση του κ. Δραγασάκη για το χρέος αποτελεί σαφώς μία «κωλοτούμπα» από τις θέσεις του κ. Λαφαζάνη. Ο κ. Δραγασάκης και πρόσφατα και ο κ. Σταθάκης – σας θυμίζω ότι αυτοί είναι που κάνουν τις μυστικές συναντήσεις με τους κ. Άσμουσεν και Ντράγκι – δεν είπαν για στρατηγικό στόχο. Ο κ. Σταθάκης πριν μέρες στο MEGA, μας έλεγε αυτό που ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η μείωση των δόσεων του χρέους ανεξάρτητα αν αυτό επιτευχθεί με επιμήκυνση είτε με κούρεμα,  είτε όπως αλλιώς. Ο κ. Δραγασάκης προσχώρησε στην ουσία στη θέση και την πολιτική την οποία εμείς ως ΠΑΣΟΚ εγκαινιάσαμε με το μεγάλο κούρεμα, το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε και την επιμήκυνση μέσω παραμετρικών αλλαγών που πρέπει να επεκταθεί – και αυτό είναι στο τραπέζι της συζήτησης σήμερα – γιατί αυτό θα μειώσει τις δόσεις του χρέους. Όταν ξεκινήσαμε είχαμε δόσεις 18-19 δις ετησίως και τώρα έχουμε τα μισά 8-9 δις. Άρα αυτή είναι η σωστή γραμμή. Όταν τους καλεί ο κ. Βενιζέλος «ελάτε να φτιάξουμε την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» γιατί δεν το κάνουν;

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εμείς είχαμε προτείνει συνεργασία από το 2012. Σε αυτές τις συνθήκες και υπό προϋποθέσεις για να κρατήσουμε όρθια τη χώρα.  Σας θυμίζω, όμως ότι και μετά τις ευρωεκλογές, όταν ο κ. Βενιζέλος πήγε στον κ. Παπούλια, ανέφερε πέντε σημαντικά θέματα, μεταξύ αυτών το χρέος , την κοινωνική συνοχή, την εξωτερική πολιτική και είπε ότι θα έπρεπε επί αυτών να υπάρχει συνεργασία όλων των κομμάτων. Κάποιοι νομίζουν ότι αντλούν δυνάμεις λέγοντας όχι σε όλα, κινούμενοι στη γραμμή του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάποιοι σας κάνουν κριτική για το «ναι σε όλα».

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δε λέμε ναι σε όλα. Ορθώσαμε ανάστημα σε σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα για τους πλειστηριασμούς για τους οποίους η τρόικα ήθελε να ανοίξει από πέρυσι το θέμα, όπως για παράδειγμα για τα συνταξιοδοτικά όρια ηλικίας ένα θέμα που απασχολεί εκατομμύρια  πολίτες.

Σχετικά με τη σταθερή στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε συγκεκριμένες απαιτήσεις της τρόικας

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Έχουμε πει πολλές φορές ότι είμαστε αντίθετοι στο άνοιγμα του ασφαλιστικού, στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και στην πολιτική για τα κόκκινα δάνεια. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων δε χρειάζεται και δεν μπορεί να γίνει σε μια χώρα με 27% ανεργία - άλλωστε με τη συμφωνία της τρόικας δημιουργήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Αντίθετα εμείς λέμε ότι χρειάζεται να δούμε τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία, την δικαιοσύνη, την πραγματική οικονομία.
 (…)
Από την άλλη η κυβέρνηση αποφεύγει μονομερείς ενέργειες που θα δημιουργούσαν εκρηκτικό κλίμα με τους εταίρους και πάντα επιδιώκει τη συνεννόηση γι’ αυτό γίνεται και πολιτική διαπραγμάτευση. Οι συναντήσεις με τη Μέρκελ, τον Γιούνκερ και άλλους κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε. αυτό το σκοπό έχουν για να καταλάβουν κι αυτοί τα προβλήματα που έχει η χώρα. Είναι θετικό ότι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει, ότι η χώρα πρέπει να βγει από τα μνημόνια, να απεμπλακεί από την Τρόικα και το ΔΝΤ, να βγει στις αγορές. 

Για την ανάσυρση εκλογικών σεναρίων

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ δεν ετοιμάζεται για εκλογές. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι είμαστε αντίθετοι με αυτό το ενδεχόμενο.  Πιστεύουμε ότι οι εκλογές θα πάνε πίσω τη χώρα, θα δημιουργήσουν μεγάλη ανασφάλεια σε μια  περίοδο που η χώρα κάνει μεγάλα και κρίσιμα βήματα.

Σχετικά με τη διαπίστωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος συνεργασίας με τη ΝΔ

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Το λένε αυτό για μετά τις εκλογές. Και λέμε πως όταν γίνουν οι εκλογές ακριβώς επειδή δεν είμαστε παρακολούθημα κανενός, ούτε ετεροπροσδιοριζόμαστε σε σχέση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αυτό που δίνουμε ως μήνυμα είναι ότι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο πολιτικός χώρος του ΠΑΣΟΚ της Κεντροαριστεράς, της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης, που έχει συμβάλλει όλα αυτά τα χρόνια στη σταθερότητα της χώρας με υπεύθυνες και σοβαρές θέσεις και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει  και να δυναμώσει πολιτικά .Γι’ αυτό θέσαμε και το θέμα του εκλογικού νόμου. Σήμερα η κοινωνία θέλει συνεργασίες και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στον εκλογικό νόμο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλλαγή πρέπει να γίνει πριν την εκλογή ΠτΔ;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Όχι, μετά. Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να μπει στη μικροκομματική διαμάχη αλλά πρέπει αυτή η Βουλή να ψηφίσει Πρόεδρο ώστε να συνεχιστεί με σταθερότητα, η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια.