Hellenic Cypriot Press Agency

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ,
Δημήτρη Βίτσα
στον ρ/σ Παραπολιτικά

(Κεντρικό Μαγκαζίνο: Λίζα Δουκακάρου, Ανδριάνα Ζαρακέλη)

- Ανεβαίνει λοιπόν ο κ. Τσίπρας απ’ ό,τι ακούγεται με κοστολογημένο πρόγραμμα και αυτό γιατί τις προηγούμενες μέρες είχαν ακουστεί πολλά από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι υπόσχεται πάρα πολλά ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δε θα μπορέσει να υλοποιήσει. Δε θα βρει χρήματα να τα υλοποιήσει. Τώρα λοιπόν έχει μαζευτεί αυτό το πράγμα, εχουν βρεθεί οι πηγές και το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί θα είναι συγκεκριμένο, τι θα δοθεί και πού θα βρεθούν για να δωθούν αυτά τα χρήματα;
Ξέρετε το δικό μας το πρόγραμμα πάντα ήταν κοστολογημένο και όσο αφορά τα έσοδα και όσο αφορά τις δαπάνες. Το θέμα είναι ό,τι αφορά το δικό μας πρόγραμμα. Η κυβέρνηση κάνει μια συζήτηση επί του δικού της προγράμματος, δηλαδή επί του μνημονίου και επί του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος το οποίο ψήφισε μόλις τον Απρίλιο. Εγώ να σας πω την αλήθεια, όχι με απορία, αλλά με ελαφρύ γέλωτα ακούω από την κυβέρνηση κάποιους δήθεν λεονταρισμούς πάνω σε ζητήματα που ήδη έχει ψηφίσει. Αλλά ας επανέλθουμε στο δικό μας το πρόγραμμα. Το δικό μας το πρόγραμμα έχει, θα ‘λεγε κανείς 3 πράγματα. Το πρώτο πράγμα είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε την ανθρωπιστική κρίση, την κοινωνική καταστροφή. Και σ’ αυτό πρέπει να πάρουμε μέτρα και αυτά τα μέτρα έχουν ένα κόστος, όπως είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, όπως είναι το ζήτημα των αστέγων, το ζήτημα της παιδείας… Είναι μία σειρά τέτοια ζητήματα τα οποία τα έχουμε κοστολογήσει και έχουμε μιλήσει και για τις πηγές χρηματοδότησης, οι οποίες πηγές χρηματοδότησης πρέπει να αναζητηθούν σε 3 επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι από τα χρήματα τα οποία ήδη υπάρχουν αλλά προσανατολίζονται προς άλλες κατευθύνσεις, προς επιδοτήσεις, προς χαριστικές διαδικασίες… Το δεύτερο κομμάτι αφορά το χτύπημα της διαπλοκής, της διαφθοράς, το οποίο εκφράζεται και ως κύμα φοροδιαφυγής. Και το τρίτο κομμάτι αφορά νέες αξίες επανεπενδυόμενες. Αυτό είναι 3 κομμάτια τα οποία έχουμε διαμορφώσει ως άξονες της χρηματοδότησης. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να σας πω σήμερα νούμερα με την έννοια ότι δε θα ‘ταν και σωστό.
- Για παράδειγμα για το θέμα του ΕΝΦΙΑ το οποίο συζητούμε, το τι ακριβώς συμβαίνει, είδαμε τι έγινε, έχουμε δει και τις αντιδράσεις. Ποια είναι η πρόταση η οποία θα παρουσιαστεί; Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει, αν μη τι άλλο, πρόταση. Περιμένουμε το Σάββατο να ακούσουμε τι θα γίνει…
Η πρόταση η δική μας και μπορώ να σας την πω με ευκολία, με την έννοια ότι την έχουμε εξαγγείλει. Το ένα ζήτημα είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ, ως φόρος, θα καταργηθεί. Άνθρωποι ακόμα και της κυβέρνησης έχουν πει ότι πρόκειται για έναν, όχι απλώς άδικο και αναποτελεσματικό φόρο, αλλά και για έναν αντισυνταγματικό φόρο. Προωθεί τη δήμευση της περιουσίας. Λέμε λοιπόν ότι εμείς πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα έχει μέσα και φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το ποσό, αν θέλετε, του αφορολόγητου θα προσδιοριστεί και σε σχέση με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Προσωπικά έχω κάνει και μια πρόταση πως αυτό μπορεί να γίνει και γίνεται δηλαδή, ώστε να έχουμε κοινές εμπορικές και αντικειμενικές αξίες . Δεν είναι κάτι το πρωτότυπο.
- Επομένως πάμε σε κλιμακωτό φόρο;
Σε μια κλιμακωτή φορολογία. Να σας πω το εξής : το 2008 εισπράχτηκαν από φόρους ακίνητης περιουσίας περίπου 1,6 δις (από μεταβίβαση, μεγάλη ακίνητη περιουσία, κληρονομιά κλπ). Και εδώ πρέπει να επισημάνω και το εξής: είναι η πρώτη φορά που βλέπω 3 επίπεδα σε έναν φόρο. Δηλαδή, καταλογισμός 3,2 δις , εισπραξιμότητα 2,6 (ερωτώ, τα άλλα θα χαριστούν;) και η είσπραξη τους μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη. Αυτά είναι παράλογα πράγματα. Είναι παράλογα πράγματα τα οποία υπάρχουν και στο μεσοπρόθεσμο και στον προϋπολογισμό. Άρα η κυβέρνηση δεν κάνει καν σοβαρή δουλειά πάνω σε αυτό. Αριθμούς βάζει με βάση την μνημονιακή πολιτική.
- Αυτό που είπε σήμερα ο πρωθυπουργός σε ανακοινώσεις που έκανε επ’ ευκαιρία της συνάντησης που είχε με τον Πορτογάλο Κοέλια. Πως τις είδατε; Είπε από εδώ και πέρα δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη και αφήνουμε πίσω μας τα μνημόνια και είναι η πρώτη φορά που το είπε έτσι ξεκάθαρα. Δεν το είπε στη ΔΕΘ το είπε σήμερα. Πως το ερμηνεύεται;
Αν ήταν τα πράγματα αλλιώς θα έλεγα ότι ο κ. Σαμαράς ζει σε άλλη χώρα. Όμως αυτά πρέπει να τα πει στην ίδια την κοινωνία, γιατί μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης να ακούει τον κ. Σαμαρά, ο οποίος θεωρεί ότι έχει πετύχει πράγματα και την άλλη στιγμή να πηγαίνει στην εφορία, να πληρώνει φόρο ή να μην πληρώνει γιατί δεν έχει, ή να έχει σοβαρά προβλήματα να πληρώσει τη ΔΕΗ, να πληρώσει το νερό του, να πληρώσει το τηλέφωνό του, να πάνε στο σχολείο τα παιδιά του, τώρα που έχουμε και έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να έχει 16.500 - απ’ ό,τι είπε ο κ. Λοβέρδος, στην αρχή του καλοκαιριού μιλούσε για 22.500 - κενές θέσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και πάει λέγοντας. Αυτή είναι η πραγματικότητα όμως.
- Θα περιμένουμε να ακούσουμε και τις ανακοινώσεις από το βήμα της ΔΕΘ. Πριν να κλείσουμε, ένα σχόλιο για αυτά που παρακολουθούμε να συμβαίνουνε στην Δημοκρατική Αριστερά, μετά και τις σημερινές εξελίξεις…
Εγώ είχα μιλήσει παλιότερα, έχω πει ότι η ΔΗΜΑΡ ως μια αυτόνομη πολιτική δύναμη από τη μία μεριά καθορίζει τα του οίκου της. Δεύτερο εγώ θα ήθελα και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις με αριστερό πρόσημο να προσανατολιστούν στην αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας και στην αλλαγή πολιτικής.
- Το ερώτημα τέθηκε γιατί οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς και βουλευτές οι οποίοι είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κοιτάξτε να δείτε. Όταν λέμε κοντά, αν εννοούμε σε επίπεδο πολιτικής αντίληψης, αποτίμησης της στιγμής και του τι πρέπει να γίνει πραγματικά υπάρχουν. Και αυτό το θεωρώ θετικό και καλό. Και πρέπει σ’ αυτή τη λογική να συνενωθούνε αυτές οι δυνάμεις, στη δράση εννοώ. Και το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να βλέπουνε τον κοινό εχθρό που είναι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 09/09/2014