Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του γραμματέα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλου στον «ΑΘΗΝΑ 9.84»

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στις 9/9 το πρωί στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:
* "Ακόμα και σήμερα απευθύνω κάλεσμα να έρθουν όλοι στο συνέδριο για να καθορίσουμε την νέα πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς":
«Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ότι το στίγμα μας δεν ήταν καθαρό. Η στρατηγική συμμαχιών και συνεργασιών,που είχαμε ακολουθήσει, δεν είχε αποσαφηνιστεί όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην κατανοηθεί από τους πολίτες, γιατί δεν ήταν καθαρή η γραμμή της Δημοκρατικής Αριστεράς προεκλογικά. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να τα λύσουμε με την βάση του κόμματος σε ένα δημοκρατικό συνέδριο. Σε αυτή την πρόσκλησή μας -όπως φαίνεται-, μέχρι και την τελευταία στιγμή, (σ.σ. κάποιοι) δεν έχουν ανταποκριθεί. Ακόμα και σήμερα, απευθύνω κάλεσμα να έρθουν όλοι στο συνέδριο, για να καθορίσουμε την νέα πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς».

* "Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται στο συνέδριο ":
«Υπήρχε μια διαφωνία, όσον αφορά ορισμένες επιλογές του κόμματος, το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτές τις διαφορές και το πώς θα πάμε από εδώ και στο εξής, μόνο το ανώτατο όργανο μπορεί να τις λύσει, το συνέδριο. Εκεί πρέπει να κατατεθούν αυτά τα πολιτικά ζητήματα, για να αποφασίσει το ανώτατο όργανο προς ποια κατεύθυνση θα πάμε. Έτσι γίνεται στα δημοκρατικά κόμματα».
Δημοσιογράφος: Άρα εκτιμάτε ότι όσοι αποχωρούν ή κάποιοι εξ αυτών έχουν προσωπική ατζέντα;
Θ. Θεοχαρόπουλος: «Δεν θέλω να μπω σε μια τέτοια συζήτηση και δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων. Το πολιτικό ζήτημα αναγνωρίζω, καθώς υπήρχαν πολιτικές ενστάσεις από αυτή την μερίδα των στελεχών. Τα πολιτικά ζητήματα, όμως, που θέτουν, λύνονται μόνο στο ανώτατο όργανο, στο συνέδριο. Δεν λύνονται σε συζητήσεις μεταξύ δύο ή τριών ανθρώπων».

* Για την έδρα Επικρατείας του Σπ. Λυκούδη: "Δεν θα συμβουλέψω εγώ τον Σπ. Λυκούδη για το τι θα κάνει, το γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος":
«Ο Σπ. Λύκουδης είναι βουλευτής Επικρατείας... Το αντικειμενικό γεγονός είναι ότι οι βουλευτές εκλέγονται με σταυροδοσία, με τον σταυρό, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας ορίζεται από το κόμμα. Αυτή είναι μια αντικειμενική διαφορά και έχει ανοίξει μια συζήτηση τις προηγούμενες μέρες. Δεν θα είμαι εγώ όμως που θα συμβουλέψω τον Σπ. Λυκούδη για το τι θα κάνει. Νομίζω ότι γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος πώς θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες και δεν θα ήθελα να προκαταλάβω οποιαδήποτε εξέλιξη... Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έλεγε ότι δεν προσέθεσε (σ.σ. ψήφους στην Δημοκρατική Αριστερά) και ο Σπ. Λυκούδης και ο κάθε υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας και οι άλλοι βουλευτές και τα διάφορα στελέχη. Βεβαίως και προσέθεσαν. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο συνολικός αριθμός των ψήφων που είχε πάρει η Δημοκρατική Αριστερά -350.000 ψήφους-, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην μεγάλη δημοτικότητα που είχε και έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Φ. Κουβέλης. Συνεπώς, το κύριο στοιχείο, όταν εμφανίστηκε η Δημοκρατική Αριστερά, ήταν η μεγάλη δημοτικότητα που είχε ο πρόεδρός της».



* Για το συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης:
Δημοσιογράφος: Η Δημοκρατική Αριστερά θα συμμετάσχει στο συνέδριο για την δημιουργία της δημοκρατικής παράταξης;
Θ. Θεοχαρόπουλος: «Αυτό το ζήτημα είναι εντελώς πρωθύστερο και βεβαίως σε ένα τέτοιο συνέδριο δημοκρατικής παράταξης -το οποίο ουσιαστικά το ανακοινώνεται από ένα κόμμα, το ΠαΣοΚ-, δεν θα μπορούσε η Δημοκρατική Αριστερά να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία».
Δημοσιογράφος: Κάποιος δεν θα έπρεπε να το ανακοινώσει;
Θ. Θεοχαρόπουλος: «Αν ανακοινώσει αύριο η Δημοκρατική Αριστερά, μόνη της, χωρίς καμία συνεννόηση με κανένα άλλο κόμμα, ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το συνέδριο και καλούμε όλους τους άλλους, είναι πολύ διαφορετικό από το να υπάρχουν ευρύτερες συνεννοήσεις και στην συνέχεια -αφού υπάρχουν συμφωνίες για το πώς θα γίνουν οι διαδικασίες και με ποιον τρόπο-, να υπάρχουν οποιεσδήποτε διαδικασίες για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αυτή είναι η λογική. Αυτό που απαντήσαμε και στην συζήτηση την οποία κάναμε είναι ότι είναι εντελώς πρωθύστερη μια τέτοια διαδικασία. Βέβαια, προτείναμε ένα φόρουμ, ένα δίκτυο διαλόγου για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, μέσα στο οποίο πέρα από τα κόμματα μπορεί να έρθουν και πολιτικοί που είναι κομματικά ανέστιοι και θέλουν να εκφραστούν σε αυτόν τον ευρύτερο χώρο».

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:
Δημοσιογράφος: Υπό ποιες προϋποθέσεις η Δημοκρατική Αριστερά θα ανταποκρινόταν σε μια πρόταση να είναι ο πρόεδρός της υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας;

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Είναι άκαιρη η συζήτηση που γίνεται αυτή την στιγμή για το θέμα της προεδρίας της Δημοκρατίας. Έχει ξεκινήσει έντεκα μήνες πριν. Δεν τιμά το πολιτικό σύστημα το να συζητάμε τόσους μήνες πριν το ζήτημα της προεδρίας της Δημοκρατίας... Η συζήτηση, επίσημα, πρέπει να ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου. Να καταλάβω ότι ένα μήνα πριν μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση. Το να ξεκινάει όμως δέκα - έντεκα μήνες πριν και να μπαίνουμε σε μια τέτοια προεδρολογία, δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα. Έχουμε πει ότι το θέμα της προεδρίας της Δημοκρατίας, θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο -αυτός ο χρόνος δεν είναι τώρα-, και σε συνάρτηση με τις πολιτικές που θα ασκούνται εκείνη την στιγμή και βέβαια, με το ευρύτερο πολιτικό κλίμα. Σε ένα κλίμα συναινέσεων είναι πολύ πιο εύκολο να λυθεί ένα τέτοιο ζήτημα. Αντίθετα, σε ένα κλίμα που υπάρχουν κοινωνικές συγκρούσεις και σημαντικές πολιτικές διαφορές, οι οποίες οδηγούν και σε κοινωνική και πολιτική έλλειψη σταθερότητας, δεν θα μπορέσει εύκολα να βρεθεί ένα τέτοιο συναινετικό σχήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας... Φοβάμαι ότι πολλές φορές μπορεί να συζητάμε τέτοια ζητήματα και τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα πολιτικής που υπάρχουν στην κοινωνία να είναι τόσο σημαντικά, που μπορεί στο τέλος αυτά τα προβλήματα να οδηγήσουν σε εκλογές και όχι το ζήτημα της προεδρολογίας, που είναι ένα θεσμικό ζήτημα και θα έρθει στην ώρα του».