Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο για την εγκατάσταση καμερών στους δρόμους
επεσήμανε πως «σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σε 1,5 χρόνο από σήμερα οι κάμερες θα είναι σε λειτουργία».Στη συνέχεια εξήγησε πως βάσει μελέτης που έκανε η αστυνομία, έχουν καταγραφεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, σε ποια σημεία πρέπει να μπουν κάμερες για δύο λόγους: Ο ένας λόγος είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων και ο δεύτερος λόγος είναι η εγκληματικότητα. Όπως διευκρίνισε, «το Κέντρο Επιχειρήσεων θα είναι στην Αστυνομία, ώστε να έχει και να αποθηκεύει εικόνα».
Σε ό,τι αφορά την καταγραφή των παραβάσεων, η παράβαση θα βεβαιώνεται την ίδια στιγμή και το πρόστιμο θα πηγαίνει στον παραβάτη. Το πρόστιμο θα γνωστοποιείται μέσω της εφορίας», είπε και πρόσθεσε πως «τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν στους δήμους και οι δήμοι οφείλουν να αξιοποιούν αυτά τα ποσά για έργα υποδομής, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας». Επιπλέον, ανέφερε πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από κάμερες της Περιφέρειας, που θα αρχίσουν να λειτουργούν σε διαβάσεις, για το κόκκινο από το καλοκαίρι του 2025. Στο σημείο αυτό σημείωσε πως πέρα από τις κάμερες θα υπάρχει και ο φυσικός έλεγχος και η παρουσία της Τροχαίας και στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση της δραστηριότητας των υπηρεσιών, καθώς, όπως είπε «το 2024 βεβαιώθηκαν 118.220 παραβάσεις ενώ το 2023 ήταν 47.900. 'Αρα είναι τρεις φορές πάνω» και το απέδωσε και στο γεγονός ότι η Τροχαία έχει ενισχυθεί με επιπλέον 200 άτομα εκ των οποίων τα 100 στα μέσα Νοεμβρίου.
Σχετικά με τον αστυνομικό της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μια τρομακτική, φρικιαστική υπόθεση και δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι από την πρώτη ώρα που υπεβλήθησαν οι καταγγελίες, έχουν γίνει από τις Αρχές όλα -όχι μόνο- τα απαιτούμενα νόμιμα αλλά και παραπάνω πράγματα τα οποία έπρεπε να γίνουν. Από την πρώτη στιγμή είναι ενήμεροι οι εισαγγελείς, οι ψυχιατρικές αρχές του ΕΣΥ και τώρα το Στρατιωτικό Νοσοκομείο στο οποίο υπάρχει νοσηλεία και κράτηση. Από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας με μεγάλη ευαισθησία, με μεγάλο κόπο, με τη συμβολή και τη βοήθεια ψυχολόγων και ψυχιάτρων, με την υποστήριξη και την καθοδήγηση της Εισαγγελίας, έγινε προσπάθεια να αποτυπωθεί η εικόνα. Μέχρι εδώ. Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο, είναι δουλειά των Αρχών, είναι δουλειά της εισαγγελίας, αύριο των δικαστικών Αρχών, των ψυχιατρικών δομών, έτσι ώστε να εκκαθαριστεί αυτή η υπόθεση.... Απαιτείται πραγματικά σε μια τόσο φρικιαστική υπόθεση, ο σεβασμός απέναντι σε 5 μικρά παιδιά, τα οποία υποθέτω ότι θα ξέρουν οι αρμόδιοι, έχουν υποστεί κάτι φρικιαστικό».
Αναφορικά με τον αστυνομικό που εμπλέκεται σε διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τρεις αστυνομικοί και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλουμε κάτω από το χαλί απολύτως τίποτα. Θα αποκαλυφθούν όλοι όσοι δεν τηρούν τη δημοκρατική τάξη. Ο δημόσιος λειτουργός οφείλει να υπηρετεί το καθήκον του με αφοσίωση, με πίστη και με εντιμότητα». Σημείωσε, επίσης, πως οι έρευνες είναι σε εξέλιξη και «θα ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις και άλλες εξιχνιάσεις και αποκρυπτογραφήσεις σχετικά με παλαιότερες υποθέσεις, οι οποίες δεν προχώρησαν διότι υπήρξε διαφθορά ή κάλυψη». Γενικά, σημείωσε ο υπουργός, υπάρχουν 4.500 υποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα εξιχνιαστεί.
Με αφορμή τα εγκαίνια του Μετρό της Θεσσαλονίκης και τις πληροφορίες ότι χούλιγκαν θα προκαλούσαν επεισόδια, μίλησε για το ζήτημα της οπαδικής βίας σημειώνοντας πως «οποιοσδήποτε ασχημονεί μέσα στο γήπεδο, δυστυχώς, τιμωρείται και η ομάδα του. Δεν υπάρχει καμία ανοχή. Δεν πρόκειται περί αθλητικής βίας, είναι εγκληματικές ομάδες, εκβιαστές, δολοφόνοι, ληστές, οι οποίοι μέσα από τους αθλητικούς αγώνες στρατολογούν παιδιά για τις εγκληματικές ομάδες. Δεν έχουν θέση αυτά».