Hellenic Cypriot Press Agency

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Παράδοση 69 κυπριακών αρχαιοτήτων στην Υφυπουργό Πολιτισμού για επαναπατρισμό από την Αυστρία


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνει ότι στις 30 Νοεμβρίου 2024 παραδόθηκαν στις κυπριακές αρχές στη Βιέννη από τον κ. O.D. 69 κυπριακές αρχαιότητες,

για να επαναπατριστούν στην Κύπρο. Οι αρχαιότητες παραδόθηκαν από τον κ. O.D. στην Υφυπουργό Πολιτισμού δρ Βασιλική Κασσιανίδου, στην παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη κ. Ανδρέα Ιγνατίου, καθώς και εκπροσώπων του Υπουργείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και του Υπουργείου Τεχνών, Πολιτισμού, Δημόσιας Διοίκησης και Αθλητισμού της Αυστρίας, διεθνών οργανισμών (ΟΑΣΕ, OHE/UNODC), του Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας και του Πανεπιστημίου Βιέννης.

Συγκεκριμένα, οι 69 αρχαιότητες φυλάσσονταν σε διαμέρισμα στη Βιέννη, το οποίο κληρονόμησε ο κ. O.D. Ο ίδιος ήρθε άμεσα σε επαφή με τις κυπριακές αρχές στην Αυστρία και, αφού διαπιστώθηκε ότι είχαν εξαχθεί παράνομα από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφάσισε όπως τις επιστρέψει. Πρόκειται για αρχαιότητες που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και την Οθωμανική περίοδο και αποτελούνται κυρίως από κεραμικά αγγεία, θραύσματα από λίθινα και πήλινα ειδώλια, γυάλινα μυροδοχεία, οστέινη περόνη και καπνοσύριγγα.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τον κ. O.D. για την ενημέρωση των αρχών και για την παράδοση των αρχαιοτήτων. Θερμότατες ευχαριστίες απευθύνονται στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη και ιδιαίτερα στον Πρέσβη κ. Ανδρέα Ιγνατίου και στον κ. Χαρίλαο Πάλμα, η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική για τη θετική έκβαση της υπόθεσης.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ως το αρμόδιο Τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία και τη διαχείριση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου, θα συνεχίσει τις εντατικές του προσπάθειες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο της Κύπρου όσο και άλλων χωρών, πάντα σε στενή συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εντατικοποίηση των προσπαθειών εντοπισμού, διεκδίκησης και επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων που έχουν εξαχθεί παράνομα, τον έλεγχο των εισαγωγών πολιτιστικών αντικειμένων, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα αυτό, την ενίσχυση της εκπαίδευσης του προσωπικού των αρμόδιων αρχών σε θέματα καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και την ευαισθητοποίηση του κοινού, του οποίου ο ρόλος είναι καθοριστικός για την προστασία της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.