Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

O Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αίγυπτο


 

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος πραγματοποίησε στις 4-5 Ιουνίου 2024 διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αίγυπτο.

Κατά την παραμονή του στο Κάιρο, ο Υπουργός συναντήθηκε χθες, 4 Ιουνίου, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Sameh Shoukry. Ειδικότερα, οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια, παρακάθισαν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπιών των δύο Υπουργείων.  Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων ήταν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Αιγύπτου, το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την εργοδότηση Αιγύπτιων πολιτών στην Κύπρο. Στόχος του Μνημονίου είναι η διευκόλυνση και ρύθμιση της εισόδου και διαμονής Αιγύπτιων εργαζομένων στην Κύπρο για απασχόληση σε διάφορους τομείς, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς και της πολιτικής της Κυβέρνησης ως προς αυτές. 

Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Το κείμενο της εισαγωγικής δήλωσης του Υπουργού Εξωτερικών μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Σήμερα το πρωί, ο κ. Κόμπος είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Ahmed Aboul Gheit, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις με επίκεντρο τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κάιρο, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσης ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους Αιγυπτιακών ΜΜΕ και παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη σε αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι.