Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

H Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της ΜάλταςΗ Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου είχε νωρίτερα το απόγευμα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Μάλτας  Δρα Angelo Farrugia, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο για να συμμετάσχει, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της κ. Δημητρίου,

στους εορτασμούς που διοργάνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων για την 20ή επέτειο από την ένταξη της Κύπρου και άλλων εννέα χωρών, περιλαμβανομένης της Μάλτας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). 

Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε η εγγύτητα Κύπρου και Μάλτας, στη βάση κοινών αρχών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους ως μικρών νησιώτικων κρατών μελών της ΕΕ και της Κοινοπολιτείας. Ειδικότερα, όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία των δυο χωρών τα τελευταία είκοσι χρόνια, σημειώθηκαν τα οφέλη που αποκόμισαν οι δύο χώρες συμμετέχοντας ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, στο διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και στις υπάρχουσες προοπτικές για περαιτέρω ενδυνάμωσή της προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν τα Κοινοβούλια των μικρών κρατών στη διαχείριση καίριων ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Οι σύνθετες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τόνισε η κ. Δημητρίου, επιβάλλουν ενισχυμένη συνεργασία, συντονισμένη δράση και αυξημένη αλληλεγγύη, ιδιαίτερα μεταξύ των κρατών μελών με ίδια χαρακτηριστικά.

Ο Δρ. Farrugia εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του σχεδίου «Αμάλθεια», για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.  Σημείωσε την κοινή προσέγγιση των δύο χωρών σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ και τόνισε τη σημασία συνένωσης δυνάμεων προς διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις διακοινοβουλευτικές σχέσεις Μάλτας και Κύπρου, εξέφρασε ικανοποίηση για τη σύσταση πρόσφατα αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε η βούληση και ετοιμότητα των Προέδρων των δύο Σωμάτων για εντατικοποίηση του διαλόγου και των ανταλλαγών, τόσο στο επίπεδο των Ομάδων Φιλίας όσο και σε διάφορα άλλα επίπεδα.