Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην επίσημη τελετή για τη γιορτή της Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας της ΑστυνομίαςΜε ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση. Η γιορτή της Αγίας Ειρήνης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την Αστυνομία Κύπρου και το Αστυνομικό Σώμα γενικότερα, και για όλους εσάς που εργάζεστε για τη διαφύλαξη της ασφάλειας της χώρας μας.

Οι φετινοί εορτασμοί λαμβάνουν και έναν άλλο συμβολισμό, μια και συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974. Ήταν και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που σημάδεψαν την πατρίδα μας, το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, όπως φυσικά και διαχρονικά και σε όλες τις φάσεις της Ιστορίας του τόπου μας, κατά τις οποίες η Αστυνομία Κύπρου και τα μέλη της δήλωσαν δυναμικά το «παρών» τους, με μεγάλο το κόστος της θυσίας και της προσφοράς τους. Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, τιμούμε όλα τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας που αγωνίστηκαν για τη διαφύλαξη της νομιμότητας, της υπόστασης και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πολέμησαν, θυσιάστηκαν, τραυματίστηκαν, υπέφεραν εν ώρα καθήκοντος. Μαζί τους τιμούμε και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα όσων ακόμα τα ονόματα, δύο στην περίπτωση της Αστυνομίας Κύπρου, που δυστυχώς βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Η ευχή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου, έτσι ώστε η αγωνία και ο πόνος των συγγενών του κάθε αγνοούμενου να τελειώσουν το συντομότερο δυνατόν.

Θέλω να το επαναλάβω, είναι με ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ημέρα μνήμης και τιμής για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Σώματος που είτε υπηρέτησαν στο παρελθόν είτε βρίσκονται σήμερα στις τάξεις της Αστυνομίας μας. Ημέρα, η οποία μας επιβάλλει την απόδοση φόρου τιμής και σε όλους τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες μας, μια και η Πυροσβεστική ήταν μέχρι το 2019 μέρος της Αστυνομίας Κύπρου, που έδωσαν σε πολλές των περιπτώσεων ακόμη και το σημαντικότερο αγαθό, την ίδια τους τη ζωή, στην υπηρεσία της πατρίδας, τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης. 

Σε μια ευνομούμενη κοινωνία, σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, η διασφάλιση της δημόσιας τάξης οφείλει να βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης της χώρας. Οι πολίτες όχι μόνο πρέπει να αισθάνονται αλλά και να είναι ασφαλείς, αφού μόνο κάτω από τέτοιες συνθήκες ασφάλειας και τάξης, οι θεσμοί μπορούν να λειτουργούν σωστά και απρόσκοπτα.

Η Πολιτεία διαχρονικά έχει εμπιστευθεί στην Αστυνομία Κύπρου τη διασφάλιση του ιδιαίτερα κρίσιμου τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, αλλά και της περιουσίας του κάθε πολίτη. Δεδομένης της έξαρσης, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, πρωτοφανών προκλήσεων στους τομείς της ασφάλειας, περιλαμβανομένων και των ασύμμετρων απειλών, οι προσδοκίες των πολιτών και η απαίτηση τους για περισσότερη ασφάλεια και ευνομία δικαίως γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες. Κι’ αυτό, κατ’ επέκταση, καθιστά τον ρόλο του αστυνομικού, τον ρόλο όλων εσάς, ακόμη πιο σημαντικό και, ταυτόχρονα -το αντιλαμβάνομαι απόλυτα- ακόμη πιο δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις.

Αφουγκραζόμενη, λοιπόν, τις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και τις δικές σας ανάγκες, η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, δίνει την πρέπουσα σημασία, εργαζόμενη συντονισμένα και σταθερά για τη στελέχωση, τον εκσυγχρονισμό, την αναδιοργάνωση και γενικά την πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Αποτελεί γεγονός πως στο σημερινό και συνεχώς μεταβαλλόμενο  κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον που δημιουργεί νέες και αυξημένες προκλήσεις, οι οποίες οδηγούν σε νέες  μορφές και πρακτικές διάπραξης εγκλημάτων, η Αστυνομία Κύπρου καλείται να αναλάβει αυτό το πολύ δύσκολο έργο και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε μορφή εγκλήματος που ταλανίζει τη σημερινή κοινωνία. Ναρκωτικά. που μαστίζουν την κοινωνία μας, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, εγκληματικότητα, οικογενειακή βία, τρομοκρατία, παράτυπη μετανάστευση και πολλές άλλες προκλήσεις, τις οποίες η Αστυνομία Κύπρου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και άλλα Υπουργεία έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά, με στόχο τη διαφύλαξη της ειρήνης, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης για κάθε Κύπριο πολίτη.

Για να είναι, λοιπόν, σε θέση η Αστυνομία μας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής που προανέφερα, απαιτείται συνεχής εγρήγορση, εκπαίδευση και συστηματική επιμόρφωση των μελών της, ανάπτυξη ικανοτήτων και νέων δεξιοτήτων. Απαιτείται, την ίδια στιγμή, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία και μέσα που υπάρχουν και, ταυτόχρονα, να τα ενισχύσουμε και να τα ενδυναμώσουμε συνεχώς.

Ως Πολιτεία, λοιπόν, καταβάλλουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε τα δίκαια της Πατρίδας μας και παράλληλα να προασπιστούμε και να διαφυλάξουμε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κύριο μέλημά μας είναι η διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Αγαπητά μέλη της Αστυνομίας, απευθύνομαι ιδιαίτερα σε εσάς, γιατί πραγματικά γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας, ενώ, αδίκως σε πολλές των περιπτώσεων, βρίσκεστε αμέσως στο στόχαστρο της κριτικής. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι έχετε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και της ανάγκης διαρκούς προσφοράς προς την κοινωνία και τους πολίτες. Η Πολιτεία αναγνωρίζει την καθημερινή σας προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, τις καθημερινές και ακούραστες προσπάθειές σας για τη διατήρηση της τάξης και της ευνομίας, καθώς και το αξιοθαύμαστο επίπεδο αφοσίωσης στην επιτέλεση του πολυδιάστατου και απαιτητικού σας έργου.