Στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και στο θέμα διάθεσης νερού στα νοικοκυριά αναφέρθηκε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας,
Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου.Στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας, για την κήρυξη της τελετής έναρξης της Εβδομάδας Προστασίας Δασών 13-19 Μαΐου, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε πως πριν από την πρώτη πυρκαγιά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον Απρίλιο, αναγνωρίσαμε ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα διαθεσιμότητας πτητικών μέσων εξαιτίας των νενομισμένων διαδικασιών που ακολουθούμε. «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε πέραν των νενομισμένων διαδικασιών, οι οποίες είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε.
Ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή οι προσφορές για τα πτητικά μέσα είναι στη διαδικασία της αξιολόγησης. «Είμαστε μέχρι στιγμής εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαμε πει», σημείωσε η δρ Παναγιώτου.
Την ίδια στιγμή, είπε, «ακριβώς για να ξεπεράσουμε αυτό το κενό, το οποίο είχε δημιουργηθεί, ξεκινήσαμε μια επαφή μαζί και με άλλες χώρες, γειτονικές και μη». Αποτέλεσμα αυτών των επαφών, εξήγησε, «ήταν η μετάβαση των δύο ιορδανικών ελικοπτέρων στο νησί μαζί με το 18-μελές πλήρωμά τους».
Η Υπουργός υπενθύμισε ότι τα ιορδανικά ελικόπτερα αφίχθηκαν στην Κύπρο την Κυριακή του Πάσχα και ανέφερε πως ακριβώς σε επτά μέρες, δηλαδή χθες Κυριακή, τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε επαφή και με γειτονικές χώρες, αλλά και με άλλες, προκειμένου σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να γίνει μετάκληση.
«Ακριβώς επειδή αναγνωρίσαμε ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα με τα πτητικά, έχω προχωρήσει και έχω ζητήσει από τους συναδέλφους μου το ένα πτητικό από τα δύο που έχει η Εθνική Φρουρά, η Αστυνομία και οι Βρετανικές βάσεις να είναι διαθέσιμo αν χρειαστεί, σε περίπτωση που προκληθεί πυρκαγιά σε χρόνο ανταπόκρισης γύρω στα 30 λεπτά», διευκρίνισε η Υπουργός.
Υπογράμμισε ότι «ο χρόνος ανταπόκρισης των πτητικών του Τμήματος Δασών είναι γύρω στα 12 λεπτά», επισημαίνοντας ότι «είναι από τους πιο καλούς χρόνους που έχουμε κατά μέσο όρο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ακολούθως, η Υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι «τα πτητικά μέσα είναι ένα κομμάτι της πυρόσβεσης».
«Ακριβώς επειδή γνωρίζαμε ότι θα υπήρχε όλο αυτό το πρόβλημα με τις νενομισμένες διαδικασίες που ακολουθούμε και τον χρόνο που έχουμε τώρα να διανύσουμε, προχωρήσαμε σε ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων του Τμήματος Δασών», σημείωσε η Υπουργός. «Έχουμε πάρει εξοπλισμό γύρω στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ για την κατάσβεση των πυρκαγιών», τόνισε συγκεκριμένα.
Συμπλήρωσε επίσης ότι φέτος το προσωπικό έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα έναν μήνα νωρίτερα, από τον Απρίλιο και όχι από τον Μάιο, όπως ήταν προηγούμενες χρονιές, έχοντας σε οκτώ μήνες αντί έξι και τους δασοπυροσβέστες μαζί με τους δασικούς λειτουργούς, που εργάζονται μαζί με τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, για να αντιμετωπίσουμε, όπως είπε, το δύσκολο καλοκαίρι που θα έχουμε μπροστά μας.
Η Υπουργός συνέστησε όπως είναι «όλοι και όλες πολύ προσεκτικοί. Όσα μέσα και να έχουμε, ποτέ δεν θα είναι αρκετά αν δεν κάνουμε το αυτονόητο. Να κάνουμε οτιδήποτε για να μην προκαλέσουμε την πυρκαγιά».
Κληθείσα να τοποθετηθεί για τη χαμηλή εισροή νερού στα φράγματα και για τον σχεδιασμό που υπάρχει για την καλοκαιρινή περίοδο, η Υπουργός επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει νωρίτερα το σενάριο και η αξιολόγηση των ποσοτήτων που έχουμε από τη σχετική επιτροπή.
Ανέφερε ότι «έχουμε ενημερώσει έγκαιρα τους γεωργούς μας ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε κατά μέσο όρο σε λιγότερες ποσότητες, κατά 33% περίπου, έτσι ώστε να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν την παραγωγή τους».
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι παροχής νερού στα νοικοκυριά, τόνισε πως είναι πρώτη προτεραιότητα να έχουν οι πολίτες πόσιμο νερό, «οπότε κάνοντας πλήρη έτσι αξιοποίηση και των μονάδων αφαλάτωσης, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων εκτιμά ότι θα μπορέσει να δώσει απρόσκοπτα νερό στους πολίτες».
«Περάσαμε έναν πάρα πολύ δύσκολο χειμώνα, το νερό στα φράγματα είναι σε χαμηλές ροές, κάτω του 50%», οπότε συνέστησε «να είμαστε φειδωλοί και να μην κάνουμε σπατάλες».
Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διοικητική έρευνα που αφορά σε τυχόν ευθύνες για τα έργα στον Ακάμα, η δρ Παναγιώτου ανέφερε ότι η έρευνα έχει φθάσει στα χέρια της την Παρασκευή, όπως ήταν το χρονοδιάγραμμα, και μελετάται από την ίδια.