Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Π. Μαρινάκης :Οι ελληνικές θέσεις διατυπώνονται πάντοτε ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό κι η χώρα μας ισχυροποιείται στην πράξη

 


Με αναφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην 'Αγκυρα και την επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών,

επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ανταπόδοση της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. «Είναι η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών τους τελευταίους μήνες. Στόχος της επίσκεψης είναι να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα αλλά και να γίνει από τους δύο ηγέτες η επισκόπηση της προόδου στις διμερείς σχέσεις καθώς και στους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, οι δύο ηγέτες είχαν υιοθετήσει τη Διακήρυξη των Αθηνών ενώ είχαν υπογράψει 15 συμφωνίες και μνημόνια ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν διμερή περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων του πολιτικού διαλόγου της θετικής ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Η Ελλάδα είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ, γεωπολιτικά, αμυντικά, διπλωματικά και με μία οικονομία πολύ πιο ισχυρή και ανθεκτική σε περιόδους αλλεπάλληλων κρίσεων. Η χώρα μας επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου με τη γειτονική χώρα. Οι ελληνικές θέσεις διατυπώνονται πάντοτε ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό κι η χώρα μας ισχυροποιείται στην πράξη. Χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πιστεύουμε ότι ο διάλογος έχει μόνο θετικά για τις δύο χώρες. Η θέση μας αυτή δικαιώνεται από τα αποτελέσματα στη διαχείριση του μεταναστευτικού στον Έβρο και στο Ανατολικό Αιγαίο, τον εκμηδενισμό των παραβιάσεων, αλλά και τα οφέλη που έχουν οι κάτοικοι δέκα ελληνικών νησιών από την νέα visa express», τόνισε.

Η συνέχιση αποστολής εκλογικού υλικού από το υπουργείο Εσωτερικών προς τους εκλογείς που έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, ήταν το επόμενο θέμα της ενημέρωσης. Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι ήδη, έχουν παραλάβει εκλογικό υλικό πάνω από 50.000 εκλογείς εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα, οι οποίοι βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός επικράτειας. «Δηλαδή, ήδη 1 στους 4, εκλογείς. Οι αποστολές συνεχίζονται από τις εταιρείες ταχυμεταφοράς και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται πως οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν αποστείλει το ψηφοδέλτιο συμπληρωμένο και να έχει παραληφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών έως το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 17.00». Έδωσε επίσης κατευθύνσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι εκλογείς μπορούν να μεριμνήσουν για την έγκαιρη αποστολή του φακέλλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στη συνέχεια ότι «νέο σύστημα ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα, για όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και για εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους, αλλά και ένα νέο πλαίσιο κυρώσεων για όλα τα παραπάνω, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Επίσης ειδική αναφορά έκανε στις διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.) που διακινούνται με χρήση τεχνολογίας blockchain και τη διασαφήνιση των διαδικασιών για την εξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου.

«Σήμερα ενεργοποιήθηκε η νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε αντίστοιχες ειδικότητες. Η πλατφόρμα απευθύνεται στις επιχειρήσεις και η εφαρμογή JOBmatch σε όσους αναζητούν εργασία», είπε ακόμη ο κ. Μαρινάκη και εξήγησε τη χρήση του ψηφιακού εργαλείου της ΔΥΠΑ.

«Η πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δουν άμεσα ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους, ώστε να τους επιλέξουν και στη συνέχεια να προτείνουν ημέρα και ώρα συνέντευξης. Έτσι, η διαδικασία εύρεσης υπάλληλου, μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 5 λεπτά», πρόσθεσε.

«Με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, τον εκσυγχρονισμό της ΔΥΠΑ, την διασύνδεση εργαζομένων και εργοδοτών και ενεργές δράσεις απασχόλησης, μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουμε καταφέρει να μειώσουμε κατά 8% το ποσοστό ανεργίας, να δημιουργήσουμε πάνω από 400.000 θέσεις απασχόλησης και να στηρίξουμε την αγορά εργασίας.

Στόχος μας παραμένει οι νέες θέσεις εργασίας να βελτιώνονται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά με καλύτερες απολαβές για τους εργαζομένους. 'Αλλωστε, είναι δέσμευσή μας η αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών και ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, ενώ παράλληλα ο μέσος μισθός έχει φτάσει τα 1.251 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

«Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς, την υλοποίηση της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023. Σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής, έχει ξεκινήσει από το Δεκέμβριο του 2023 η χορήγηση της προκαταβολής του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής. Η πρώτη αρωγή έχει φτάσει στο σύνολό της μέχρι τώρα τα 76,8 εκατ. ευρώ», ανέφερε επίσης αναλύοντας καταβολές που έχουν γίνει.

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του επεσήμανε πως «προχωρούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για πάνω από 1.200 παραχωρήσεις σε παραλίες, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εφαρμογή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου που αφορά στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας». Τόνισε μάλιστα ότι «σε κάθε περίπτωση, όλες οι παραχωρήσεις, είτε νέες, είτε υφιστάμενες, θα διέπονται από φέτος από το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων λόγω παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου και υπέρβασης των υπό παραχώρηση εκτάσεων. Οι κτηματικές υπηρεσίες και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να εφαρμόζουν αμέσως το σχετικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Ωστόσο, η νέα εικόνα θα έχει διαμορφωθεί πλήρως από τα τέλη Ιουνίου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες εγκατάστασης των νέων παραχωρησιούχων σε αιγιαλό και παραλίες».

Κλείνοντας ανέφερε πως αύριο Τρίτη 14 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Θράκη, όπου θα παρευρεθεί στους εορτασμούς των Ελευθερίων της Θράκης, στην Κομοτηνή.

 

«Προκλητική και προσβλητική η αναφορά της νέας Προέδρου της Β. Μακεδονίας - Συνιστούμε στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει λιγότερη βιασύνη και να βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από τη στείρα αντιπολίτευση»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χαρακτήρισε την αναφορά της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας προκλητική και προσβλητική ενώ σημείωσε πως η άμεση αντίδραση της προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου δείχνει και την απήχηση που έχει πλέον η Ελλάδα.

Ο κ. Μαρινάκης διάβασε ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2019 όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε ότι αν η συμφωνία κυρωθεί δεν θα μπορεί να ακυρωθεί.

«Εμείς δεν κρυφτήκαμε, είχαμε εκφράσει σοβαρότατες αντιρρήσεις και είχαμε καταψηφίσει. Τηρήσαμε στάση για την οποία δεν έχουμε μετανιώσει. Σεβόμαστε όσα έχει υπογράψει η χώρα και έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε. Αυτά είχαν ειπωθεί πριν τις εκλογές του 2019. Κάποιοι καθέξιν πολιτικοί απατεώνες μιλάνε για πολιτική απάτη. Είναι αξιοπερίεργη η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και μία ημέρα μετά την απαράδεκτη επιλογή της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να ζητάει την κύρωση των μνημονίων της συμφωνίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Ρωτάμε: Θα ήταν καλύτερο με τη στάση που ακολουθήθηκε από τη γείτονα χώρα να έχουν ψηφιστεί τα μνημόνια αυτά; Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία αλλά η ψήφιση των μνημονίων εξαρτάται και από την άλλη πλευρά. Συνιστούμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να έχει λιγότερη βιασύνη και να βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από τη στείρα αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται μέσω τικ τοκ ή τουίτερ μόνο και μόνο για πρόσκαιρες εντυπώσεις».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θεωρεί κακή τη συμφωνία των Πρεσπών και αν θα ήταν καλύτερο να μην υπήρχε, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως «εμείς λέμε αυτό που λέει κάθε σοβαρό κράτος που έχει συνέχεια». Επανέλαβε ότι από τη στιγμή που η συμφωνία έχει ψηφιστεί, έχει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο και οφείλει ο όποιος πρωθυπουργός να τη σεβαστεί. «Δεν κάνουμε κωλοτούμπες. Είναι προβληματική η συμφωνία, την είχαμε καταψηφίσει αλλά δεν κοροιδεύουμε. Δεν είπαμε ότι αν εκλεγούμε θα ακυρώσουμε τη συμφωνία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι δικαιώνεται πλήρως ο χρονισμός σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων της συμφωνίας. «Σκεφτείτε να έχουμε τελειώσει εμείς όλο το βιβλίο και η άλλη πλευρά ούτε την πρώτη σελίδα. Αν θέλει η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία θα πρέπει να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει ή έχει δεσμευτεί», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα θέσει βέτο για την πορεία της Β. Μακεδονίας προς την ΕΕ απάντησε πως «δεν είμαστε σε αυτό το σημείο αλλά είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες πως είναι αναγκαία προϋπόθεση ο σεβασμός στη συμφωνία των Πρεσπών».

Μετά από σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως μέχρι τώρα η ιστορία δεν έχει δικαιώσει τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά ότι η συμφωνία θα «χτυπούσε» τον εθνικισμό.

Σχετικά τη συγκέντρωση του Έντι Ράμα στην Ελλάδα ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως δεν υπήρχε κανένας τρόπος να απαγορεύσει η ελληνική πλευρά μια ιδιωτική επίσκεψη ξένου ηγέτη και πως αυτοί που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, δεν έχουν πει τον τρόπο. «Η κινδυνολογία της αντιπολίτευσης αποδείχθηκε άσκοπη», πρόσθεσε ενώ για το θέμα Μπελέρη επανέλαβε πως είναι ζήτημα σεβασμού του κράτους δικαίου και η υποψηφιότητά του συμβολίζει διεκδίκηση που ξεπερνάει τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Παράλληλα μίλησε για «αλα κάρτ ευαίσθητους», αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μεταφοράς του τελικού του conference league. Τόνισε πως είναι τιμή για την Ελλάδα να υποδεχθεί τον τελικό και μεγάλη χαρά που μία από τις δύο ομάδες θα είναι ελληνική, ο Ολυμπιακός. «Θα ήταν αδιανόητο να διώξουμε από τη χώρα μας αυτή τη διοργάνωση. Η στάση της Πολιτείας δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αυτούς οι οποίοι χαλάνε αυτές τις γιορτές γιατί ο τελικός είναι γιορτή του αθλητισμού. Η Αστυνομία έχει δώσει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις και από το υπουργείο αθλητισμού και το υπουργείο προστασίας του πολίτη υπάρχει η ενημέρωση ότι προχωράμε κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλλαγής της έδρας του τελικού», υπογράμμισε.

Για τις συνομιλίες στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση κυριαρχικά δικαιώματα ενώ μετά από επόμενη ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της Μονής της χώρας, είπε ότι διάλογος δεν σημαίνει και συμφωνία σε όλα τα ζητήματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η διαφορά μας είναι μία, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Αυτοί που λένε να γκρεμιστούν οι γέφυρες, δεν λένε τι κερδίζουμε αν δεν μπορούμε να θέσουμε καν τις θέσεις μας», σημείωσε ενώ είπε ότι ο Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της Μονής της Χώρας στον Τούρκο Πρόεδρο καθαρά και δυνατά.

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι ο προγραμματισμός για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για να γίνει στην Παρασκευή 24 Μαίου.

Για τον πήχη των ευρωεκλογών ανέφερε πως η σωστή σύγκριση είναι μήλα με μήλα και πορτοκάλια με πορτοκάλια, δηλαδή ευρωεκλογές με ευρωεκλογές.

Ερωτηθείς για δηλώσεις των χορευτών της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision , είπε ότι οι αντιδράσεις ήταν δικαιολογημένες και ευτυχώς υπήρξε επανόρθωση. «Μιλάμε για Έλληνες χωρίς αυτό να αμφισβητείται», σημείωσε.

Σε ότι αφορά το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι και αν υπήρξε ενόχληση, απάντησε πως η Eurovision δεν είναι διαδικασία άσκησης πολιτικής και η εξωτερική πολιτική καμίας χώρας δεν ασκείται μέσα από οποιονδήποτε μουσικό διαγωνισμό.

«Η Eurovision έχει αντέξει στο χρόνο με σκοπό να ενώσει τους λαούς μέσα από τη μουσική. Θα κάνω και ένα προσωπικό σχόλιο. Όταν κάποιος εκπροσωπεί μια χώρα και ταξιδεύει με έξοδα Έλληνα φορολογούμενου, πρέπει να προσέχει τη δημόσια εικόνα του και τη συμπεριφορά του», ανέφερε.

Σε ερώτηση σχετικά με βιβλία του Ιησού που πωλούσε στο παρελθόν ο κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι ο υπουργός υγείας δεν έκρυψε ποτέ ότι δούλευε και πουλούσε βιβλία και δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για το περιεχόμενο κάποιων εξ αυτών. «'Αλλο πουλάω βιβλία και μεταξύ αυτών ορισμένα με κάποιο περιεχόμενο χωρίς να ασκώ πολιτική και άλλο να ασκώ πολιτική με επιστολές του Ιησού», συμπλήρωσε.