Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην υπογραφή δανειακών συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι και απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή υπογραφή των δανειακών συμβάσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

και των Συμβουλίων Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας, Λάρνακας και Λευκωσίας.

Η σύναψη αυτών των δανειακών συμβάσεων αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην εκτέλεση των αποχετευτικών έργων των τριών Συμβουλίων Αποχετεύσεων Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού-Αμαθούντας. Τα έργα αυτά εκτελούνται από τα Συμβούλια, εκ μέρους του κράτους.

Τα έργα είναι ύψιστης προτεραιότητας για το κράτος, καθώς εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εφαρμογής της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων σε κοινότητες και δήμους με ισοδύναμο πληθυσμό μεγαλύτερο από 2.000. Η μη έγκαιρη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις απαιτήσεις της προαναφερθείσας Οδηγίας είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη της, ενώ τον Απρίλιο του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε Προειδοποιητική Επιστολή για τη μη γρήγορη και αποτελεσματική εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης για 29 οικισμούς. Σύμφωνα με το τελευταίο Εθνικό Πρόγραμμα Εφαρμογής της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, η καταληκτική ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσης είναι η 31η Δεκεμβρίου 2030.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και τα τρία Συμβούλια Αποχετεύσεων, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για εξεύρεση πόρων για χρηματοδότηση, προχώρησε σε σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Με την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής τεχνικής αξιολόγησης των έργων που εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εφαρμογής από αξιωματούχους της ΕΤΕπ εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους μέχρι €100 εκατ. για σκοπούς κάλυψης τόσο της συνεισφοράς των Συμβουλίων Αποχετεύσεων, όσο και της κρατικής συνεισφοράς.

Κρίθηκε ότι η σύναψη των δανείων από τους φορείς υλοποίησης των έργων, δηλαδή τα Συμβούλια Αποχετεύσεων, έχει αρκετά πλεονεκτήματα καθώς απλουστεύει τις διαδικασίες και, παράλληλα, δεν επιβαρύνεται άμεσα ο κρατικός προϋπολογισμός καθότι το κόστος των έργων επιμερίζεται σύμφωνα με την αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανείων.

Η υλοποίηση των εν λόγω αποχετευτικών έργων, πέραν της συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, θα επιφέρει και άλλα σημαντικά οφέλη όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτινων πόρων και η προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και άλλες θετικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων των εν λόγω περιοχών.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΕΤΕπ για τη σύναψη αυτών των δανειακών συμβάσεων και όλους τους λειτουργούς που έχουν συνεισφέρει στην όλη διαδικασία και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στα Συμβούλια Αποχετεύσεων για την εκτέλεση των αποχετευτικών έργων στους υπολειπόμενους οικισμούς. Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα βρίσκεται δίπλα στα Συμβούλια με τρόπο εποικοδομητικό, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για την εκτέλεση των έργων.