Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Δηλώσεις Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη μετά από περιοδεία σε υπεραγορές, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ελέγχων των Υγειονομικών Υπηρεσιών



 

 Η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη, συνοδευόμενη από τον προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Ηρόδοτο Ηροδότο, επισκέφθηκε σήμερα τις Υπεραγορές

Αλφαμέγα και Παπαντωνίου, στην Έγκωμη, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ελέγχων που διενεργούν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Σε δηλώσεις της, αμέσως μετά την ολοκλήρωση  της επίσκεψής της στις υπεραγορές Αλφαμέγα, η Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ο έλεγχος τροφίμων αποτελεί βασικό πυλώνα πρόληψης του Υπουργείου  Υγείας καθώς μέσω αυτού εντοπίζονται ακατάλληλα τρόφιμα, τα οποία αποσύρονται έγκαιρα, για προστασία του Κύπριου καταναλωτή. Οι έλεγχοι, εξήγησε, γίνονται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με άλλα τμήματα, όπως είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Η κα Υπουργός υπέδειξε ότι ο έλεγχος διενεργείται σε όλους τους χώρους παραγωγής, επεξεργασίας και πώλησης. Σημείωσε δε, ότι από τις 18 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν περισσότεροι από 500 έλεγχοι σε διάφορα υποστατικά, σε χώρους εισαγωγής, παρασκευής και πώλησης.

«Έλεγχος θα διενεργηθεί και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έτσι ώστε εποχιακά προϊόντα που ενδεχομένως να παρουσιάζουν πρόβλημα να αποσυρθούν έγκαιρα», δήλωσε η αρμόδια Υπουργός.

Η Δρ Κανάρη υπενθύμισε ότι πρόσφατα εντοπίστηκαν αποξηραμένα σύκα στα οποία υπήρχαν αφλατοξίνες. Αυτά, πρόσθεσε, αποσύρθηκαν έγκαιρα από την αγορά και δεν κατέληξαν στους καταναλωτές. Ανέφερε επίσης ότι κατά τη διενέργεια ελέγχων, εξετάζονται και άλλες παράμετροι, όπως είναι η ακαταλληλότητα των συσκευασιών. «Είναι πολύ υψηλού επιπέδου οι εξετάσεις που γίνονται», είπε η Δρ Κανάρη και τόνισε ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους διαθέτει διαπιστευμένα εργαστήρια, ενώ ασκείται επίσης έλεγχος και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω κλιμακίου που επισκέπτεται την Κύπρο. «Το κλιμάκιο ελέγχει κατά πόσον εμείς, οι αρμόδιες αρχές, ασκούμε τους σωστούς ελέγχους και διασφαλίζουμε την ποιότητα των όσων καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή. Πρέπει να πούμε ότι η Κύπρος εδώ και χρόνια αποδεικνύει ότι ασκεί σωστό έλεγχο», σημείωσε η Υπουργός Υγείας. 

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «ο Κύπριος καταναλωτής μπορεί να νιώθει ασφάλεια. Οι Κύπριοι λειτουργοί δίνουν μαθήματα και σε άλλες χώρες και αποδεικνύουν ότι και οι μικρές χώρες μπορούν να πρωτοστατήσουν σε διάφορους τομείς».

Ο Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Ηρόδοτος Ηροδότου δήλωσε πως αυτές τις ημέρες αυξάνεται ο έλεγχος των τροφίμων που αναμένεται να καταναλωθούν τις γιορτές». Ανέφερε επίσης ότι από τους ελέγχους που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι Υγειονομικές Υπηρεσίες δεν έχει εντοπιστεί κάτι το επιλήψιμο. Έλεγχοι γίνονται και σε ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία, συμπλήρωσε ο κύριος Ηροδότου. Πρόσθεσε πως λειτουργοί των Υγειονομικών Υπηρεσιών διενήργησαν ελέγχους και στα Χριστουγεννιάτικα Χωριά. «Αισθάνομαι ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες κάνουν ότι μπορούν για να νιώθει ο Κύπριος καταναλωτής ασφαλής με αυτά που καταναλώνει», κατέληξε.