Σ. Φάμελλος: Ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η καθημερινή ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας
«Το έγκλημα στα Τέμπη επιχειρείται να κουκουλωθεί, κάτι που μένει να αποδειχτεί στη σχετική συζήτηση που θα γίνει σήμερα στη Βουλή. Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να απορρίψει τη δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέως που περιλαμβάνει κακουργηματικές ευθύνες του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή, για τη διαχείριση της σύμβασης της τηλεματικής του σιδηροδρομικού δικτύου, τη σύμβαση 717 του 2014 που σαφώς συνδέεται με το έλλειμμα ασφάλειας και το δυστύχημα των Τεμπών. Και σαφώς μάς απασχολεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εισέρχεται σε αυτή τη συζήτηση αποδυναμωμένος εφόσον δεν θα έχει σαράντα επτά (47) βουλευτές», σημείωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.
Όσον αφορά την αποχώρηση συντρόφων και συντροφισσών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε: «Δεν κατανοώ γιατί δεν θέλησαν να μείνουν έστω μέχρι το συνέδριο ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε όλες και όλοι, ακόμη και να διαφωνήσουμε πολιτικά για την ταυτότητα και την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η πολιτική συζήτηση όμως αυτή δεν έγινε με ευθύνη αυτών που έχουν αποχωρήσει. Οι αποχωρήσεις όμως "αφαιρούν" δύναμη από την αξιωματική αντιπολίτευση στο να ασκεί αντιπολίτευση και "άμυνα" έναντι των καταστροφικών για την κοινωνία πολιτικών της κυβέρνησης αλλά, και "αφαιρούν" από τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβερνητικής διεξόδου για τους πολίτες. Δεν θέλω όμως να γίνει "σήριαλ" ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτή η συζήτηση πρέπει να λήξει».
Ιδιαίτερα προβληματικό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο σχηματισμού Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους αποχωρήσαντες βουλευτές, αφού «αυτή θα σχηματιστεί με ψήφους πολιτών που ήθελαν έναν ισχυρό και ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Έθεσε και ζήτημα δεοντολογίας, πολιτικής και ηθικής που τούς υποχρεώνει, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών, να παραδώσουν τις έδρες τους.
«Αυτό που προέχει σήμερα είναι να προχωρήσουμε μπροστά με πολιτικούς όρους, να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για να έχουμε Επιτροπή Θέσεων για το Συνέδριο, γιατί δεν μπορεί η επικοινωνία να υποκαταστήσει την πολιτική ή ένα κόμμα οπαδών να υποκαταστήσει ένα αριστερό κόμμα με πολιτική παραγωγή», είπε.
Περί νοικοκύρηδων και νοικοκυροσύνης ο Σ. Φάμελλος απάντησε ότι: «Ας μην παραφράζουμε τις λέξεις. Δεν έχει κάτι κακό η λέξη νοικοκύρης. Οι γονείς μου και οι γονείς τους μού έμαθαν να τιμώ τη λέξη προκοπή που εκφράζει τη δουλειά και το δίκαιο. Πιστεύω ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουμε μεγαλώσει με αυτές τις αξίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που μετά τη δική του διακυβέρνηση παρέδωσε μία νοικοκυρεμένη Ελλάδα το 2019, ίσως το μόνο κόμμα που το έχει κάνει αυτό στην Ελλάδα. Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να εκφράσει και τους συμπολίτες μας που είναι και αισθάνονται νοικοκύρηδες γιατί πράγματι δεν πρέπει να χαρίζουμε στη Δεξιά αυτό που λέμε "μεσαίο χώρο"».
Για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε: «Δεν περίμενα τις δημοσκοπήσεις για να καταλάβω ότι υπάρχει πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει απογοήτευση από το κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και αυτό είναι για εμένα το πολιτικό πρόβλημα».
«Όμως ο κόσμος, οι πολίτες περιμένουν, έχουν απαιτήσεις από εμάς. Ο κύκλος εσωστρέφειας, με την αποχώρηση συντρόφων και συντροφισσών, φαίνεται ότι κλείνει με τραγικό τρόπο για την αριστερά. Η αριστερά είναι αυτή που μπορεί να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας όταν τα έχει κάνει "μαντάρα" η δεξιά κυβέρνηση που έχουμε σήμερα και τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η κοινωνία βλέπει τα προβλήματα, την ακρίβεια, τα ελλείμματα στη λειτουργία της δημοκρατίας κτλ. Αλλά, είχε ένα σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που τροφοδοτήθηκε από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αλλά, δώσαμε και εμείς αφορμές. Εμείς λοιπόν θα δουλέψουμε μέχρι το συνέδριο για να δώσουμε μία προοδευτική διέξοδο για την Ελλάδα και όχι έναν ψεύτικο δικομματισμό. Για αυτό με προβληματίζουν οι αποχωρήσεις, γιατί "αδυνατίζουν" αυτόν τον προοδευτικό λόγο», σημείωσε.
«Μπορεί να φαίνεται επικοινωνιακά ότι το ορόσημο είναι οι ευρωεκλογές, αλλά θεωρώ ότι ορόσημο είναι η κάθε μέρα που υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της κοινωνίας. Το αυστηρό κριτήριο της κοινωνίας είναι κάθε μέρα μπροστά μας, ένα καθημερινό ορόσημο. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία αριστερή κυβέρνηση όπως το 2015. Και σίγουρα ένα πολιτικό και ουσιαστικό ορόσημο είναι το συνέδριο», είπε και κατέληξε:
«Σήμερα έχουμε μία κυβέρνηση δεξιά που οδηγεί τη χώρα στον κατήφορο. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν ότι είναι ανάγκη για τη χώρα μας να έχει στο μέλλον μία καλή κυβέρνηση που θα λύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η κακή κυβέρνηση που έχουμε σήμερα. Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία, σε αυτήν την ευθύνη πρέπει να ανταποκριθούμε».