Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

«Πάρ’ το αλλιώς.., βάλε τα απόβλητα στον κύκλο της ζωής»


 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2023 (#EWWR2023)

«Πάρ’ το αλλιώς.., βάλε τα απόβλητα στον κύκλο της ζωής»

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Μαρίας Παναγιώτου, η ημερίδα «Πάρ’ το αλλιώς.., βάλε τα απόβλητα στον κύκλο της ζωής». Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος στα πλαίσια Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (EWWR), η οποία ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου 2023 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, με σκοπό την προβολή δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα αειφορικής χρήσης πόρων και διαχείρισης αποβλήτων. Φέτος, υλοποιούνται πέραν των 14 χιλιάδων δράσεων από 29 χώρες της Ευρώπης.

Καλωσόρισμα προσφώνησε η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος κα Έλενα Στυλιανοπούλου.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν διάφορες πολιτικές και δράσεις που σχετίζονται με την πρόληψη  και διαχείριση αποβλήτων, την κυκλική οικονομία, καθώς και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται από διάφορους οργανισμούς, επιχειρήσεις και σχολείου της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε παράλληλα έκθεση, στην οποία παρουσιάστηκαν δράσεις που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία και την πρόληψη και μείωση των αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και πολιτικές που αναμένονται, το έργο LIFE IP Cyzero WASTE, τα αποτελέσματα και καλές πρακτικές πρόληψης συσκευασίας από την Green Dot, η πλατφόρμα συνεργασίας για δωρεά τροφίμων από τους Φίλους της Γης, τρόποι μεταποίησης υπολειμμάτων τροφίμων από το KES College, οι δράσεις που πραγματοποιούνται από το ΚυκλΟΙΚΟδρόμιο, η μείωση των πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης από την P&P Ice Cream Group, η χάρτινη τσάντα ως εναλλακτικής των πλαστικών τσαντών από την Caterways Co,  η ανακύκλωση καψούλων καφέ από την εταιρεία Vassos Eliades, η μείωση της πλαστικής ρύπανσης από τον οργανισμό Keep our Sand and Sea Plastic Free, καθώς και οι δράσεις που εφαρμόζει το Α’ Δημοτικό Σχολείο Παλλουριώτισσας για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.  

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης καθηγητές και φοιτητές από την Γ’ ΣΕΤΕΚ Λεμεσού, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, παρουσίασαν επί τόπου τη μεταποίηση περισσευμάτων τροφίμων και λαχανικών παρασκευάζοντας σούπας, την οποία είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι προσκεκλημένοι. Επιπλέον, προσφέρθηκε παγωτό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γευτούν τα βρώσιμα δοχεία και κουταλάκια παγωτού από την εταιρεία Παγωτά Παπαφιλίππου. Στο εκθεσιακό υλικό, περιλαμβανόταν και γλυπτό κατασκευασμένο από υπολείμματα μετάλλων και άλλων αποβλήτων, το οποίο κατασκεύασε ο κ. Σταύρος Λοΐζου Πάο. Ο καφές της εκδήλωσης ήταν προσφορά της εταιρείας Vassos Eliades.

Στο τέλος της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες από το Τμήμα Περιβάλλοντος σάλτσες και μαρμελάδες, οι οποίες είναι φτιαγμένες από «άσχημα» φρούτα και λαχανικά, γιατί τίποτα δεν πάει χαμένο.

Πραγματοποιήθηκε, ταυτόχρονα, συλλογή ρούχων, παιχνιδιών και βιβλίων με δυνατότητα ανταλλαγής. Παράλληλα, υπήρχαν ειδικοί κάδοι για τη συλλογή μικρών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και μπαταριών από τα συστήματα  WEEE Cyprus και ΑΦΗΣ Κύπρου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να φέρουν τα δικά τους αντικείμενα για ανακύκλωση και ανταλλαγή.

Σημειώνεται δε ότι οι προσκεκλημένοι κλήθηκαν να φέρουν μαζί τους το ποτήρι τους στο οποίο τοποθετήθηκε το ρόφημα τους, στα πλαίσια της δράσης «τέλος στα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης», καθώς όλα τα εδέσματα και ροφήματα προσφέρθηκαν σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας EWWR23, πραγματοποιήθηκαν οι πιο κάτω δράσεις: