Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη – Προκοπίου στην τελετή αποφοίτησης της Σειράς Αρ. 2 Δοκίμων Πυροσβεστών


Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη – Προκοπίου στην τελετή αποφοίτησης της Σειράς Αρ. 2 Δοκίμων Πυροσβεστών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Αρχιπύραρχου να παραστώ και να απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην τελετή αποφοίτησης των Δοκίμων Πυροσβεστών της Σειράς Αρ. 2.

Ενός τριετούς κύκλου ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με τη ολοκλήρωση του οποίου 27 νέα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία προσελήφθησαν στις 3 Αυγούστου 2020, συμπληρώνουν επιτυχώς όλα τα στάδια της εκπαίδευσής τους και ως πλέον ενεργά στελέχη είναι έτοιμα να εκπληρώσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα την αποστολή τους και να ανταποκριθούν πλήρως στις αυξημένες υποχρεώσεις και απαιτήσεις του επαγγέλματος.

Άλλα 26 μέλη της Σειράς Αρ. 3, τα οποία προσελήφθησαν στις 05 Απριλίου 2021, συνεχίζουν να παρακολουθούν τη Βασική Εκπαίδευση Δοκίμων Πυροσβεστών του 3ου Εξαμήνου και 44 μέλη της Σειράς Αρ. 4 τα οποία προσελήφθησαν στις 7 Νοεμβρίου 2022, τη Βασική Εκπαίδευση του Β΄ Εξαμήνου.

Επιπρόσθετα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία πλήρωσης των 259 κενών θέσεων Πυροσβεστών, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις αρχές του νέου έτους 2024.

Αναμφίβολα, τα πιο πάνω καταδεικνύουν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ουσιαστική ενίσχυση του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατ’ επέκταση του συστήματος ανταπόκρισης της Πολιτείας στις αυξημένες απαιτήσεις πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, και όχι μόνο, της σύγχρονης εποχής.

Και αναφέρω όχι μόνο γιατί δυστυχώς το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, το οποίο είναι πλέον ορατό σε όλους μας, έχει οδηγήσει αφενός στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε χώρες οι οποίες δεν αντιμετώπιζαν στο παρελθόν ιδιαίτερα προβλήματα από την εκδήλωση πυρκαγιών, και αφετέρου στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Συνεπώς, η ανάγκη για συνεχή αξιολόγηση και ενίσχυση του τομέα της πυροπροστασίας, της πρόληψης, αντιμετώπισης και καταστολής των πυρκαγιών της χώρας αλλά και ολόκληρου του συστήματος έγκαιρης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης για την προστασία και διάσωση ανθρώπινων ζωών και διαφύλαξη της περιουσίας των πολιτών τόσο μέσω της ενίσχυσης και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικοτεχνικών υποδομών όσο και μέσω της εισαγωγής τεχνολογικών συστημάτων, καθίσταται αδήριτη.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Πολιτεία έχει εμπιστευθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διασφάλιση του ιδιαίτερα κρίσιμου τομέα της δημόσιας ασφάλειας, ο οποίος μέσα από ένα συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον και ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις καθιστά τον ρόλο του Πυροσβέστη ακόμη πιο σημαντικό και συνάμα δύσκολο σε ένα διαφοροποιημένο πλέον εργασιακό περιβάλλον.

Και είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουμε θέσει ψηλά στις προτεραιότητές μας τη συνεχή εκπαίδευση των μελών της με την πραγματοποίηση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και με τη συμμετοχή σε προγράμματα εκπαιδεύσεων στο εξωτερικό. Στόχος είναι όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία τελεί πάντοτε στον υψηλότερο δυνατό βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας για να ανταποκριθεί σε οποιονδήποτε επεισόδιο είτε αυτό αφορά σε πυρκαγιές είτε σε αντιμετώπιση και διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων ανθρωπογενών καταστροφών και κρίσεων.

Ήδη, η Υπηρεσία έχει επιδείξει σημαντικό έργο και η ανταπόκριση της με μεγάλη επιτυχία σε δύσκολα περιστατικά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα, αλλά και η συμμετοχή της σε αποστολές στο εξωτερικό, σκιαγραφούν σε μεγάλο βαθμό το υψηλό επίπεδο της επαγγελματικής κατάρτισης και αφοσίωσης των μελών της.

Αγαπητά νέα μέλη και υφιστάμενα στελέχη,

Να είστε περήφανοι για την επιλογή σας να ενταχθείτε και να υπηρετήσετε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επιλογή η οποία επισύρει πολύ υψηλό βαθμό ευθύνης και αδιάλειπτης προσφοράς προς την κοινωνία και τους πολίτες. Είμαι βέβαιη ότι την επιλογή σας αυτή θα την τιμήσετε με τις πράξεις σας και θα φανείτε αντάξιοι της τιμής που αρμόζει σε ένα στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στα 27 νέα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ολοκληρώνουν σήμερα όλα τα στάδια της βασικής τους εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ τους πρωτεύσαντες και δευτερεύσαντες Πυροσβέστες των Σειρών Εκπαίδευσης Αρ. 1 και 2 που βραβεύουμε σήμερα.

Ταυτόχρονα, θέλω να επαινέσω τον Αρχιπύραρχο και το σύνολο της ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις καθημερινές και ακούραστες προσπάθειές τους, καθώς και για το αξιοθαύμαστο επίπεδο αφοσίωσης στην επιτέλεση του πολυδιάστατου και απαιτητικού τους έργου.

Θα ήταν παράλειψή μου μην εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου στον Διοικητή της Σχολής Δοκίμων Πυροσβεστών και το διδακτικό προσωπικό, τους επισκέπτες λέκτορες και τους ακαδημαϊκούς συνεργάτες για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου η παρεχόμενη εκπαίδευση να είναι υψηλού ακαδημαϊκού και επαγγελματικού επιπέδου.

Να είστε βέβαιοι ότι το ήδη υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εκπαίδευσης που προσφέρει τόσο η Σχολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο και η Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών, το πρόγραμμα της οποίας παρέχεται στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου μέχρι τη δημιουργία της Πυροσβεστικής Ακαδημίας – και στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Αρχηγό Αστυνομίας καθώς και τον Διευθυντή και προσωπικό της Αστυνομικής Ακαδημίας για τη συνεχή υποστήριξη και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο Υπηρεσιών στον τομέα αυτό, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, αφού μέσω της εκπαίδευσης θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον κύριο στόχο που έχουμε θέσει ως Πολιτεία και που δεν είναι άλλος από την παροχή της καλύτερης δυνατής προσφοράς υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.

Εύχομαι σε όλους καλή επαγγελματική σταδιοδρομία και σας καλώ να έχετε πάντοτε ως φάρο και πυξίδα των αποφάσεων και ενεργειών σας τον σκοπό που έχετε ταχθεί να υπηρετήσετε: την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας και την ασφάλεια του κάθε πολίτη και της περιουσίας του ξεχωριστά.