Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Η Προέδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Αντιπρόεδρο και Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρεσβύτερων Πολιτών

 

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023


Η Προέδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Αντιπρόεδρο και Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρεσβύτερων Πολιτών

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρεσβύτερων Πολιτών (ΕΕΠΠ), υπό τον Αντιπρόεδρό της κ. Heinz Κ. Becker, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΠΠ κ. Guido Dumon, ο Ταμίας της ΕΕΠΠ κ. Etienne Vanderroost και ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Πρεσβύτερων Πολιτών Κύπρου κ. Αντώνης Δημητριάδης.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η ανάγκη μείωσης του χάσματος μεταξύ γενεών και αντηλλάγησαν απόψεις όσον αφορά δυνατούς τρόπους συνεργασίας και καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ πρεσβυτέρων και νέων.

Ο κ. Becker χαιρέτισε την ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Τρίτη Ηλικία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ένα επιτυχημένο παράδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν το έχουν πράξει ακόμα.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, η Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη την ΕΕΠΠ και ειδικότερα την Οργάνωση Πρεσβύτερων Πολιτών Κύπρου για το σημαντικό έργο που επιτελούν. Σημειώνοντας την πραγματοποίηση πρόσφατα της 24ης Συνόδου της Βουλής των Γερόντων, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε τη σημασία της προσφοράς των πρεσβύτερων πολιτών στο κοινωνικό σύνολο, μέσω των πολύτιμων γνώσεων και εμπειριών τους και της αξιοποίησης και ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία προς αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων που καλείται σήμερα να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Αναφερόμενη στην αυξανόμενη αστάθεια, λόγω διαδοχικών κρίσεων και των επιπτώσεών τους, η οποία, όπως επισήμανε, οδηγεί σε περαιτέρω τοξικότητα και ακρότητες, η Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι η απάντηση στις προκλήσεις αυτές είναι η διαφύλαξη των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και η θωράκιση της δημοκρατίας μέσω της συνέργειας. Υπογράμμισε, συναφώς, τη σημασία εμπνευσμένης ηγεσίας με σαφείς στόχους και απλό και κατανοητό λόγο, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται κοινωνοί και συμμέτοχοι στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς.

Παραλληλίζοντας την περίπτωση της Κύπρου με αυτήν της Ουκρανίας, η κ. Δημητρίου στηλίτευσε τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και επισήμανε τη σημασία της συνέπειας όλων των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, στην εφαρμογή των κυρώσεων. Υπογράμμισε δε την ανάγκη περισσότερης ενότητας στους κόλπους της ΕΕ επί καίριων ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο, όπως ανέφερε, υπό το φως της κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή και του ορατού ενδεχομένου νέων μεταναστευτικών ροών, χρήζει συλλογικής αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο ενός αναθεωρημένου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που να εδράζεται στην αλληλεγγύη και στον δίκαιο καταμερισμό ευθύνης. 

Ως πολιτικοί, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, οφείλουμε να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες ως προς τη βούλησή μας να εργαστούμε με ενότητα προς αντιμετώπιση καίριων προκλήσεων και των προβλημάτων που τους απασχολούν, αξιοποιώντας τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.