Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Σημεία από τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, στο ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6

Σημεία από τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, στο ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6


Να αντιπαρατεθούμε για το σχέδιο της «επόμενης μέρας»
Μιλώντας στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε ότι έχει σημασία να ξέρουν οι πολίτες τι σχεδιάζεται για την «επόμενη μέρα» και γι’ αυτό η συζήτηση πρέπει να στραφεί στην προγραμματική αντιπαράθεση. Πρόσθεσε ότι πλευρές του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι βαθιά αντικοινωνικές, καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει υπόψη του τα μηνύματα των εκλογών. Αναφερόμενος στην απλή αναλογική τόνισε ότι συμβάλει καθοριστικά στη διαφάνεια, τη δημοκρατία και την συνεργασία όλων των μερών, που τόσο ανάγκη έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Να μη βγει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία
«Στόχος μας είναι, στη νέα εποχή και φάση για την χώρα μας, να διαμορφωθεί μία Κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει ένα σχέδιο με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να αυξήσει τις παραγωγικές ευκαιρίες στη χώρα. Να στηρίξει την απασχόληση και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Να αναδιανείμει με έναν δίκαιο τρόπο τον παραγόμενο πλούτο. Να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εργασίας. Αυτά θεωρείτε – ρητορικό το ερώτημα - ότι μπορεί να τα κάνει μία κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία; Εμείς λέμε όχι. Αυτό φαίνεται από τις θέσεις, από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Άρα αυτό είναι το δίλημμα. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να αποτρέψουμε το να είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα και να σχηματιστεί μία κυβέρνηση όπου ουσιαστικά θα υπηρετήσει ένα πρόγραμμα το οποίο κατ’ ουσία θα είναι νεοφιλελεύθερο και αντικοινωνικό».
Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει μια απευθείας αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό
«Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά αποδεχόμενος μία συζήτηση - η οποία νομίζω ότι βοηθάει, δεν είναι το άπαν αλλά, βοηθάει προεκλογικά – ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά όχι μια συζήτηση ανάμεσα στους βασικούς πυλώνες, τα μεγάλα κόμματα της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα και νομίζω ότι αυτό δείχνει αδυναμία. Με αυτή την έννοια, καταρχάς δεν θέλει μία απευθείας αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό. Διότι μία τέτοιου είδους συζήτηση θέτει ερωτήματα που αναγκάζουν τον άλλον να είναι πιο ειλικρινής».

Πλευρές του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι βαθιά αντικοινωνικές
«Τις τελευταίες βδομάδες προσπάθησε να αλλάξει διατυπωμένες θέσεις και σε σχέση με το πώς θα πρέπει η κρατική υποδομή στην Υγεία να παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα και σε σχέση με την επταήμερη εργασία, με το οκτάωρο. Προσέξτε, αυτά δεν είναι δικές μας εικασίες. Υπάρχουν δυνάμεις πολιτικά συγγενείς με τον κύριο Μητσοτάκη στην Ευρώπη που ήδη τα υλοποιούν, τα υπερασπίζονται αυτά, ενώ στελέχη που πρόσκεινται στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, οικονομολόγοι, εισηγούνται τέτοιες θέσεις. Δεν είναι λοιπόν μια αντιπαράθεση ψεύτικη, είναι ο πυρήνας των απόψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όταν βρέθηκε σε κρίσιμες θέσεις, ως υπουργός, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος απέλυσε κόσμο. Υπάρχουν πλευρές του προγράμματός του που είναι βαθιά αντικοινωνικές, τις οποίες θέλει να τις αποκρύψει και κάποια στιγμή, αν ω μη γένοιτο έρθει στην Κυβέρνηση θα μας πει “τι να κάνουμε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, τώρα πρέπει να κάνουμε και αυτό”».

Το ΚΙΝΑΛ διατηρεί την επιλογή του μονομέτωπου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ
«Το Κίνημα Αλλαγής νομίζω ότι βρίσκεται σε μια διαρκή, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, ανάγκη επαναστοχασμού και στρατηγικού επαναπροσδιορισμού». (…) «Πορεύτηκε με έναν μονομέτωπο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είχε απήχηση, ενώ την ίδια ώρα στο εσωτερικό του, μία σειρά προβεβλημένων στελεχών, μεταξύ των οποίων και ο κύριος Βενιζέλος, δεν έκρυψαν την προτίμησή τους για ενδεχόμενη συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία. Εκεί νομίζω ότι είναι ο πυρήνας του προβλήματος». […] «Όταν τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα με συνέπεια υπηρετούσαν την άποψη της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είχε συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν ένα εμπόδιο αυτό. Φαίνεται όμως ότι η κα Γεννηματά, ενώ έκανε την κίνηση που έκανε έναντι του κ. Βενιζέλου, δεν τη δικαιολογεί με μία πολιτική άποψη που να πείθει ότι είναι διατεθειμένη να κάνει στροφή και να εγκαταλείψει αυτό τον μονομέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Βενιζέλος φεύγει αλλά η πολιτική του προσώρας παραμένει».

Αναγκαίος ο νέος πόλος συνεργασίας Αριστεράς και δυνάμεων της Σοσιλαδημοκρατίας σε αντινεοφιλελεύθερη βάση
«Τονίζω την αναγκαιότητα του να υπάρξει, να γίνει πράξη, αυτός ο πόλος συνεργασίας ανάμεσα στην Αριστερά και τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό που έγινε στην Ευρώπη είναι ένα πετυχημένο πείραμα και πρέπει να γίνει σε μία αντινεοφιλελεύθερη προγραμματική βάση. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι την κατανοεί αυτή την αναγκαιότητα, ότι την αποδέχεται, το Κίνημα Αλλαγής».

Τα μηνύματα των εκλογών λαμβάνονται υπόψη
«Αντιλαμβανόμαστε σε αρκετά μεγάλο βαθμό νομίζω και έχει φανεί από τις δημόσιες δηλώσεις και του Πρωθυπουργού και των στελεχών του κόμματός μας, ποιο ήταν το μήνυμα του κόσμου, τι ακριβώς ήθελε να μας πει. Θα προσπαθήσουμε σε αυτό το μικρό διάστημα που μένει, όχι να αλλάξουμε πολιτική αλλά, να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι ήταν αυτό που στενοχώρησε τον κόσμο, τι ακριβώς τον ενόχλησε και πώς μπορούμε να γίνουμε πιο πειστικοί με τα επιχειρήματά μας και το πρόγραμμά μας». […] «Τα στελέχη που αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης είναι δεδομένα. Κάθε φορά προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη κατανομή αρμοδιοτήτων. Δεν θα έδινα τόσο μεγάλο βάρος σε αυτό που αναδεικνύετε δημοσιογραφικά, όσο κυρίως στις αναγκαίες πολιτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα». […] «Τι σχεδιάζεται για την “επόμενη μέρα”. Εκεί πρέπει να πάει η συζήτηση, στην προγραμματική αντιπαράθεση».

Διαμορφώσαμε μια πραγματικότητα που επιτρέπει την συζήτηση για το μέλλον
«Η μεσαία τάξη υπέστη - και λόγω της θέσης της στην κοινωνική διαστρωμάτωση – μια πάρα πολύ μεγάλη πίεση, μόνο που η πραγματικότητα των αριθμών και όχι μόνο - και η πραγματικότητα της ζωής - δείχνουν ότι αυτή την ζημιά την υπέστη κατά το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα. Θα μπορούσα να σας υπενθυμίσω όχι μόνο τα μέτρα που πήραμε τώρα, των 120 δόσεων και των πρώτων φοροελαφρύνσεων, αλλά και μέτρα που είχαν να κάνουν με το ενεργειακό κόστος. Το κόστος του ρεύματος αυξήθηκε κατά 60% στα προηγούμενα χρόνια και μέχρι το ’13. Είχαμε το πιο ακριβό οικιακό τιμολόγιο στην Ευρώπη και το δεύτερο όσον αφορά στη βιομηχανία. Αυτή δεν ήταν αρνητική επίπτωση για τη μεσαία τάξη; (…) Ο κόσμος κρίνει με βάση την σωρευτική επίπτωση της πολιτικής που εφαρμόστηκε και δεν την επιμερίζει - καλώς ή κακώς - διότι το πρόβλημα είναι συνολικό για τον καθένα. Αυτή την αντίφαση την πληρώσαμε. Την αντίφαση να εφαρμόζουμε μια πολιτική που γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις αλλά, από την άλλη, ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε στη βάση των συσχετισμών. Νομίζω όμως ότι καταφέραμε να διαμορφώσουμε μια άλλη πραγματικότητα και από δω και πέρα θα κριθεί πλέον τι λέει ο καθένας και τι έχει στο μυαλό του και τι προτείνει».

Για την απλή αναλογική και την μεταφορά του κέντρου βάρους στο Δημοτικό/περιφερειακό συμβούλιο
«Απλή αναλογική σημαίνει ότι κάθε συνδυασμός, άρα και αυτός του δημάρχου, παίρνει αυτό το οποίο του αναλογεί και, με αυτή την έννοια, λέμε ότι σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι συνδυασμοί των δημάρχων δεν μπορούν να πάρουν πάνω από το 50% από τον πρώτο γύρο και εκλέγονται από το δεύτερο, ουσιαστικά είναι αναγκασμένοι, ωθούνται σε συνεργασίες. Σε συνεργασίες, όμως, που αντιστοιχούν σε μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού. Έτσι λοιπόν, επιτυγχάνεται η συναίνεση και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επικαλούνται την περίπτωση του κ. Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη και λένε ένας συνδυασμός που πήρε 14% θα έχει 7 μόνο συμβούλους. Δηλαδή τι υποστηρίζουν; Ότι ένας συνδυασμός που πήρε 14% πρέπει να έχει το 65% του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ίσχυε μέχρι τώρα; Αυτό αποτελεί πια παρελθόν. Τέρμα το δημαρχοκεντρικό σύστημα. Ο δήμαρχος είναι εκτελεστικό όργανο, δεν ψηφίζει καν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όχι μόνο τώρα με τον τελευταίο νόμο, πάντοτε. Ο δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα, το Δημοτικό Συμβούλιο διαβουλεύεται και αποφασίζει με όρους διαφάνειας πια, όχι στα πλαίσια μιας αδιαφανούς πλαστής πλειοψηφίας εντός του. Έτσι εξασφαλίζουμε πιο χρηστή διαχείριση, πιο διαφανή διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, μιας που επιπλέον η πλειοψηφία διαμορφώνεται από δύο, και τρεις πολλές φορές, συνδυασμούς. Και γνωρίζετε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είχε και το καλύτερο όνομα σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών της, νομίζω αυτό το ξέρουν όλοι».

Η πολυσυλλεκτικότητα έγινε πράξη, κυριάρχησε το «λευκό» στον πρώτοι βαθμό Αυτοδιοίκησης
«Δεν είναι εκβιασμός το να μπορούμε να συνεννοηθούμε ότι θα πρέπει να μονοδρομήσουμε τον έναν δρόμο, ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα πάρκινγκ κάπου, ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε την ανακύκλωση των σκουπιδιών, ότι θα πρέπει να κάνουμε την ανάπλαση της πλατείας, δεν καταλαβαίνω αυτά τι είναι, στρατηγικά γεωπολιτικά προβλήματα και δεν μπορούν να συνεννοηθούν; Οι πολίτες φάνηκαν να έχουν καταλάβει. Στα αποτελέσματα του πρώτου και του δεύτερου γύρου στον πρώτο βαθμό - υπογραμμίζω στον πρώτο βαθμό - το κόμμα το οποίο κερδίζει είναι το “λευκό”. Δηλαδή μια καλώς εννοούμενη χειραφέτηση της Αυτοδιοίκησης από το Κράτος και από τα κόμματα. Πολυσυλλεκτικοί συνδυασμοί οι οποίοι τάσσονται στην υπηρεσία της επίλυσης των τοπικών προβλημάτων. Αυτό σημαίνει περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη συνεργασία, περισσότερη δημοκρατία». […] «Οι δήμαρχοι είναι πολίτες σαν όλους τους άλλους, δεν λέω ότι είναι απολίτικοι, έχουν της απόψεις τους. Αλλά, συγκροτούν συνδυασμούς, κατεβαίνουν με ένα πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται στους πολίτες και είναι ένα πρόγραμμα απάντησης στις τοπικές ανάγκες. Αυτό λοιπόν δεν αντιστοιχεί ευθέως με κάποιο κόμμα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό, πρέπει να το καταλάβουμε, έχει γίνει εδώ και χρόνια. Το άλλο είδαμε που οδήγησε. Δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια, σε όλες τις έρευνες, να είναι εκείνος ο θεσμός με την μεγαλύτερη αναξιοπιστία».

4/06/2019