Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2019



«Κύριε Πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας, μια ημέρα που γίνεται πράξη μια δέσμευση απέναντι στο έθνος, απέναντι στους προγόνους μας, αλλά και απέναντι στις πολιτικές δεσμεύσεις που αναλάβαμε πριν συγκροτήσουμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Ήταν μια δέσμευση που περιλαμβανόταν στην ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, να φτάσουμε στη συζήτηση ενός προϋπολογισμού ο οποίος δεν θα κατέχεται από μνημόνια, ενός προϋπολογισμού που δεν θα υποδεικνύεται από τους πιστωτές, ενός προϋπολογισμού που θα ανακτά την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Σήμερα κάνουμε πράξη, λοιπόν, αυτή την υπόσχεση προς την πατρίδα και προς τους Έλληνες πολίτες. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ενός ελεύθερου κράτους μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση.

Δεν είναι μόνο η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Αυτή τη χρονιά ξεκινώντας από την Πέμπτη, από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, η Ελλάδα πλέον είναι ελεύθερη να εκμεταλλευθεί τον εθνικό της πλούτο και ιδιαίτερα τον υποθαλάσσιο και υπόγειο πλούτο με συμφωνίες για το φυσικό αέριο που θα αλλάξουν εντελώς τη μορφή της χώρας. Και γίνεται πραγματικότητα αυτό, τη δεδομένη χρονική συγκυρία, όπου η Ελλάδα απαλλάσσεται από τις αποικιοκρατικές συμβάσεις και η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί μόνο τα ελληνικά συμφέροντα.

Από αυτό το βήμα είχαμε μιλήσει για την εκμετάλλευση των ελληνικών αποθεμάτων που θα αξιοποιηθούν από την Ελλάδα και όχι από κάποιο σχήμα εκχώρησης δημόσιας περιουσίας με έδρα το Λουξεμβούργο, όπως είχε προσυπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, στόχος απαραίτητος των δανειστών. Ήταν ο κύριος στόχος που η Ελλάδα μπήκε στην κρίση, ήταν ο κύριος στόχος που δέθηκε η Ελλάδα στα μνημόνια.

Και αυτή η ιστορική στιγμή προετοιμάστηκε προσεκτικά από την Κυβέρνηση, από το σύνολο της Κυβέρνησης, από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - και θέλω να συγχαρώ το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για αυτό το αποτέλεσμα - από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το Υπουργείο Εξωτερικών, διότι πλέον η θέση της χώρας έχει πολύ μεγάλη διαφορά από τη θέση του 2010, του 2012, ακόμα και του 2014.

Η Ελλάδα με διμερείς, τριμερείς και τετραμερείς συμφωνίες, μέσω της Κύπρου, στον νότο με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο βορρά με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από μέρος του προβλήματος έγινε άξονας σταθερότητας και λύση. Πλέον έχουμε δέσει συμμαχίες που βοηθούν τη μετεξέλιξη της χώρας σε έναν ενεργειακό κόμβο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη συζήτηση της στρατηγικής συμφωνίας με την Ελλάδα έβαλε τη χώρα μας στο λεγόμενο «plan Α», που σημαίνει ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί τον πρώτο και κύριο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά την ενέργεια.

Σε λίγο καιρό θα προχωρήσει ο αγωγός σύνδεσης των αποθεμάτων από την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, μέσω της Κρήτης και της δυτικής Ελλάδος, ένας αγωγός που θα ανατρέψει τη γεωπολιτική κατάσταση της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Ήδη στην Αλεξανδρούπολη χτίζεται η κύρια τράπεζα αποθεμάτων ενέργειας που θα βοηθήσει την απεξάρτηση της Ευρώπης από το μονοπώλιο της ενέργειας μέχρι τώρα. Και αυτό σημαίνει επενδύσεις από εταιρείες, όπως η Exxon Mobil, η Total, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Αυτό σημαίνει ασφάλεια για τη χώρα, σημαίνει το πέρασμα πλέον σε μια καινούργια εποχή.

Αυτές οι συμμαχίες έγιναν κατόπιν αποφάσεως της Κυβέρνησης, με πολλή δουλειά, με κόπο, με εμπλοκή των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι οποίες, παρά την πίεση που δέχτηκαν τα στελέχη τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, έμειναν όρθιες.

Πλέον η Ελλάδα είναι σε θέση να μπορεί να διεξάγει ασκήσεις στην Πολεμική της Αεροπορία, με καλεσμένους το Ισραήλ και αραβικές χώρες, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει μέχρι σήμερα.

Θα πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσω ότι όλη αυτή η πολιτική είναι αυτή που θα οδηγήσει στην έξοδο από την οικονομική κρίση. Οικονομική κρίση, όμως, δεν ήταν μόνο αυτή που έπληξε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η οικονομική κρίση είναι αυτό που, όπως έχει αντιληφθεί και ο τελευταίος πολίτης, ήταν μόνιμα και κρίση ηθικών αξιών.

Ποτέ δεν ήταν οικονομικό το πλιάτσικο στον έρανο για τον καρκίνο από τον Ερυθρό Σταυρό, οι σκανδαλώδεις τροπολογίες προς όφελος των πολυεθνικών του φαρμάκου, τα δεκάδες εκατομμύρια μέσω των εικονικών τιμολογίων σε εκδότες και δημοσιογράφους της διαπλοκής για να σιωπούν και να συγκαλύπτουν, ενώ αντίθετα, αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να καταβληθούν στους πολίτες για τη δημόσια υγεία.

Ποτέ δεν ήταν ζήτημα οικονομικό η υπερτιμολόγηση των δημοσίων έργων που τροφοδοτούσαν την αντιδημοκρατική διαπλοκή των βασικών μετόχων. Βασικοί μέτοχοι που εξαφανίστηκαν κατά τα τελευταία τέσσερα αυτά χρόνια, που έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου.

Ποτέ δεν ήταν ζήτημα οικονομικό η διοχέτευση στο 4% των αιτούντων του 50% των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΠΔΕ, αποκλείοντας τους έντιμους επιχειρηματίες, βάζοντας έτσι βόμβα στα θεμέλια της πραγματικής ανάπτυξης και του υγιούς ανταγωνισμού, που δημιουργεί προκοπή και θέσεις εργασίας του επιχειρείν.

Θα πρέπει κάθε Έλληνας πολίτης να αντιληφθεί ότι αυτός που συμμετέχει σε συμμορίες κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων δεν θα επενδύσει ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία. Και η ανηθικότητα αυτή μετατρέπεται σε εθνικό κίνδυνο, βλέποντας τα δισεκατομμύρια που κάποιοι στέρησαν από την Εθνική Άμυνα για να γεμίσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Ελβετία, λογαριασμοί που σήμερα αποκαλύπτονται με τη συμβολή αυτής της Κυβέρνησης.

Από το Υπουργείο Άμυνας καταγγείλαμε 18 επαίσχυντες συμφωνίες, όχι κατόπιν εορτής, αλλά την ώρα που γίνονταν και σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της, έχοντας τιμωρήσει πολιτικούς για πρώτη φορά, με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος, πολιτικούς που έλεγαν ότι καλύπτονται από την παραγραφή. Επί δεκαετίες, όμως, δεν υπήρχε μόνο συγκάλυψη από τους θεσμούς της Δημοκρατίας, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να λειτουργούν ως αντίσωμα στην ανηθικότητα της πολιτικής εξουσίας. Υπήρχε ευθεία πολεμική σε όποιον τολμούσε να αντιδράσει.

Σωρεία συκοφαντικών δημοσιευμάτων, μέσα από δημοσιογραφικούς οργανισμούς που τρέφονταν από παράνομα δάνεια τραπεζών, μέσα από μπίζνες πολιτικών. Όποιος αντιστεκόταν την κατασπατάληση της εθνικής οικονομίας, τον εξαφάνιζαν με συκοφαντικές καμπάνιες, που σήμερα από ορισμένα blogs συνεχίζονται εναντίον της Κυβέρνησης.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετέτρεψαν την Ελλάδα από κυρίαρχη δύναμη σε αποικία χρέους, μόνο και μόνο για προσωπικό τους όφελος και παρέμειναν ατιμώρητοι για δεκαετίες. Και βλέπω σήμερα έκπληκτος αυτούς που καταδίκασαν την χώρα σε απαξίωση και προκάλεσαν μια ιδιότυπη γενοκτονία να φορούν τον μανδύα του πατριώτη, προκειμένου να διασωθούν και να εξαπατήσουν για μια ακόμη φορά τους Έλληνες πολίτες. Εκείνους, που δημιούργησαν το τεράστιο θέμα του εθνικού προβλήματος της Μακεδονίας, παραδίδοντας το γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία», και πήγαιναν με τα αεροπλάνα του Χριστοφοράκου στα Σκόπια για να κάνουν μπίζνες με πετρέλαια, να έρχονται τώρα και να χρησιμοποιούν το εθνικό και μείζον θέμα ως φερετζέ για την ανηθικότητα και την αντεθνική τους δράση.

Οι χειροκροτητές του Κώστα Σημίτη, οι συνοδοιπόροι του Γιώργου Παπανδρέου μετατρέπονται τάχα σε εθνικόφρονες για τις ανάγκες του ρόλου τους, ο οποίος δεν είναι τίποτα άλλο από την επάνοδο στην εξουσία και την εξασφάλιση ατιμωρησίας των συμμοριών που τους υποστηρίζουν. Άνθρωποι που χρέωσαν και χρεοκόπησαν τα ίδια τους τα κόμματα, περνώντας αφειδώς θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων, σήμερα αλλάζουν ΑΦΜ και ως σαλτιμπάγκοι της πιάτσας έρχονται να μιλήσουν για δήθεν ελεύθερη οικονομία και ανάπτυξη. Πολιτικές δυνάμεις που στερούσαν από την αγορά και τις επιχειρήσεις χρηματοδότηση, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και ένα εκατομμύριο ανέργους, την ίδια στιγμή εξασφάλιζαν αφειδώς χρηματοδότηση για τα κόμματά τους και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, που όχι μόνο χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, αλλά έβγαζαν σε προσωπικούς λογαριασμούς τα χρήματα στο εξωτερικό.

Γι’ αυτόν τον λόγο, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε έναν μέγιστο στόχο, τον οποίο είναι επιτακτική ανάγκη να τον ολοκληρώσουμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο στόχος είναι η επάνοδος των ηθικών αξιών στο επίκεντρο της κοινωνίας. Είναι η τιμωρία εκείνων, οι οποίοι καταλήστευσαν το δημόσιο χρήμα.

Φθάσαμε το 2010, με αυτές τις ανήθικες πρακτικές, όταν έσπασαν τα swaps του Σημίτη για τα οποία ποτέ δεν λογοδότησε, αφού η Κυβέρνηση Παπανδρέου ουδέποτε έστειλε την αντιστοιχία που ζήτησε η Κομισιόν γι’ αυτήν την πρακτική που κρίθηκε παράνομη, με αποτέλεσμα να θυσιαστεί η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία. Αυτό έκανε το παλιό πολιτικό σύστημα για να σωθεί η πατρίδα.

Και βέβαια, δεν το έκαναν για να σωθεί η πατρίδα. Το έκαναν για να σωθούν οι τράπεζες, οι δανειστές και οι ντόπιοι επίορκοι, για να αποβληθεί η Ελλάδα ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι η έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μόνο αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε. Να καταστρατηγηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την Ελλάδα, με μέτρα τα οποία θα παραβίαζε βάναυσα. Και ενώ αύξησαν τη φορολογική επιβάρυνση στους Έλληνες πολίτες σε ορισμένες περιπτώσεις στο 600%, στάθηκαν ανίκανοι να νοικοκυρέψουν το κράτος, διότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν τους ενδιέφερε να σώσουν την ελληνική οικονομία.

Απόδειξη είναι με στοιχεία: το έλλειμμα του 2010 ήταν 24 δισεκατομμύρια ευρώ, του 2011 ήταν 19 δισεκατομμύρια, του 2012 ήταν 19,4 δισεκατομμύρια, του 2013 ήταν 22 δισεκατομμύρια. Το έλλειμμα του 2014 ήταν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, παρότι άρμεξαν τη μεσαία τάξη, και εξόντωσαν την εθνική αστική τάξη, στην ουσία εξακολούθησαν να κάνουν business με τη διαπλοκή και τους κρατικοδίαιτους, εξανεμίζοντας έτσι τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Εμείς, λοιπόν, που τάχα δεν γνωρίζουμε από οικονομικά, το 2016 επιτύχαμε τον πρώτο προϋπολογισμό της μεταπολεμικής Ελλάδος με εξαίρεση το ’71 που δεν είχε ελλείμματα, που δεν παρήγαγε πλέον ελλείμματα και δεν είχε ανάγκη πια για δανεισμό, που δεν είχε ανάγκη για περαιτέρω υφεσιακά μέτρα. Το 2017 και φέτος, το 2018, είναι ακόμα μια τέτοια χρονιά. Και το 2019 προοιωνίζεται μια χρονιά πλεονάσματος, όχι πρωτογενούς, αλλά δημοσιονομικού της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή η εθνική οικονομία δεν παράγει πλέον ελλείμματα.

Καταφέραμε και αντιστρέψαμε την εικόνα, αφού παραλάβαμε εμείς με τη διακυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015, με αυτό το μείγμα, 15% εξαγωγές και 85% εισαγωγές ως προς το ΑΕΠ. Σήμερα 35% είναι οι εξαγωγές και 65% οι εισαγωγές, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 45%. Δεν πετύχαμε όμως μόνο αυτό. Έπρεπε να ασχοληθούμε και με το ασφυκτικό πρόβλημα του δημοσίου εξωτερικού χρέους.

Ακούω συνεχώς το επιχείρημα και, δυστυχώς, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσθέσαμε δήθεν εμείς βάρος στην ελληνική οικονομία και το δημόσιο χρέος, πότε λέει 80 δισεκατομμύρια, πότε 90 δισεκατομμύρια, πότε 100 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, το επίσημο δελτίο του δημοσίου χρέους του Υπουργείου Οικονομικών το 2014 αναφέρει πως το δημόσιο χρέος ήταν 324 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο επίσημο δελτίο στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, ένα χρόνο μετά, αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος είναι 321 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τρία δισεκατομμύρια ευρώ κάτω.

Ποιος πρόσθεσε; Τι προσθέσαμε; Όχι μόνο δεν προσθέσαμε, αλλά αφαιρέσαμε. Και ξέρετε πού πήγαν αυτά τα χρήματα, τα οποία δεν ήταν 86 και τελικά ήταν 65; Στο να αντιμετωπίσουμε την χρηματοοικονομική βόμβα των 85 δισεκατομμυρίων, η οποία είχε τοποθετηθεί, όπως είχε ομολογήσει ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας, την οποία είχε μεταθέσει, όπως είχε αποκαλύψει ο κ. Κουκουλόπουλος στο Mega το 2015. Να πληρώσουμε δάνεια που είχατε πάρει εσείς με 4% και 4,5%, δηλαδή με ληστρικά επιτόκια. Και εμείς είχαμε πάρει τα χρήματα αυτά με 0,9%, δηλαδή ούτε με 1% επιτόκιο. Με αυτά τα χρήματα αντικαταστήσαμε τα ληστρικά δάνεια που είχατε πάρει εσείς.

Για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους θέσαμε το θέμα που για πρώτη φορά οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είχαν επικαλεστεί το 2014, δηλαδή αναστολή της καταβολής μέρους των δόσεων εξυπηρέτησης χρέους, ώστε να αποκτηθεί δημοσιονομικός χώρος για κοινωνική πολιτική και για την πραγματική αύξηση του κοινωνικού πλούτου, πράγμα που εφαρμόστηκε.

Και επειδή γίνεται πολύ λόγος για την επιχειρηματικότητα, της οποίας η Αντιπολίτευση θέλει να εμφανίζεται ως προστάτης, να αναφερθούμε στην αμείλικτη για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έκλεισαν 130 χιλιάδες επιχειρήσεις, περισσότερες από αυτές που άνοιξαν την περίοδο 2010-2014. Το αντίστοιχο στοιχείο για την περίοδο 2015-2017 ξέρετε τι δείχνει; Επιπλέον 30 χιλιάδες επιχειρήσεις. Δηλαδή, άνοιξαν 30 χιλιάδες περισσότερες από αυτές που έκλεισαν.

Γι’ αυτό και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και εγώ προσωπικά στηρίξαμε τη δύσκολη συμφωνία του 2015, που αποτελούσε όμως τη γέφυρα για να εκδιώξουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και όταν αλλάξαμε πολιτική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν κάναμε κωλοτούμπα. Ζητήσαμε την έγκριση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός έκανε πάλι Κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ τον Σεπτέμβριο του 2015.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι τον καιρό της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ και το νέο ΛΑΟΣ του Σαμαρά, σας είχαν υποδείξει να εμφανίζετε ότι τα σκληρά προγράμματα λιτότητας είναι δικής σας ιδιοκτησίας. Σας έλεγαν οι δανειστές: «Εμείς παίρνουμε τα μέτρα, αλλά θα τα παρουσιάζετε ως δικά σας στον ελληνικό λαό». Και αυτό κάνατε. Το κάνατε χωρίς ντροπή, χωρίς ενοχή, χωρίς δισταγμό.

Την περίοδο 2010-2014 πήρατε μέτρα 65 δισεκατομμύρια ευρώ και μειώσατε το ΑΕΠ της χώρας κατά 25%. Είσαστε οι νεκροθάφτες της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Μετατρέψατε τις ηθικές αρχές της κοινωνίας μας, καταστρέψατε την εθνική αστική τάξη και περισώσατε την καταστροφική επιχειρηματική ελίτ που σας στηρίζει. Μάθατε να κυβερνάτε με πρόγραμμα τα όσα σας υπαγόρευαν. Δεν θα ξεχάσουμε τον κ. Χατζηδάκη από αυτό το βήμα να λέει: «Αν είναι να μειωθούν οι συντάξεις, πείτε το μας, για να διαμορφώσουμε και εμείς το πρόγραμμά μας». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ακολουθούσατε εντολές, χωρίς να παίρνετε εθνικές πρωτοβουλίες.

Θα ήθελα ακόμα να θυμίσω τι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στις 17-12-2016: «Αν ο κ. Τσίπρας σκεφτόταν τη χώρα και όχι πώς θα χάσει αξιοπρεπώς στις ερχόμενες εκλογές, θα χρησιμοποιούσε την υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος ως διαπραγματευτικό όπλο για να πετύχει λιγότερα μέτρα για το μέλλον». Και συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν το κάνει, όμως, πρώτον γιατί δεν ξέρει πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις και, δεύτερον, γιατί δεν τον νοιάζει. Τον νοιάζει μόνο το επικοινωνιακό σόου».

Όμως, κ. Μητσοτάκη, η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Διαψεύδει διαρκώς τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις σας. Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ διαπραγματεύθηκε, λέγοντας ότι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που καταφέραμε χάρη στην αγόγγυστη στήριξη του ελληνικού λαού, καθώς και η υγιής πλέον ελληνική οικονομία, δεν χρειάζεται άλλο υφεσιακό μέτρο, όπως αυτό της μείωσης των συντάξεων. Και αυτό το πετύχαμε διότι κερδίσαμε τον σεβασμό όλων, διότι οι εταίροι μας κατάλαβαν πως η κοινωνική ευαισθησία δεν είναι μειονέκτημα. Είναι όμως η δράση συμμοριών που λυμαίνονταν τον δημόσιο πλούτο. Είναι αντιθέτως οι αφορμές που εσείς δώσατε, ενώ αυτή η Κυβέρνηση δεν είχε δώσει ποτέ.

Κάνουμε, λοιπόν, πράξη όσα είπαμε στις 21 Αυγούστου, οπότε και τερματίστηκαν οι σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις. Εφαρμόζουμε μέτρα στήριξης των κοινωνικά ασθενέστερων και θα το συνεχίσουμε, διότι ο ελληνικός λαός το δικαιούται και το έχει ανάγκη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε τώρα να αναφερθώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στα υπουργεία που έχουμε ευθύνη οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία τα έχουν αναλύσει οι Υπουργοί. Με υπευθυνότητα αναλάβαμε την ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αίσθημα ευθύνης έναντι του ελληνικού λαού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις προασπίζονται καθημερινά τα εθνικά συμφέροντα. Με δικαιοσύνη προσπαθούμε να λαμβάνουμε μέτρα που ξεκινούν από την αναγνώριση της ευθύνης που φέρουν οι αξιωματικοί μας μέχρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κατώτερα στελέχη, εκεί που η ελπίδα παραμένει άσβεστη στα πρόσωπα των χιλιάδων στελεχών, αλλά και των οπλιτών που υπηρετούν με αυταπάρνηση την πατρίδα.

Το έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να το λέω μέχρι να το εμπεδώσουμε όλοι: Οι Ένοπλες Δυνάμεις απαιτούν εθνική πολιτική και ομοψυχία. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να είναι πεδίο συνεννόησης και συναίνεσης όλων των πολιτικών κομμάτων αυτού του Κοινοβουλίου και όχι πεδίο αντιπαράθεσης και διαφωνιών, καθώς ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και παραμονεύει.

Επιβάλλεται να βάλουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις πλάι και έξω από την πολιτική αντιπαράθεση, για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν κάποτε, να ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου Υπουργείου και από την αντιπολίτευση. Επιβάλλεται να απομονώσουμε τις ακραίες και μίζερες φωνές μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, από όπου και αν προέρχονται.

Δεν είναι στις προθέσεις μου να μπω σε αντιπαράθεση με τις θέσεις που εκφράζονται τελευταία από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί πιστεύω στη συνεννόηση επί των εθνικών θεμάτων και η διάθεση κονδυλίων για την άμυνα συνιστά ένα σημείο εθνικού ενδιαφέροντος. Σεβόμενος, όμως, τα χρήματα του ελληνικού λαού και το πού αυτά κατευθύνονται, θα πρέπει να επισημανθούν ορισμένα γεγονότα, για να γίνει αντιληπτό από όλους σε αυτήν την αίθουσα, η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και την οποία παραλάβαμε στον χώρο της Εθνικής Άμυνας τα τελευταία έτη.

Παραθέτω, λοιπόν, τα εξής στοιχεία: Στην κατηγορία των αποδοχών οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας, την περίοδο 2009 – 2015 μείωσαν τις αποδοχές κατά 35%, περίπου, οδηγώντας το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνθήκες εξαθλίωσης. Όσον αφορά το λειτουργικό σκέλος του προϋπολογισμού, ήτοι τις δαπάνες για καύσιμα, τρόφιμα στρατευσίμων, συντηρήσεις, η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη, καθώς η μείωση του προϋπολογισμού του έτους 2015 σε σχέση με τον αντίστοιχο του έτους 2009 προσεγγίζει το 60%. Στα εξοπλιστικά η μείωση του εν λόγω χρονικού διαστήματος κυμάνθηκε σε ποσοστό περί του 68%.

Συνοπτικά, δηλαδή, η μείωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την περίοδο 2009-2015 υπερέβαινε το 50% και σε απόλυτες τιμές ξεπερνούσε τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς από 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, κατρακύλησε στο 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015, καθιστώντας, μεταξύ των άλλων το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρωταγωνιστή των περικοπών, ιδίως μεταξύ των Υπουργείων μεγάλου μεγέθους.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σχολιάσω κάτι, παρά μόνο το ότι αν κρατήθηκε ψηλά η άμυνα και το αίσθημα ασφαλείας του ελληνικού λαού, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο υψηλό φρόνημα και το ήθος του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι ενάντια σε κάθε περικοπή προασπίζονται με αίσθημα υπέρτατης ευθύνης την ακεραιότητα της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Δεσμεύτηκα πέρσι, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, από αυτό εδώ το βήμα, ότι οι εποχές των πειραματισμών, των αυθαιρεσιών και των δίχως σχεδιασμό περικοπών των κονδυλίων για την άμυνα θα αποτελούν παρελθόν με την παρούσα κυβέρνηση. Οι εποχές της διαρκούς αναστάτωσης και του άναρχου σχεδιασμού, με τις περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων από τη μια μέρα στην άλλη, έδωσαν χώρο στην εποχή της ηρεμίας, της ισορροπίας και του ορθού και έγκαιρου σχεδιασμού.

Αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβάλαμε όλοι μαζί, με τη βοήθεια βεβαίως και του Υπουργείου Οικονομικών, ήταν να σταθεροποιηθεί ο προϋπολογισμός του Υπουργείου τα τελευταία έτη σε επίπεδα περί τα 3,15 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε τις μελλοντικές μας ενέργειες. Με μεγαλύτερη ένταση ωστόσο δρομολογήθηκαν από την πρώτη στιγμή ενέργειες με τη μέριμνα των οικονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου, έτσι ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των διαθέσιμων κατά περίπτωση πόρων, με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πω ότι βρήκαμε κατατεθειμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 460 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία δεν υπήρχαν πουθενά από τους λογαριασμούς των FMS, χρήματα τα οποία δεν εισέπρατταν ούτε ένα δολάριο τόκο επί 12 χρόνια. Αυτή τη στιγμή με διαγωνισμό εισπράττουμε 8 εκατομμύρια τόκους από τα χρήματα αυτά των κοινών προγραμμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέρος των χρημάτων αυτών πληρώνουν τις ανάγκες που έχουμε στα εξοπλιστικά μας συστήματα.

Παράδοξο μεν, αληθινό δε, στην περίπτωση ειδικά των πιστώσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα: Με το ένα τρίτο των πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2011 καταφέραμε και πετύχαμε πέρσι κάλυψη περισσότερων αναγκών, καθώς με προϋπολογισμό ύψους 474 εκατομμυρίων πετύχαμε ανάλωση 472 ή 99,55%, την ίδια ώρα που το 2011 οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για εξοπλιστικά ήταν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και η αντίστοιχη απορρόφηση 360 εκατομμύρια.

Η συνταγή αυτονόητη και βασισμένη στην κοινή λογική για εμάς, ξένη ωστόσο στους παλαιότερους κομματικούς μηχανισμούς: σεβασμός στον άνθρωπο, στους ανθρώπους του Υπουργείου, στους υπηρεσιακούς παράγοντες, που πονάνε και νοιάζονται το Υπουργείο σαν το σπίτι τους. Τους εμπιστευθήκαμε, τους δώσαμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και έφεραν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παρακολουθώ τελευταία μία ρητορική από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ως επίκεντρο της επιχειρηματολογίας έχει την υφαρπαγή από τις τσέπες των δέκα πολιτών και την ενίσχυση του ενός, με περιορισμένη μάλιστα επίδραση στην ανάπτυξη. Δεχόμαστε με αγάπη τη μομφή ότι ενισχύουμε μόνον έναν εκ των δέκα συμπολιτών μας και μάλιστα τον πιο αδύναμο, όπως ομολογείτε. Δεδομένων, όμως, των συνθηκών που παραλάβαμε, αυτό μπορούμε για αρχή. Σίγουρα θα θέλαμε να βοηθήσουμε περισσότερους από αυτούς και θα το κάνουμε οπωσδήποτε στα επόμενα χρόνια που έρχονται. Δεν δεχθήκαμε ποτέ ούτε θα δεχθούμε να ενισχύουμε έναν συμπολίτη μας που θα έχει ονοματεπώνυμο, όπως κάνατε εσείς ή συγκαλύψατε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς πάγια τακτική ήταν να γίνεται αφαίμαξη των δέκα για ενίσχυση ενός με ονοματεπώνυμο, όπως Τσουκάτος, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, στις περιπτώσεις της «Siemens», της «Novartis» και στα λοιπά όργια διαφθοράς των εξοπλιστικών, της υγείας και του φαρμάκου.

Επανερχόμενος όμως στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του οποίου έχω την τιμή και τη χαρά να προΐσταμαι, θέλω να πω ότι παρουσιάζει αύξηση στις αποδοχές περί το 6,5%, 138 εκατομμύρια, σε σχέση με αυτές του 2018, λόγω κυρίως της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών -του κράτους ως εργοδότη - υπέρ ΕΦΚΑ - για το προσωπικό που υπάγεται στο ισχύον καθεστώς του δημοσίου έως 31 Δεκεμβρίου. Τα κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 4,15% ή κατά 20 εκατομμύρια, η οποία αποσκοπεί κυρίως στην αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους καυσίμου. Οι πιστώσεις για εξοπλιστικά προγράμματα παρουσιάζουν αύξηση κατά 20 εκατομμύρια ή περί το 4%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Συνολικά ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του έτους 2019 είναι αυξημένος σε σχέση με το τρέχον έτος κατά 5,67% ή κατά 178 εκατομμύρια ευρώ με τις τρέχουσες τιμές.

Θα ήθελα να πω ότι όλα αυτά αποτυπώνονται στα συναισθήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και θα μπορούσα να μιλάω αρκετές ώρες για το ποιο είναι αυτό το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ήθελα να πω ότι παράλληλα με τα αναδρομικά που δόθηκαν - και καλύψαμε αυτά που εκλάπησαν από τις τσέπες των ενστόλων - καταφέραμε να εκσυγχρονίσουμε στρατιωτικά νοσοκομεία, να προχωρήσουμε σε συνάψεις συμφωνιών για τη στήριξη όλων των οπλικών συστημάτων.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να πω ότι όλα αυτά οφείλονται στην πραγματική θυσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι εργάζονται είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, χωρίς ποτέ να έχουν αφήσει πίσω τη σκέψη ότι υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και την πατρίδα.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, όμως, είχαμε την ευθύνη και του Υπουργείου Τουρισμού, όπου η Έλενα Κουντουρά, με στρατηγική και συγκεκριμένο σχέδιο σε ορίζοντα τετραετίας πέτυχε αύξηση πάνω από 35% τον εισερχόμενο τουρισμό την περίοδο 2015-2018, με ετήσιους αριθμούς ανάπτυξης διπλάσιους του μέσου όρου ανάπτυξης.

Κάναμε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στον παγκόσμιο τουρισμό. Πετύχαμε συνεχή ρεκόρ αυξήσεων εννέα εκατομμυρίων και πλέον διεθνών επισκεπτών σε απόλυτα νούμερα στην τετραετία. Το 2018 είναι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με αυξήσεις που θα αγγίξουν τα 33 εκατομμύρια μαζί με την κρουαζιέρα και σχεδόν 2 δισεκατομμύρια επιπλέον σε έσοδα σε σχέση με το 2017.

Η Μαρία Κόλλια, ως Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ξαναέβαλε τη Μακεδονία και τη Θράκη στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων. Απελευθέρωσε μέσω του επενδυτικού νόμου κεφάλαια προς τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος. Από το γραφείο της πέρασαν θεσμικοί και επιχειρηματικοί αντιπρόσωποι, με αποκορύφωμα να είναι η Κίνα πέρυσι και οι Ηνωμένες Πολιτείες φέτος οι φιλοξενούμενες χώρες στη ΔΕΘ.

Έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος και με τροπολογία της η ΔΕΘ λειτουργεί πλέον με κριτήρια ιδιωτικού δικαίου. Ξεκίνησε το πρόγραμμα καταγραφής των μνημείων του Αγίου Όρους και κυρίως ανοίξαμε την πόρτα της Ελλάδος στους Έλληνες Πομάκους που είχαν μείνει στην απομόνωση όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα μιλήσω για το γήπεδο του ΠΑΟΚ ή για την εκπροσώπηση της Μακεδονίας και της Θράκης πλέον σε κάθε Υπουργείο.

Ο Βασίλης Κόκκαλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Καταφέραμε να παίρνει ο αγρότης τα λεφτά του στην ώρα του, προγραμματιζόμενα, χωρίς πρόστιμα και καταλογισμούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καθιερώθηκε η άμεση καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων και η αποτελεσματική χρήση, ώστε να υπηρετούν στοχευμένες πολιτικές ανά κλάδο και προϊόν. Δόθηκε ανακούφιση στο τεράστιο πρόβλημα των δανειακών υποχρεώσεων του αγροτικού χώρου. Η ρύθμιση των οφειλών περιλαμβάνει 120% διαγραφή των τόκων υπερημερίας των δανείων, διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου, αποπληρωμή σε 120 δόσεις και διαγραφή του κεφαλαίου ως 60%.

Προωθούμε απόφαση αύξησης των παραβόλων για τις άδειες χρήσης γεωργικών φαρμάκων, με σύμφωνη γνώμη των εταιρειών, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και κίνητρα για την οργάνωση της παραγωγής μεταποίησης σε νέες καλλιέργειες.

Ο Νίκος Μαυραγάνης στις υποδομές, βεβαίως μαζί με τον Υπουργό και σε συνεργασία με τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε τον περίφημο νόμο για τον έλεγχο της αυθαιρεσίας των εταιρειών που δρούσαν παράνομα στο χώρο των ταξί. Έγινε πρωτοποριακή πρόταση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για καταπολέμηση του λαθρεμπορίου της νόθευσης καυσίμων με έλεγχο, διασταύρωση χρηματοροών για την αγορά και πώληση καυσίμων μέσω τροποποιημένων αλγορίθμων.

Μειώθηκαν κατά 30% τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα μέσω της ανθρωπιστικής παρέμβασης στον ΚΟΚ και επιτέλους μπήκε το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία μετά το αποτέλεσμα - αν θυμάμαι καλά, του 1996- της διακομματικής επιτροπής που το είχε προτείνει.

Έγινε πάταξη του λαθρεμπορίου και κλοπής του έργου των μεταφορέων, φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών απολεσθέντων και κατεστραμμένων οχημάτων και βεβαίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς βλέπουμε για πρώτη φορά να πληρώνονται εισιτήρια.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη ως Υφυπουργός Εσωτερικών προχωρεί την ολοκληρωμένη πολιτική της ισότητας των φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και κατόπιν διαβουλεύσεων έχουν υπογραφεί συμφωνίες με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για το νέο τρόπο συνεργασίας μεταξύ των κρατικών δομών για την ισότητα των φύλων και των νέων θεσμοθετημένων δημοτικών και περιφερειακών επιτροπών ισότητας. Βρίσκεται σε εξέλιξη η καμπάνια ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα η Ελλάδα παίρνει τον πρώτο ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της ισότητας των φύλων.

Ο Κώστας Ζουράρις, ως Υφυπουργός Παιδείας, προχώρησε στις κανονιστικές εκείνες διατάξεις για την ελληνόφωνη εκπαίδευση στο εξωτερικό, με τροπολογίες και με πολιτικές πρωτοβουλίες.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν είχαμε αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2017, του 2018, δεν θα είχε ολοκληρωθεί κανένα από τα παραπάνω βήματα…

Κύριε Κυριαζίδη λέγατε ψέματα στους συνδικαλιστές της Αστυνομίας ότι δεν θα πάρουν ποτέ τα αναδρομικά. Δεν σας άρεσε. Θέλατε να πέσει η Κυβέρνηση. Εξαπάτησες προσωπικά τους αστυνομικούς, τους έκλεψες τα χρήματα και ήθελες να πέσει η Κυβέρνηση το 2018. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, αυτή είναι η απάτη. Έτσι θέλατε να πέσει η Κυβέρνηση το 2018 για να μην προλάβουμε να είμαστε σήμερα στη συζήτηση αυτού του Προϋπολογισμού. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν θέλατε να πιστωθεί αυτή η Κυβέρνηση την επιτυχία. Προσπαθήσατε και προσπαθείτε με ανήθικα τεχνάσματα να αμαυρώσετε την προσφορά στον τόπο.

Πότε ακριβώς καταθέσατε την πρόταση δυσπιστίας, αν θυμάστε; Θα σας πω. Την επόμενη ώρα της υπερψήφισης των προαπαιτούμενων, λίγες μόλις ημέρες πριν τη έγκριση από τους Ευρωπαίους εταίρους του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, το οποίο και ενέκρινε την έξοδο της χώρας από την αυστηρή επιτροπεία.

Πότε ακριβώς επιλέξατε να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας; Γιατί το κάνατε; Για τις Πρέσπες; Όχι βέβαια. Γιατί δεν θέλατε να πιστωθεί η Κυβέρνηση αυτή την επιτυχία. Αποφασίσατε να προχωρήσετε σε ένα πολιτικό τέχνασμα, έναν αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης με αφορμή τις Πρέσπες. Πείτε στον ελληνικό λαό, είστε υπέρ της «Βόρειας Μακεδονίας» ναι ή όχι; Είναι ή όχι η κ. Μπακογιάννη ο εμπνευστής του τίτλου «Βόρεια Μακεδονία»;

Δεν θα σας επιτρέψουμε να σπείρετε διχόνοια, ανασφάλεια και φόβο, όπως κάνατε κατά κόρον στο παρελθόν. Προτιμήσατε να διχάσετε τον ελληνικό λαό και να τον παραπληροφορήσετε, προκειμένου να αλλάξετε την πολιτική ατζέντα. Ποιος άραγε πιστεύει πως ο τερματισμός της εποχής των μνημονίων θα μπορούσε να ανακληθεί; Ουδείς.

Το σχέδιο της οικονομικής ανάτασης είχε ήδη δρομολογηθεί και δεν αντέχατε πολιτικά αυτή την εξέλιξη. Δεν αντέχατε τη θετική για τον τόπο απόφαση, στην οποία δεν ήσασταν εσείς πρωταγωνιστές, αλλά οι άλλοι. Εμείς ήμασταν οι πρωταγωνιστές.

Και ήταν τότε η στιγμή που, αρκετοί πρόθυμοι να συγκυβερνήσουν, περίμεναν στη γωνία, αρκεί βέβαια να έβγαιναν από τη μέση οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ για να πέσει η Κυβέρνηση. Θέλατε να αποχωρήσουμε πριν δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας. Δεν αντέχατε να βλέπετε την επιτυχημένη ολοκλήρωση μιας έντιμη συνεργασίας προς όφελος του τόπου να παίρνει σάρκα και οστά. Για αυτό προκαλέσατε την κοινή γνώμη και συσκοτίσατε την αλήθεια και τα καταφέρατε σε ένα βαθμό.

Εμείς, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, πληρώσαμε τη μάχη μας αυτή και είχαμε και απώλειες. Παρόλα αυτά επιδείξαμε υπομονή. Δοκιμάσαμε τις αντοχές μας. Αποδεχθήκαμε πως είμαστε ακόμη δυνατοί και τα οικονομικά γεγονότα μας δικαιώνουν, διότι παραμείναμε στο τιμόνι της χώρας συγκυβερνώντας με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αφήσαμε σε κανένα την ευκαιρία να καπηλευτεί τις δικές μας πολιτικές θυσίες, το δικό μας αγώνα, προκειμένου να φτάσουμε σήμερα στη σύνταξη και υπερψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού Προϋπολογισμού της χώρας.

Φτάνουμε, λοιπόν, σε ένα σημείο που ένα μεγάλο μέρος της αποστολής μας έχει ολοκληρωθεί, τουλάχιστον στο οικονομικό σκέλος. Όταν θα έρθει το εθνικό θέμα, θα δούμε ποιος θα πάρει εθνική θέση και θα δούμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη. Εμείς είμαστε εδώ και ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει.

Λέγατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα μετατρέψουν τον τόπο σε Βενεζουέλα. Εγώ ένα έχω να πω στον ελληνικό λαό. Αν αναλάβει η σημερινή Νέα Δημοκρατία την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, με τα στελέχη της ακροδεξιάς που έχετε μαζέψει και με τη μετατροπή ενός δημοκρατικού κόμματος σε πολιτικό βραχίονα εγκληματικής οργάνωσης, το σίγουρο είναι ότι δεν θα κάνετε την Ελλάδα Βενεζουέλα, αλλά θα την κάνετε σίγουρα Κολομβία».