Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

«Χρειάζεται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για το ύψος των πλεονασμάτων ώστε από το 3,5% να μειωθούν στο 2%»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ «ΤΩΡΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ


«Χρειάζεται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για το ύψος των πλεονασμάτων ώστε από το 3,5% να μειωθούν στο 2%»


Για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έφεραν ένα χειρότερο μνημόνιο:

Δεν έχει βάση αυτή η κριτική. Η αντιπολίτευση εύλογα ξεχνά πως έγιναν εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 και ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε εκ νέου την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να διαχειριστεί το τρίτο μνημόνιο, το οποίο προέκυψε από τα παλιά μνημονιακά χρέη και τα ακούρευτα ομόλογα. Απετράπησαν όμως πολλά από όσα δρομολογούσε η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου.

Για το αν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο:

Μέχρι τώρα υπάρχει μια ιδιότυπη οικονομική κατοχή - μια επιτροπεία με μέτρα που έρχονται απ’ έξω και καλούμαστε να τα εφαρμόσουμε προκειμένου να πιάσουμε τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τον φετινό Αύγουστο βγαίνουμε από το μνημονιακό καθεστώς, τελειώνει η δανειακή σύμβαση και θα μπορεί να ασκηθεί μια περισσότερο ιδιόκτητη οικονομική πολιτική. Από εδώ και πέρα η συζήτηση πρέπει να στραφεί στον τρόπο με τον οποίο θα βάλουμε τα θεμέλια για να ενισχυθούν τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, για να μειωθούν η γραφειοκρατία και οι δημόσιες δαπάνες. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε απολύσεις τις οποίες εννοεί η Ν.Δ, αλλά πολιτικές όπως η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Για τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ:

Η μόνη πλευρά που εμφανίζεται απαισιόδοξη είναι από την «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ» και τον γερμανικό τύπο. Καμία άλλη πλευρά δεν μιλά για συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης. Προτεραιότητά μας είναι τώρα η ρύθμιση του χρέους. Όσο για το ΔΝΤ, πρόσφατα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του. Υπενθυμίζω ότι τα τελευταία χρόνια το ΔΝΤ έπεφτε έξω στις προβλέψεις του, για την Ελλάδα, η πραγματικότητα διέψευδε πολλές φορές το ΔΝΤ.

Αν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα:

Δεν έχει εκφραστεί από καμία πλευρά πρόθεση για λήψη νέων μέτρων, δεν υπάρχει καμία βάση για κάτι τέτοιο. Τα δεδομένα και τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι τα πράγματα σταθεροποιούνται, η βιομηχανική παραγωγή έχει καλύτερους δείκτες, υπάρχει μείωση της ανεργίας. Δεν λέμε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να έχουμε επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Για την άποψη του κ. Στουρνάρα για προληπτική γραμμή στήριξης:

Δεν νομίζω ότι προκύπτει τέτοια ανάγκη, σας παραπέμπω στον Υπουργό Οικονομικών που έχει απαντήσει. Η προτεραιότητά μας είναι να ρυθμιστεί το χρέος. Θα σας έλεγα επίσης ότι χρειάζεται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για το ύψος των πλεονασμάτων ώστε από το 3,5% να μειωθούν στο 2% . Αξίζει να θυμίσουμε ότι αυτό που επιδίωκαν οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών ήταν να είναι αυτά τα πλεονάσματα για 10 χρόνια αντί για 5, που είναι σήμερα και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει πλεονάσματα της τάξης του περίπου 4%.

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία και την επιθετική στάση της:

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη γείτονα. Η ανάλυσή μας θα πρέπει να βασίζεται στο ότι η Τουρκία δεν αλλάζει στρατηγικές επιδιώξεις. Αν κάτι αλλάζει, ανάλογα με τη συγκυρία και τα πρόσωπα, είναι ο τρόπος και η ένταση που δρομολογεί τις επιδιώξεις της. Πράγματι, τώρα είναι αυξημένη η τουρκική προκλητικότητα, καθώς αντιμετωπίζει πολλά ανοιχτά μέτωπα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της, όπως με το κουρδικό στη Συρία και το PKK, έχει προβλήματα στην οικονομία της και ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις και προσπαθεί να σταθεροποιήσει την ηγεσία του και προχωρά πρόωρα σε εκλογές. Εκτίμησή μου είναι ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει εκτεταμένη σύρραξη με την Ελλάδα, αλλά αναζητά ένα παράθυρο ευκαιρίας και αν της δώσουμε εμείς αυτό το οποίο επιθυμεί να μην έχουμε αμφιβολία ότι θα το αξιοποιήσει προκειμένου να έχει όφελος χωρίς κόστος.

Πόσο εφικτή είναι η κοινή εθνική γραμμή, όταν ο κ Καμμένος βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και της Τουρκίας:

Το ύφος και ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας τοποθετείται, αλλάζει ανάλογα με τη θέση που κατέχει. Αλλιώς θα τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός, αλλιώς ο Υπ. Εξωτερικών ή ο Υπ. Εθνικής Άμυνας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η στρατηγική που ακολουθείται δεν είναι κοινή. Είναι πολύ σημαντικό και θετικό το γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα αποτρεπτικής στρατηγικής και ανάπτυξης συμμαχιών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον προκλητικό γείτονα, τον «νταή» της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς υιοθετείτο απέναντι στην Τουρκία μια κατευναστική πολιτική. Με μια τέτοια πολιτική όμως δεν αντιμετωπίζεται ένας επιθετικός γείτονας, όπως η Τουρκία. Δεν είναι πάντως αιτία της αυξημένης προκλητικότητας η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Σημασία έχει ότι οι προκλήσεις πρέπει να απαντώνται με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα.

Η Τουρκία είχε συνηθίσει να προκαλεί και να μην παίρνει απάντηση. Τώρα η Τουρκία παίρνει απάντηση κάθε φορά που προκαλεί και οι απαντήσεις πρέπει να δίνονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Πέραν της ψυχραιμίας πρέπει να αποδεικνύεται συνεχώς ότι έχουμε τη βούληση να προασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία είναι δεδομένα από τις συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Με κατευναστική πολιτική δεν αντιμετωπίζεται μια μόνιμη απειλή. Η απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη με την πρόκληση.

Για την κριτική ότι η διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό γίνεται επειδή θεωρούν ότι δεν θα καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις:

Οι επικριτές μας έχουν κοντή μνήμη. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή τη θέση μας για το Σκοπιανό, ότι δεν θα αποδεχθούμε ονομασία των Σκοπίων που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια αφορά το σύνολο των θεμάτων, δεν έχει κατατμηθεί. Από τη στιγμή που η γειτονική χώρα δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτά που ζητά η ελληνική πλευρά, η ευθύνη ανήκει σε αυτήν.

Για τις απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη λήξη των μνημονίων κλείνει και η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ:

Αν θυμηθούμε τις δηλώσεις του Προέδρου των ΑΝΕΛ και του Πρωθυπουργού θα δούμε ότι η συγκυβέρνηση αυτή βασίστηκε σε δύο ιεραρχημένες προτεραιότητες: την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων και την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Σε επόμενη φάση, νομίζω, θα πρέπει να ξαναγίνει μια συζήτηση, είναι κάτι φυσιολογικό. Από εκεί και πέρα, ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις. Αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρά στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί.

Για την ανάδειξη νέου προσώπου για τη θέση του Γραμματέα στο Κίνημα Αλλαγής:

Είναι ελπιδοφόρο να βλέπουμε νέους ανθρώπους να συμμετέχουν στα κοινά, ανεξαρτήτως κομμάτων. Σχετικά με τη «νέα» προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιεί το παλαιό πολιτικό προσωπικό που έχει αποτύχει. Πρόκειται για προσπάθεια που δεν έχει ουσία, απλώς αλλάζουν ΑΦΜ.