Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Ομιλία Ομιλία Φώφης Γεννηματά Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ

Ομιλία
Ομιλία
Φώφης Γεννηματά
Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ


και
Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
στην εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
για το Νέο Εθνικό Αναπτυξιακό και Παραγωγικό Σχέδιο στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.





Κυρίες και κύριοι ,


Το βήμα της ΔΕΘ έχει καθιερωθεί ως η «ώρα της Ελληνικής Οικονομίας». Σωστά.
Είναι όμως καιρός να καθιερωθεί και ως «η ώρα της Ελληνικής Κοινωνίας».
Η Ελληνική Κοινωνία, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, αγωνιούν να ακούσουν και μάλιστα μετά από τόσα ψέματα που άκουσαν και πάλι από τον κ.Τσίπρα ,
· ποια είναι η πραγματική κατάσταση της χώρας,
· τι είναι αυτό που πειστικά και ξεκάθαρα έχουμε να τους πούμε , ποιες είναι οι προοπτικές,
· τι μπορεί αξιόπιστα να εφαρμοστεί την επόμενη ημέρα για την οικογένεια τους και τη βελτίωση της ζωής τους.
· Και όσον αφορά εμάς γιατί κάποιος να μας εμπιστευθεί κάποιος ξανά.
Τα μεγάλα λόγια του κ.Τσίπρα αποδείχθηκαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα.
Τα μνημόνια δεν σκίστηκαν, η ώρα της εξόδου από την κρίση απομακρύνεται και νέα απειλητικά αδιέξοδα προβάλλουν.
Οι πολίτες συνθλίβονται μέσα σε ένα άκρως εχθρικό και διχαστικό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Θυμωμένοι, Φοβισμένοι και με βαθύ αίσθημα απώλειας της Υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειάς τους.
Το περίφημο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» έμεινε στην ιστορία ως μνημείο πολιτικής αναξιοπιστίας.
Πέρυσι βάλαμε πλάτη για να αποτρέψουμε την καταστροφή του GREXIT , στην οποία μας οδηγούσαν οι Κυβερνητικοί χειρισμοί.
Αυτό ευτυχώς το πετύχαμε. Όμως το Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου μας γύρισε πολύ πίσω, με μεγάλο κόστος για την χώρα και τους πολίτες.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επιλογής του κ.Τσίπρα, να αρνηθεί την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και την ισχύ της συνεννόησης.
Τα έδωσε όλα. Ο «Τσάβες της Ευρώπης» κατέληξε o yes man των πιο συντηρητικών κύκλων . Οδήγησε τη χώρα σε μόνιμη επιτροπεία και παραχώρησε τον εθνικό πλούτο για 100 χρόνια.
Ένα χρόνο μετά, Τσίπρας και Καμμένος μας βουλιάζουν όλο και περισσότερο μέσα στον βάλτο της στασιμότητας.
Είπε ότι κέρδισε η χώρα 20 δις από την διακυβέρνηση του, η αλήθεια είναι ότι η χώρα έχασε 86 δις. με ευθύνη τους. (κατά τους μετριότερους υπολογισμούς).
Παρουσίασε από αυτό εδώ το βήμα έναν δήθεν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση 5 βημάτων. Πέντε βήματα που η χώρα θα είχε ήδη κάνει και τα ματαίωσε η καταστροφική διακυβέρνηση του:
1. Χρέος: πέταξε στα σκουπίδια την απόφαση για αναδιάρθωση του 2012 και μαζί και την επιστροφή των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα, ύψους 6 δις. Χάρισε 6 δις στους Ευρωπαίους Τραπεζίτες. Είναι ζήτημα ηθικής τάξης να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα και θα το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βγάζει κέρδος από τις θυσίες του Ελληνικού λαού.
2. Αξιολόγηση: Αδυνατεί η Κυβέρνηση να κλείσει τα συμπληρωματικά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης που έχει ήδη ψηφίσει και η δεύτερη θα καθυστερήσει παρατείνοντας την αβεβαιότητα.
3. Επαναγορά ομολόγων: Με ευθύνη τους βρεθήκαμε εκτός προγράμματος Ντράγκυ
4. Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης: Με πρόβλεψη για ανάπτυξη τη διετία 6% σήμερα έχουμε ύφεση. Και μιλά για μείωση 0,2 λόγω του τουρισμού. Ντροπή.
5. Βιώσιμη ανάπτυξη: Δεν έχει ξεκινήσει καν η υλοποίηση του Αναπτυξιακού νόμου, ούτε ευρώ δεν θα δώσει ως το τέλος του χρόνου και το πακέτο Γιούνκερ μένει στα χαρτιά.
Αναξιοπιστία,
Αναποτελεσματικότητα,
Ανικανότητα.
Οι λέξεις που τους χαρακτηρίζουν.
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής τόσο για την εξαπάτηση όσο και για τα κολοσσιαία λάθη.
Και για να συγκαλύψουν τις πελώριες ευθύνες τους, καλλιεργούν τον διχασμό, τον ταξικό πόλεμο.
Πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε αλλά ποτέ οι ίδιοι.
Στις τρεις λέξεις λοιπόν που είπα προηγουμένως, προσθέστε κι άλλη μία: Αλαζονεία.
· Μαζικοποιούν τη φτώχεια κι αυτό το λένε αριστερή πολιτική.
· Καταπιάνονται με ό,τι ακόμα αποδίδει και το καταστρέφουν. Κι αυτό το λένε δίκαιη ανάπτυξη.
· Οδήγησαν σε αφελληνισμό το τραπεζικό σύστημα κι αυτό το λένε πατριωτισμό.
· Στοιβάζουν χιλιάδες πρόσφυγες σε καταυλισμούς και το λένε ανθρωπισμό.
· Τακτοποιούν την αριστερή διαπλοκή και το λένε τάξη και εξυγίανση.
Κυρίες και κύριοι,

Το ερώτημα λοιπόν είναι σαφές προς όλους: Θα συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση;
Πιστεύουμε ή όχι πως η Ελλάδα μπορεί;
Πιστεύουμε ή όχι πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν τη δύναμη κι αξίζουν καλύτερη προοπτική;
Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν πως μπορούμε. Ξέρω τι θα πει αγώνας. Όπως ξέρω και τι θα πει αγωνία.
Η Ελλάδα μπορεί. Η Ελλάδα έχει δύναμη και προοπτική! Ο λαός μας «δικαιούται να ελπίζει και πάλι».
Ζούμε σε μια χώρα, με υψηλή γεωπολιτική αξία, με συγκριτικά πλεονεκτήματα, με υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό.
Η χώρα αποδυναμώθηκε από το 2004 και μετά γιατί πορεύτηκε χωρίς εθνική στρατηγική και στόχους.
Από το 1974 μέχρι το 2004 ξεκίνησε μια πορεία με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ένταξη στην ΕΟΚ, συνεχίστηκε με την αλλαγή, την εθνική κυριαρχία και την ισότιμη ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ολοκληρώθηκε με την ένταξη στην ΟΝΕ, το ευρώ και τη συμφωνία του Ελσίνκι.
Από κει και πέρα κινούμαστε χωρίς πυξίδα. Χάσαμε το μπούσουλα.
Έτσι φτάσαμε σήμερα στην κρίση με το πολιτικό μας σύστημα να δείχνει συμπτώματα αυτισμού.
Αντιπαρατίθεται λυσσαλέα και καιροσκοπικά για το χθες.
Επιδεικνύει πλήρη αμηχανία και αδιέξοδο για το σήμερα.

Αν καταφέρουμε να χαράξουμε μια εθνική γραμμή και να ενώσουμε χέρια, ιδέες και δυνάμεις, τότε μπορούμε να ξαναδώσουμε φτερά στο ελληνικό όνειρο. Ούτε μαγικά τρυκ, ούτε φρούδες ελπίδες έχουμε ανάγκη.
Ήδη από πέρυσι, από αυτό εδώ το βήμα μίλησα για την ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης και Εθνικής γραμμής για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.
Όμως δεν δέχθηκαν την πρότασή μας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η φωνή της λογικής έμεινε «φωνή βοώντος» στην έρημο του πολιτικού μας συστήματος.
Κέρδισαν μια ακόμη φορά, οι φωνές του διχασμού, των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, του κομματικού οφέλους.
Όμως τα προβλήματα είναι εδώ και είναι ανελέητα.
Ζούμε το τέλος των ψευδαισθήσεων καθώς είναι πλέον ορατό σε όλους πως ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί, αυτή η Κυβέρνηση δεν αποδίδει σε τίποτα και πουθενά.
Το μεγάλο «ριφιφί» του κ.Τσίπρα στην εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού αποκαλύφθηκε.
K. Τσίπρα, είναι αδιανόητο να βλέπουμε ως χώρα τα τρένα των ευκαιριών να περνούν.
Ø Είναι αδιανόητο σε μια χώρα, όπου προσφέρονται όλες οι επενδυτικές ευκαιρίες, όπου η αγορά εργασίας υπέστη τις μεγαλύτερες αλλαγές, όπου έγιναν μεταρρυθμίσεις, να βιώνουμε ακόμη την ύφεση, να μη μπορούμε ως χώρα να προσελκύσουμε επενδύσεις, 70.000 ελληνικές επιχειρήσεις να φεύγουν εκτός συνόρων και μεγάλες επενδύσεις να αντιμετωπίζονται εχθρικά και να ματαιώνονται.
Ø Είναι αδιανόητο όταν έχουμε τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη (που στους νέους φθάνει το 50%) και τους αναγκάζει να ξενιτεύονται, να έχουμε απαράδεκτα χαμηλά ποσοστά απορρόφησης του ΕΣΠΑ, να επιβαρύνεται συνεχώς η παραγωγή με φόρους, να καθυστερούν για 2 χρόνια έτοιμα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 2 δις ευρώ. Να μην αξιοποιούμε δηλαδή ευκαιρίες για δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι άλλο να φεύγεις από τη χώρα σου από επιλογή και άλλο γιατί δεν μπορείς να μείνεις.
Ø Είναι αδιανόητο όταν όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ κάνουν χρήση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η Ελλάδα να είναι αποκλεισμένη λόγω των κυβερνητικών τυχοδιωκτισμών.
Ø Είναι αδιανόητο όταν η ρευστότητα στην οικονομία είναι ανύπαρκτη, οι Ελληνικές Τράπεζες να χαρίζονται έναντι πινακίου φακής σε distressed funds.
Ø Είναι τέλος αδιανόητο, όταν όλες οι γειτονικές χώρες -τουριστικοί προορισμοί δοκιμάζονται από πολέμους και πραξικοπήματα, να μην έχουμε ακόμη μια μεγάλη έκρηξη στον Τουρισμό μας.

Αναζητούμε τα αυτονόητα και όλα τα αδιανόητα μας συμβαίνουν……… και ο Πρωθυπουργός το βιολί του. Επιμένει να παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα έξω από την πραγματική ζωή και τα προβλήματα του λαού.

Ø Την ίδια ώρα που μιλά για δίκαιη «ανάπτυξη», αυτό που καταφέρνει είναι η μιζέρια που αδικεί τους πάντες. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται,( για 18.000 νέα λουκέτα μιλά η ΓΣΕΒΕ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ, οι εξαγωγές, η κατανάλωση, ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο μειώνεται, οι συνεχείς φόροι οδηγούν σε μείωση των εσόδων.
Ø Την ίδια ώρα που μιλά για «κοινωνική πολιτική» κόβει κύριες συντάξεις, πετσοκόβει τα επικουρικά, ακόμη και των ανάπηρων, καταργεί το ΕΚΑΣ, οι μισθοί πέφτουν, οι ελαστικές μορφές εργασίας καλπάζουν, 40.000 παιδιά μη προνομιούχων πολιτών μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
Ø Την ίδια ώρα που εμφανίζονται ως δήθεν υπέρμαχοι της δημόσιας παιδείας τα ολοήμερα υποβαθμίζονται, τα ρουσφέτια πολλαπλασιάζονται, τα Δημόσια Πανεπιστήμια διαλύονται, διακεκριμένοι διεθνώς καθηγητές φεύγουν και οι αιώνιοι φοιτητές επιστρέφουν.
Ø Την ίδια ώρα που βγάζει φωτογραφίες στα όπως-όπως εγκαίνια στην Σαντορίνη, τα Δημόσια Νοσοκομεία καταρρέουν και νέες απειλές προβάλλουν για την Δημόσια Υγεία.
Ø Την ίδια ώρα που μιλά για Συνταγματική Αναθεώρηση , υποβαθμίζει τους θεσμούς, υπονομεύει τις ανεξάρτητες αρχές, δημιουργεί παντού ένα σύστημα «ημετέρων», μια νομενκλατούρα, που διχάζει τους Έλληνες, ενώ οι αδιαφανείς αναθέσεις σε ευνοούμενους εργολάβους-κουμπάρους πολλαπλασιάζονται.

Και με την ευκαιρία
Τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο έπρεπε να μπει. Αλλά με ευθύνη του ΕΣΡ και όρους πλήρους διαφάνειας.
Γι αυτό εμείς είχαμε προκηρύξει διαγωνισμό το 2003, που δυστυχώς ακύρωσε η Κυβέρνηση της Ν.Δ.
Πριν καν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των κυρίων Τσίπρα - Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες η αλήθεια βγαίνει στην φόρα.
Και κύριος είδε τι κρύβεται ακόμα σε σχέση με τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την αξιοπιστία.
Και χθες στη συνέντευξη τύπου ο Πρωθυπουργός έδειξε πάλι την καθεστωτική του αντίληψη , προανήγγειλε απόφαση του ΣΤΕ. Αυτά δεν γίνονται στις δυτικές Δημοκρατίες.
Τι είδους εξυγίανση έκαναν; Πιστεύει κανείς ότι μπήκε τάξη όταν δεν υπήρχε κανένα ποιοτικό κριτήριο σε αυτό το διαγωνισμό.
Το μόνο κριτήριο που τέθηκε είναι ότι όποιος έχει γερό πορτοφόλι και μάλιστα ανεξαρτήτως προέλευσης, μπορεί να πάρει και ένα κανάλι.
Άρα το πρώτο κριτήριο που για μένα είναι η ποιότητα και η εξασφάλιση της πολυφωνίας και άρα της δημοκρατίας, δεν ικανοποιείται.
Άρα ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οδηγούμαστε σε Ολιγοπώλιο και κομματικό έλεγχο. Με θύματα τη Δημοκρατία και χιλιάδες εργαζόμενους.

Τα αδιέξοδα είναι εδώ και πιο σκοτεινά από πριν. Πιστεύει πράγματι κανείς ότι με τις σημερινές πολιτικές στην οικονομία, με τους φόρους και τις ιδεοληψίες, θα πετύχουμε ανάπτυξη, πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 3 χρόνια και έξοδο από τα Μνημόνια και τις αρνητικές συνέπειές τους;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ.
Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για τον τόπο και τον λαό μας. Ακούγεται πια παντού το «σύνθημα»: Να φύγουν αυτοί!
Συμφωνούμε ,αλλά η αποτυχία και η ανικανότητα των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν δικαιολογεί, δεν μπορεί και δεν πρέπει να οδηγήσει στη δεξιά παλινόρθωση.
Δεν αποτελεί εναλλακτική πρόταση στον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ η δεξιά στροφή, η στροφή στο συντηρητισμό.
Κανένας δεν θέλει να γυρίσουμε πίσω.
Η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ δεν συνιστά καμία επί της ουσίας αλλαγή στο διαχρονικά συντηρητικό ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό πρόσημο της.
Η νέα ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να παραγράψει τις πολιτικές ευθύνες, ούτε της καταστροφικής διακυβέρνησης 2004-2009, ούτε των Ζαππείων.
Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης σε όλα αυτά ήταν εκεί και ούτε μια λέξη αυτοκριτικής έχει ψελλίσει.
Σιωπά για το χθες, αρκείται στο να περιγράφει το σήμερα, αδυνατεί να εμπνεύσει για το αύριο, αφήνοντας τον χρόνο να κυλά, περιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει ως «ώριμο φρούτο».
Αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε βάρος της χώρας και των πολιτών.
Υπόσχεται τώρα 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ . Ο δήθεν μεταρρυθμιστής επιστρέφει σε υποσχέσεις που βασίζονται πάλι σε περικοπές.
Περικοπές ό ένας, φόρους ο άλλος, ανάπτυξη κανένας από τους δυο.
Εμείς λέμε ούτε με τον ένα , ούτε με τον άλλο. Κανένας μόνος του ή με κυβερνητικό εταίρο τσόντα δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση.
Όποιος δεν έχει κατανοήσει αυτό το απλό πράγμα, δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την Οδύσσεια όλων αυτών των ετών. Ή απλά έχει κάτι άλλο στο μυαλό του.

Αυτού του είδους οι Κυβερνήσεις έκλεισαν τον κύκλο τους.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι επιτακτική η ανάγκη μιας διαφορετικής πορείας για την χώρα.
Είναι επιτακτική η ανάγκη για μια άλλη Κυβέρνηση και άλλο Πρωθυπουργό.
Μια Κυβέρνηση με ενισχυμένη αξιοπιστία και ευρεία λαϊκή στήριξη,

· μπορεί να συζητήσει, να τεκμηριώσει και να πείσει τους εταίρους και τη διεθνή επενδυτική αγορά.

· Μπορεί να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και να προχωρήσει τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

· Μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και να πυροδοτήσει την αναπτυξιακή έκρηξη.

· Μπορεί να χτυπήσει το λαϊκισμό γιατί θα σταματήσει να πετροβολά ο δεύτερος και να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.
· Μπορεί να χτυπήσει το πελατειακό κράτος.

· Μπορεί να εγγυηθεί αξιόπιστα το κοινωνικό κράτος .

Απαράβατος όρος γι’ αυτό είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα διεθνώς, που θα κινητοποιήσει όλες τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.
Θα μείνουμε σταθερά σ’ αυτή την απόφαση. Διεκδικώντας όμως για να το πετύχουμε:
την Αλλαγή των Συσχετισμών.
Με την καθοριστική δική μας ενίσχυση.
Με την εξέλιξή μας σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά την διακυβέρνηση της χώρας.
Και αυτή την Δύναμη θα ζητήσουμε να μας δώσει ο Ελληνικός λαός για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την Εθνική Γραμμή που έχει ανάγκη ο τόπος.

Κυρίες και Κύριοι,

Τέσσερεις είναι οι βασικοί άξονες του Προοδευτικού μας Προγράμματος, πυλώνα της ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ , που καταθέτουμε και είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε με την ενεργή συμμετοχή μας σήμερα στις πολιτικές εξελίξεις, αύριο σε μια Κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

1) Είναι ώρα για μια νέα ουσιαστική βελτίωση των όρων της συμφωνίας με τους εταίρους μας. Υπάρχουν δυσκολίες και αντιστάσεις. Εκφράζονται ήδη. Τίποτε δεν είναι εύκολο. Όμως υπάρχουν και πολλά υπέρ μας, που οφείλουμε να προβάλλουμε σθεναρά και να αξιοποιήσουμε.
Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και η γεωστρατηγική μας θέση , αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας. Αυτό το πλεονέκτημα όμως η Κυβέρνηση το χρησιμοποιεί για να παρατείνει πρόσκαιρα την παραμονή της στην εξουσία.
Αντί να διεκδικήσει την ουσιαστική συμβολή της Ευρώπης για την έξοδο από την κρίση ώστε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητα της περιοχής και τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ν.Α. Ευρώπη και την Μ. Ανατολή.
Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει:
· Την επιτάχυνση τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων
· Την αναδιάρθρωση και απομείωση του δημόσιου χρέους
· Την -ως επακόλουθο- μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% για τα έτη 2018-2020.
Κάτι που θα επιτρέψει να μεταφερθούν πόροι για την Ανάπτυξη της χώρας, αλλά και θα αποτρέψει την ενεργοποίηση του κόφτη , που σημαίνει νέες περικοπές στο εισόδημα των πολιτών.
Αυτή τη διαπραγμάτευση αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να κάνει ο κ.Τσίπρας. Τα αποτελέσματα τα ζούμε, η αναξιοπιστία του μέσα και έξω είναι πια φανερή, πέρα από τα επικοινωνιακά show.


2) Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ.
Είναι αναγκαία η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων αλλά και η δημιουργία των όρων για επενδύσεις από τη μεσαία τάξη και τα μεσαία εισοδήματα, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Είναι ώρα βεβαίως να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη των μεγάλων επενδυτών αλλά δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεχνάμε ότι η οικονομία μας στηρίχτηκε στην οικογενειακή επιχειρηματικότητα.
Ένα αναπτυξιακό σχέδιο δεν μπορεί παρά να έχει ως βάση την μικρομεσαία τάξη και στόχο ευκαιρίες κοινωνικής ανέλιξης και την ευημερία των οικογενειών της.
Οι επενδύσεις και η αύξηση του ΑΕΠ δεν εγγυώνται από μόνες τους την ευημερία των μικρομεσαίων στρωμάτων. 
Κάνω αυτή την αναφορά γιατί και στο θέμα αυτό τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ από διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικό τρόπο καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Και εδώ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν ότι η ανάπτυξη πρέπει απαραίτητα να συνοδευτεί από την οριστική καταστροφή των μικρών. 
Το εμπόδιο στην ανάπτυξή , όμως, δεν είναι οι πολλοί μικροί επιχειρηματίες και οι οικογένειές τους, αλλά οι φόροι, η διαφθορά, η καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία για τις άδειες, η αβεβαιότητα, και όλα αυτά που κατατάσσουν την Ελλάδα στις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως στους δείκτες ανταγωνιστικότητας και η αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις.

Είναι ανάγκη γι αυτό να πείσουμε, σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια και όχι καιροσκόπους και κερδοσκόπους να επενδύσουν σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας όπως και στον Τραπεζικό τομέα.

Τέλος στο κλίμα θα συμβάλλει καθοριστικά η υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες έχει ήδη δεσμευθεί η χώρα, χωρίς υπονομευτικές Υπουργικές παρεμβάσεις.


Καταθέτουμε και σήμερα από το βήμα της ΔΕΘ, 10 προτάσεις «επιτάχυνσης» της Ανάπτυξης:

I. Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% στα επόμενα 3 χρόνια.
Η απώλεια των εσόδων θα καλυφθεί από την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής όπως:
· Η ευρύτερη υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
· Η εφαρμογή αξιόπιστου περιουσιολογίου.
· Η πάταξη της λαθρεμπορίας των καυσίμων.

II. Επαναφορά των έμμεσων (και ειδικών) φόρων στην παραγωγή, στο προηγούμενο ύψος τους, προ των αυξήσεων που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Κατά προτεραιότητα στον τουρισμό, στο κρασί, στις ζυθοποιίες.
III. Απαλλαγή για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα (και αποπληρωμή τους στη διάρκεια του εργασιακού βίου).
IV. Καθιέρωση της «δεύτερης ευκαιρίας» για τους έντιμους και ικανούς Μικρομεσαίους που «ατύχησαν», ώστε να επιχειρήσουν εκ νέου αξιοποιώντας την εμπειρία τους.
Συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτό.
V. Άμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων» των Τραπεζών με σεβασμό στην απασχόληση στις επιχειρήσεις, προστασία της Α΄ κατοικίας των δανειοληπτών ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Μείωση των πρόσθετων χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις (και ιδίως τις μικρομεσαίες).
VI. Εθνικό Σχέδιο εξαγωγών με έμφαση στο branding και το clustering και υποστήριξη του μικρομεσαίου εξαγωγέα με αναβάθμιση του Enterprise Greece.
Προγράμματα και κίνητρα για υποκατάσταση των εισαγωγών σε τομείς που μπορεί να ανταποκριθεί η Ελληνική οικονομία.
VII. Κίνητρα σε νέους επιστήμονες ώστε να εργασθούν στον πρωτογενή τομέα και στήριξή τους με δωρεάν παραχώρηση γης.
Επιστροφή 5 μονάδων ΦΠΑ σε παραγωγούς που συμμετέχουν σε οργανωμένα συλλογικά σχήματα, με καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.
Για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών, ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλει μόνο ο ένας εκ των 2, για τα πρώτα 5 χρόνια.
VIII. Ολοκλήρωση του Εθνικού και περιφερειακού-τοπικού χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και να διευκολύνονται οι επενδύσεις.
IX. Επανεκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών αξιοποίησης των Εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και υποστήριξη του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με επέκταση στα δημόσια και επαγγελματικά κτίρια με ισχυρά κίνητρα.
X. Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους. Ανοιχτή Διακυβέρνηση με επιλογή θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο με αξιοκρατία, και διαφάνεια. Συνεχής αξιολόγηση των Δ.Υ. και σύνδεσή της με την ταχύτερη ανέλιξή τους και τις μισθολογικές απολαβές τους.
Επιλογή των Γενικών Γραμματέων με προκήρυξη και 5ετή θητεία.
Ανάρτηση όλων των αποφάσεων και των εγγράφων στην Διαύγεια.
Μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τ.Α., με «αιχμές» τον φόρο ακινήτων και την κοινωνική πολιτική.







3) Στηρίζουμε την οικογένεια και τις καθημερινές της ανάγκες
Το όφελος της Ανάπτυξης πρέπει όμως να κατανέμεται ΔΙΚΑΙΑ, να αφορά όλους τους Έλληνες.

Προτείνουμε 8 παρεμβάσεις – αλλαγές που αφορούν άμεσα την οικογένεια:

a. Η τσάντα μένει στο σχολείο
Ανακούφιση των νοικοκυριών με την γενίκευση των ολοήμερων σχολείων με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ομίλους δραστηριότητας στα Γυμνάσια.
Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας και Η/Υ από το Δημόσιο Γυμνάσιο.

b. Δουλειές ο πρώτος στόχος
Με ρήτρα απασχόλησης σε κάθε Κυβερνητική Δράση ή Νομοσχέδιο που αφορά θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Με επιδότηση των επιχειρήσεων που δημιουργούν νέες πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα: Η μισθολογική δαπάνη για κάθε νέα θέση εργασίας να υπολογίζεται ως “έξοδο” – που εκπίπτει της φορολογίας – με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Αυτό συνεπάγεται μέσω μείωσης του φόρου, επιδότηση του μισθολογικού κόστους κάθε νέας θέσης, με ποσοστό 8-10%.

c. Εργαζόμενοι με δικαιώματα
Οι κοινωνικοί εταίροι να αποφασίζουν για τον κατώτατο μισθό μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Ισχυροποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με επαναφορά της Καθολικής εφαρμογής των συμβάσεων.

d. Αξιοπρεπείς συντάξεις
Με την ενίσχυση του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων (με ισχυρά κίνητρα) ώστε να αναπτύξουν τις συμπληρωματικές παροχές.
Με διασφάλιση των συντάξεων της Νέας Γενιάς, με την μεταφορά πόρων σε ειδικό λογαριασμό, από τα έσοδα (μέρος) των αποκρατικοποιήσεων και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.


e. Ο δικός σου γιατρός
Δίκτυα με την συνεργασία των Μονάδων του ΕΣΥ, των ΟΤΑ και του πιστοποιημένου Ιδιωτικού τομέα, που να διασφαλίζουν την παροχή Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οικογενειακής ιατρικής και μέριμνας για τον κάθε πολίτη.

f. Νοσηλευτές εκτός Μνημονίου
Με αποδέσμευση των προσλήψεων Νοσηλευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία από τους μνημονιακούς περιορισμούς, ώστε να γίνουν προσλήψεις με βάση τα διεθνή standard και να εξυπηρετούνται σωστά οι ασθενείς.

g. Δικαίωμα στην μόρφωση για όλους
Με Εθνικό Απολυτήριο ως βάση για την εισαγωγή σε μια Ανώτατη Εκπαίδευση συνδεδεμένη με τις παραγωγικές εξελίξεις.

h. Προστασία της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από την κίνδυνο πλειστηριασμού.


4) Οφείλουμε τέλος να σταθούμε πλάι στους πιο αδύναμους, όχι με λόγια αλλά με πραγματικά μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αυτά είναι αναγκαία μέτρα που οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν είναι δυνατόν να αναβάλλουν.
Είναι θέμα ευθύνης για όλους μας να εξοικονομήσουμε κατά προτεραιότητα τους πόρους ώστε:
Ø Να χορηγηθεί το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα σε όλους όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
Με ταυτόχρονη διασφάλιση πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά και τις υπηρεσίες και κατά προτεραιότητα κοινωνική επανένταξη.
Ø Να ενσωματωθεί η διάσταση της Αναπηρίας, σε κάθε πολιτική και πράξη του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.
Ø Να επαναχορηγηθεί το ΕΚΑΣ, με άρση των τυχών στρεβλώσεων και αδικιών που η πολύχρονη εφαρμογή του διαμόρφωσε.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω πριν κλείσω την ομιλία μου να κάνω μια σύντομη αναφορά στην Β. Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη που μας φιλοξενεί για άλλη μια φορά απόψε με την μοναδική ζεστασιά, ανθρωπιά και αρχοντιά της.
Μια αναφορά για να δηλώσω την απόλυτη επίγνωση των πολλών και ιδιαίτερων προβλημάτων που βιώνουν ο τόπος και οι άνθρωποι.
Προβλήματα τα οποία δεν γεννήθηκαν, προφανώς, όλα χθες και που γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τις διαχρονικές και διακομματικές πολιτικές ευθύνες.
Για αυτό και θα σταθώ απέναντι σας με τον σεβασμό που αξίζετε και δικαιούστε.
Εν αντιθέσει με τον Πρωθυπουργό που, όπως συνηθίζει,  δεν επέδειξε ούτε χθες στοιχειώδη σεβασμό μιλώντας σε μια περιοχή που η πολιτική του ανεπάρκεια δημιούργησε σε λιγότερο από ένα χρόνο 19(!) κέντρα μεταναστών, μνημεία ταλαιπωρίας των τοπικών κοινωνιών και εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για τους πρόσφυγες.
Αντίθετα παρουσίασε ως επιτεύγματα του την εξέλιξη μιας σειράς έργων και πρωτοβουλιών που πολέμησαν λυσσαλέα όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Μόνο την επανέναρξη της επένδυσης στις Σκουριές δεν παρουσίασε ως επιτυχία τους!
Εμείς θα σας δώσουμε μια μόνο διαβεβαίωση.
Ότι δεν θα επιδιώξουμε να στεριώσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και συμπόρευσης  στα όσα πετύχαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια.
Αλλά στη σκληρή προσπάθεια και ουσιαστική συμβολή σε όσα σας χρωστάμε.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι ώρα ευθύνης και αποφάσεων για όλους μας.
Σας καλώ να στρατευθούμε για να κάνουμε πράξη αυτούς τους στόχους.
Να δημιουργήσουμε την ΕΘΝΙΚΗ Αναπτυξιακή Συμμαχία, την συνεργασία όλων των ζωντανών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Μια συμμαχία που θα στηρίζεται σε νέα κοινωνική συμφωνία με μια άλλη σχέση κράτους, κοινωνίας, αγοράς.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, έχει διαχρονικά ταυτιστεί με τις μεγάλες στιγμές και τις κατακτήσεις του λαού μας.
Αυτό αποτελεί μια ισχυρή παρακαταθήκη που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Όλοι γνωρίζουν.
Τα ψέματα τελείωσαν.

Τώρα χρειάζονται Σχέδιο. Στόχοι. Χρονοδιαγράμματα. πράξεις.
Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε ισχυρή εναλλακτική λύση.

Το πράσινο φως μόνον η κοινωνία μπορεί να το δώσει.
Είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι.

Απευθύνομαι από αυτό εδώ το βήμα προς τους Έλληνες πολίτες.

Δώστε μας την δύναμη να επιβάλλουμε την Εθνική Συνεννόηση και την Εθνική Γραμμή για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Δώστε μας τη δύναμη για ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας, που θα αλλάξει τις εξελίξεις, θα επηρεάσει καθοριστικά την διακυβέρνηση της χώρας.
Δώστε μας την δύναμη για μια Ελλάδα ισχυρή και δημιουργική, με τους Έλληνες ξανά υπερήφανους , με το κεφάλι ψηλά.

Όπως μας αξίζει!

ΜΑΖΙ ΞΑΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!