Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Άρθρο του Δημ. Παπαδημούλη, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

Άρθρο του Δημ. Παπαδημούλη, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ
στη γερμανική εφημερίδα Neues Deutschland

Μπορεί να υπάρξει μόνο μία λύση στο προσφυγικό - Και αυτή απαιτεί κουράγιο και επιμονή

Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη*


Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Το προσφυγικό ζήτημα θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα αποτελεί βασική είσοδο των προσφύγων προς την ΕΕ. Για τους Σύριους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω του πολέμου. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να δεχθούν και να φιλοξενήσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων που καταφθάνουν. Οι πολίτες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και οι ΜΚΟ έχουν χτίσει ένα σπουδαίο δίκτυο αλληλεγγύης, παρά τις μεγάλες οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βοηθά και να δέχεται πρόσφυγες ενάντια στην ρητορική ρατσιστικών και ξενοφοβικών κύκλων στην ΕΕ.

Η οικονομική και τεχνική βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα είναι πενιχρή. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ένωση δεν έχει ανταποκριθεί ούτε κατ' ελάχιστο στην πλειοψηφία των αιτημάτων της ελληνικής πλευράς σε είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι καταφανώς ανώριμα να κατανοήσουν το εύρος του ζητήματος και να συμβάλλουν ουσιαστικά στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης.  

Η κατάσταση στο προσφυγικό είναι εξαιρετικά κρίσιμη και η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει αν σέβεται τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και από τα 28 κράτη μέλη, ή αν τελικά θα ενδώσει σε μια ρατσιστική και διαλυτική πολιτική, με κλειστά σύνορα και φράχτες. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμμαχοί της εντός της ΕΕ και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών απαιτούν την τήρηση των συμφωνηθέντων, τον σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης, την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης και την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στην Ευρώπη.

Τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, η Σλοβενία και η Αυστρία πρέπει να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις, να ανοίξουν τα σύνορά τους, και να σταματήσουν να εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες επιδιώκουν ένα καλύτερο μέλλον στην ΕΕ, δεν έχουν στόχο να εγκατασταθούν όλοι στην Αυστρία, απλά επιδιώκουν μέσω αυτής να συνεχίσουν τον μακρύ δρόμο προς τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη. Όλα τα κράτη μέλη έχουν δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, και σε καμία περίπτωση η απόδοση ευθυνών και το "blame game" εναντίον της Ελλάδας δεν βοηθά. Η λύση στο προσφυγικό δεν θα δοθεί από την Ελλάδα, την Ιταλία ή την Πορτογαλία ξεχωριστά, αλλά από την ΕΕ συνολικά. Η μετεγκατάσταση 160,000 προσφύγων πρέπει να προχωρήσει άμεσα.

Αντίστοιχα η Κομισιόν πρέπει να πιέσει την Τουρκία με πιο συστηματικό και οργανωμένο τρόπο για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών και τον έλεγχο των ροών. Είναι αδιανόητο η Τουρκία να ζητά συνεχώς οικονομική βοήθεια χωρίς να τηρεί την συμφωνία που η ίδια υπέγραψε με την ΕΕ.

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για το προσφυγικό. Η παρούσα κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. Η ΕΕ πρέπει να δείξει επιμονή και συνεργασία προκειμένου και τα 28 κράτη μέλη να επωμισθούν το βάρος, αλλά να καταφέρουν παράλληλα να προσφέρουν και τις μέγιστες δυνατές υπηρεσίες στους πρόσφυγες.

Πρέπει, τέλος, να κατανοήσουμε όλοι μας στην Ευρώπη ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο. Αν δεν υπάρξει μια κοινή λύση, τα φαντάσματα του πολέμου θα ζωντανέψουν ξανά. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα θέλουμε να το αποφύγουμε.


*O Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και  Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Εφημερίδα: Neues Deutschland  Πηγή / link: http://ow.ly/Z257T