Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη


Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και στη δημοσιογράφο, κυρία Κάτια Μακρή



Κ. ΜΑΚΡΗ: Τώρα, είδαμε όλοι το προσχέδιο της Συνόδου, που μιλάει για κλείσιμο των συνόρων. Έχουμε και δηλώσεις από τον κ. Τουσκ και ένα ρεπορτάζ από το ZDF, που λέει η Μέρκελ δεν θέλει να κλείσουν τα σύνορα.

Τώρα, αυτό το προσχέδιο είναι τελικό, κύριε Μητσοτάκη; Δηλαδή, θα είναι και το σχέδιο απόφασης; Θα διαπραγματευτούμε; Είναι δυνατόν να συμφωνήσαμε εμείς σε κάτι τέτοιο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, κυρία Μακρή, αν το προσχέδιο θα είναι και το τελικό κείμενο. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, αυτήν τη στιγμή, έχοντας δει το προσχέδιο, όπως αυτό έχει κυκλοφορήσει, είναι ότι δυστυχώς δεν φαίνεται να πληροί ούτε τις ελάχιστες απαιτήσεις, τις οποίες, από κοινού, συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων, στη συνάντηση που είχαμε την Παρασκευή.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό ήταν το επόμενο ερώτημά μου γιατί έχω μπροστά μου….

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα πω, όμως, τίποτα περισσότερο επ’ αυτού, επειδή δεν θέλω να κάνω σχόλια σε μία διαπραγμάτευση, η οποία, αυτήν τη στιγμή, τρέχει.

Πάντως, το προσχέδιο αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για τη χώρα και περνάει κάτω από τον πήχη, τον χαμηλό πήχη, τον οποίο εμείς βάλαμε στον πρωθυπουργό.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Τώρα, αν αυτό τελικά είναι και το σχέδιο που θα δούμε το απόγευμα, μετά το πέρας της Συνόδου, τι σημαίνει για τη χώρα αυτό, κύριε Πρόεδρε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία, από τη στιγμή που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, έχει τηρήσει μία εξαιρετικά υπεύθυνη στάση. Έχει αναζητήσει ένα πλαίσιο συναίνεσης, έχει - με τη δική της στρατηγική - φέρει τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία γραμμή ρεαλισμού και κοινής λογικής.

Θέλω, όμως, με την ευκαιρία αυτή, να αναφερθώ στο δίλημμα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ανθρωπισμός ή ακροδεξιά. Είναι το δίλημμα για τον κ. Τσίπρα.

Είναι ένα απαράδεκτο δίλημμα αυτό, κυρία Μακρή. Και αναρωτιέμαι εάν πραγματικά είναι ανθρωπισμός αυτό το οποίο σήμερα συμβαίνει στην Ειδομένη, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα του ελληνικού κράτους, προσπαθώντας και επιχειρώντας να περάσουν από σύνορα τα οποία είναι κλειστά. Ή, αν είναι ανθρωπισμός η εικόνα την οποία παρουσίαζε, μέχρι και χθες, η Πλατεία Βικτωρίας, όπου πάλι απελπισμένοι πρόσφυγες, χωρίς καμία απολύτως μέριμνα για βασικές συνθήκες υγιεινής, διεκδικούσαν μέσα από διάφορα κυκλώματα διακινητών ένα ταξίδι προς την Ειδομένη.

Λοιπόν, θα πρέπει να καταλάβουμε, κάποια στιγμή, ότι και στη χώρα μας, μεταξύ του ανθρωπισμού και της ακροδεξιάς υπάρχει επιτέλους και η κοινή λογική.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε, γιατί επειδή άκουσα την ομιλία του Πρωθυπουργού χθες, στην ακροδεξιά έβαλε τη Νέα Δημοκρατία μετά και το δικό σας αίτημα για τα κέντρα κλειστού τύπου, τύπου Αμυγδαλέζας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι πολύ σαφής, λοιπόν. Ακροδεξιά δεν υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία. Και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, είναι μία πρόβλεψη η οποία καταρχάς υπάρχει στον ίδιο τον κώδικα της Συνθήκης του Σένγκεν. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι παράτυποι μετανάστες να μπορούν να βρίσκονται κάπου μέχρι να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσής τους. Και αυτό είναι κάτι το οποίο κανείς δεν αρνείται. Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την ανάγκη να υπάρχουν τέτοια κέντρα, στη συζήτηση την οποία είχαμε.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά προς τα έξω βγήκε ότι εκεί διαφωνήσατε, κύριε Πρόεδρε. Εγώ δεν ξέρω τι έγινε μέσα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι. Εγώ ξέρω ότι όταν υπάρχει μία αναφορά σε προαναχωρησιακά κέντρα, αυτά τα προαναχωρησιακά κέντρα, από τη φύση τους, είναι κλειστά. Και σε αυτό κανείς δεν διαφωνεί.

Λοιπόν, όλα τα υπόλοιπα είναι ένα πολύ επιτηδευμένο θέατρο επικοινωνίας, το οποίο παίζεται για να μην δυσαρεστήσει ο κ. Τσίπρας τις αριστερές του συνιστώσες.

Κάποια στιγμή θα πρέπει, σε αυτήν τη χώρα, να επικρατήσει η κοινή λογική. Και η κοινή λογική λέει ότι χρειαζόμαστε ένα διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Χρειαζόμαστε οργανωμένες ανοιχτές δομές για τους πρόσφυγες με τη στήριξη του ελληνικού κράτους, το οποίο είναι παντελώς απών σε όλη αυτήν τη διαδικασία, τις τελευταίες εβδομάδες.

Χρειαζόμαστε και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, προκειμένου εκεί να φιλοξενούνται προσωρινά οι παράτυποι μετανάστες, μέχρι αυτοί να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους.

Αυτό δεν είναι ούτε ακροδεξιά, ούτε ανθρωπισμός. Είναι κοινή λογική.

Και νομίζω ότι τέτοιου είδους διλήμματα, διχαστικά διλήμματα όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική να μετατραπεί σε ένα τεράστιο hotspot δεν βοηθούν το δημόσιο διάλογο.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι. Επίσης βγήκε κάτι από τους διαλόγους σας με τον Πρωθυπουργό, αλλά εγώ επειδή ξέρω ότι θα μου πείτε ότι δεν τους μεταφέρετε, θέλω να σας ρωτήσω. Σας λέει ο κύριος Παππάς, σας κατηγορεί ότι είστε κόμμα Βίζενγκραντ. Όντως ειπώθηκε κάτι τέτοιο μέσα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κύριος Παππάς έκανε αυτήν τη δήλωση δύο μέρες πριν τη συνάντηση της Παρασκευής.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω, σε όσους επιχειρούν να κάνουν τέτοιους συνειρμούς, ότι εγώ πήγα στην Ευρώπη και έδωσα μάχες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχοντας απέναντί μου την Αυστρία, υπερασπιζόμενος τη βασική εθνική θέση. Να την επαναλάβω, διότι αυτή είναι η θέση, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Να υπάρχει ένα δεσμευτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό πρέπει να διεκδικήσει ο πρωθυπουργός σήμερα σε αυτήν τη συζήτηση η οποία γίνεται.

Δεν είναι δυνατόν, αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές χώρες να μην είναι διατεθειμένες να επιμεριστούν το κόστος του προσφυγικού προβλήματος.

Λοιπόν, εγώ το έθεσα αυτό στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θυμίζω ότι φώναξα πρώτος την πρέσβη της Αυστρίας για να κάνω διάβημα διαμαρτυρίας, όταν το Υπουργείο Εξωτερικών κοιμόταν. Ασκήσαμε δριμύτατη, δημόσια, κριτική στο Σλοβάκο Πρωθυπουργό, όταν το Υπουργείο Εξωτερικών κοιμόταν. Εμείς, λοιπόν, βάλαμε πλάτη στην εθνική στρατηγική. Και προφανώς τέτοιου είδους υπονοούμενα, ότι η Νέα Δημοκρατία ταυτίζεται με τα ακραία κόμματα της Ευρώπης είναι, όχι απλά εκτός τόπου και χρόνου, είναι βαθύτατα προσβλητικές τέτοιες αναφορές για ένα κόμμα το οποίο, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης, έχει τηρήσει μία εθνικά υπεύθυνη στάση.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως, την Παρασκευή στη δήλωσή σας μετά το Συμβούλιο Αρχηγών, είπατε ότι έχετε αμφιβολίες αν μπορεί η Κυβέρνηση να διαχειριστεί και αυτήν την κρίση, αλλά υπογράψατε την κοινή ανακοίνωση, χωρίς αστερίσκους - όπως για παράδειγμα - επέμενε να κάνει η κυρία Γεννηματά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Σας θυμίζω ότι στην κοινή ανακοίνωση υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αστερίσκος στο τέλος, ο οποίος εκφράζει τις επιφυλάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως αυτές διατυπώθηκαν και καταγράφηκαν στα πρακτικά της συζήτησης.

Άρα, βεβαίως και έχουμε πάρα πολλές επιφυλάξεις. Το κοινό ανακοινωθέν, όπως σωστά επισημάνατε και όπως ειπώθηκε, είναι ο ελάχιστος κοινός τόπος συμφωνίας.

Είναι ο πήχης τον οποίον βάλαμε στον κ. Τσίπρα να πάει να διαπραγματευτεί. Από τον ίδιο εξαρτάται αν θα περάσει πάνω από τον πήχη ή αν θα περάσει κάτω από τον πήχη.

Από εκεί και πέρα, προφανώς και διατηρούμε εντονότατες επιφυλάξεις και για τους χειρισμούς του τελευταίου έτους, και για το λόγο για τον οποίο φτάσαμε σε αυτήν την τραγική κατάσταση, όταν χθες ακόμα η τότε αρμόδια Υπουργός, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής, έρχεται και λέει δημόσια ότι μια χαρά τα έκανε όλα. Και αυτό, όταν γνωρίζουμε πια, πολύ καλά, ότι ακριβώς αυτή η ρητορική ήταν που προσέλκυσε τόσους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.

Εμείς, λοιπόν, θα εξακολουθούμε να κρατάμε, κυρία Μακρή, σε όλα αυτά τα ζητήματα μία υπεύθυνη και σοβαρή στάση. Θα ασκούμε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την παντελή έλλειψη συντονισμού, για την αδυναμία να αντιμετωπίσει το κατεπείγον της κρίσης, όπως αυτή διογκώθηκε τις τελευταίες 10 μέρες, έχοντας στην ουσία εκχωρήσει τη διαχείριση της κρίσης στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με ένα κράτος το οποίο περίπου είναι απών από αυτήν τη διαδικασία.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως, κύριε Μητσοτάκη, δύο κόμματα και η Ένωση Κεντρώων, ο κύριος Λεβέντης αποχώρησε και πρώτος. Δεν υπέγραψε καν τη κοινή ανακοίνωση. Και η κυρία Γεννηματά έθεσε ουσιαστικά θέμα οικουμενικής κυβέρνησης και ελλιπούς διαχείρισης των προβλημάτων, από πλευράς του Πρωθυπουργού.

Εσείς δεν είσαστε στην ίδια γραμμή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν πιστεύω ότι η οικουμενική είναι λύση. Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Εγώ έχω πει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση απωλέσει τη δεδηλωμένη, θα ενεργοποιηθούνε οι σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος. Και σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, τότε θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Εμείς δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με τον κ. Τσίπρα. Έχουμε πάρα πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά από θέματα. Άρα, η Νέα Δημοκρατία δεν συμμετέχει στην όλη συζήτηση περί οικουμενικής κυβέρνησης. Δεν μας αφορά.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά από τη μία λέτε δεν είναι σωστό για τον τόπο να γίνουν τώρα εκλογές, από την άλλη λέτε δεν μπαίνουμε και σε οικουμενική. Αυτό είναι λίγο αδιέξοδο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί; Από πού και ως που είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε και να συγκυβερνήσουμε με κάποιους με τους οποίους διαφωνούμε σχεδόν σε όλα τα πεδία πολιτικής; Ο Τσίπρας έχει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου. Εάν χάσει την κυβερνητική του πλειοψηφία, τότε θα οδηγηθούμε σε εκλογές.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως, την Παρασκευή είδαμε μία χαραμάδα ελπίδας ότι μπορεί, έστω, να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής. Από την επόμενη μέρα κιόλας, αρχίσατε να διαφωνείτε δημόσια. Δηλαδή και ο Πρωθυπουργός σας επετέθη με πάρα πολύ οξύτητα χθες στην ομιλία του και σήμερα…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν σας κρύβω ότι δεν είχα πρόθεση να κάνω δημόσια παρέμβαση σήμερα. Κάνω τη δημόσια αυτή παρέμβαση, απαντώντας στη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Και, πράγματι, είναι πολύ παράξενο πίσω από κλειστές πόρτες να αναζητείται μία ελάχιστη συναίνεση και στη συνέχεια, όταν ο πρωθυπουργός - δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει - μιλάει σε κομματικό ακροατήριο, να οξύνει τους τόνους και περίπου να ταυτίζει τη Νέα Δημοκρατία με την ακροδεξιά.

Όσο επιλέγει αυτήν τη στρατηγική, η Νέα Δημοκρατία θα απαντά. Θα είναι, όμως, ταυτόχρονα μία εθνικά υπεύθυνη αντιπολίτευση, η οποία θα βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Τώρα, να πάω σε ένα άλλο μεγάλο θέμα που και αυτό σήμερα θα το βρούμε μπροστά μας: την αξιολόγηση. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε, σήμερα λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, ότι πάμε για το ορθόδοξο Πάσχα, δηλαδή για το δικό μας, το Μάιο. Και υπάρχουν και πληροφορίες, τις οποίες και εσείς έχετε διαβάσει, ότι ίσως και να πάμε για αξιολόγηση με δόσεις για να βγούμε από τη στενωπό τώρα και να το πάμε το πρόβλημα λίγο παραπίσω. Τι λέτε εσείς για αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω την εντύπωση ότι ξαναβιώνουμε τη διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη και χωρίς τον κ. Βαρουφάκη. Εννοώ, δηλαδή, τη συνεχή μετάθεση του προβλήματος από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Θυμίζω ότι η αξιολόγηση αυτή έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να καταθέσει προτάσεις, οι οποίες να είναι ρεαλιστικές, ώστε να μπορούν να δοθούν λύσεις στα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης. Και φοβάμαι ότι όλη αυτή η καθυστέρηση θα έχει πάρα πολύ αρνητικές συνέπειες για τη συνολική πορεία της οικονομίας.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Και φαίνεται ότι θα καθυστερήσει και η συζήτηση για το χρέος βεβαίως. Είναι συνακόλουθο αν καθυστερήσει η αξιολόγηση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση δεν ευνοεί τις ελληνικές θέσεις. Εκτός εάν κάποιοι ενδεχομένως να προσβλέπουν στο να συνδέσουν το προσφυγικό πρόβλημα με την αξιολόγηση. Κάτι το οποίο θα συνιστά μέγιστο στρατηγικό σφάλμα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Δημόσια και η Κυβέρνηση λέει ότι δεν συνδέει αυτά τα δύο. Πιστεύετε ότι γίνεται αναπόφευκτα σύνδεση ή την επιδιώκουμε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Αλλά αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν ολίγον ευνοϊκότερους όρους αξιολόγησης με αντάλλαγμα να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα απέραντο χώρο μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων, κάνουν ένα τεράστιο στρατηγικό σφάλμα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Είδαμε χθες τις καταγγελίες για τον κύριο Παπαγγελόπουλο. Τις καταγγελίες της Εισαγγελέως για τον κύριο Παπαγγελόπουλο ότι κάνει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, με αιχμή βεβαίως το φάκελο Βγενόπουλου.

Τώρα, θέλω ένα σχόλιό σας για αυτό, γιατί πραγματικά είναι πρωτοφανές. Δηλαδή πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια καταγγελία, χωρίς να ξέρουμε - ούτε εσείς, υποθέτουμε - την ουσία του πράγματος.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω μιλήσει πολλές φορές για το γεγονός ότι πολλές από τις ενέργειες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αμφισβητούν τον πυρήνα του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Φοβάμαι ότι οι χθεσινές δημόσιες καταγγελίες επιβεβαιώνουν τις χειρότερες υποψίες μας. Είναι απαραίτητο να διερευνηθούν άμεσα αυτές οι καταγγελίες.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ζητήσατε να έρθει ο φάκελος στη Βουλή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, να τα ξεκαθαρίσουμε. Η Νέα Δημοκρατία και σήμερα θα ζητήσει και επίσημα τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, ώστε να έρθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να απαντήσουν σε προφανή ερωτήματα, τα οποία δεν έχουμε μόνο εμείς, έχει ολόκληρη η κοινή γνώμη. Και από τη στιγμή που και ο φάκελος επίσημα θα έρθει στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα κινηθούμε και εμείς ανάλογα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Τώρα, θέλω και ακόμα ένα σχόλιό σας. Είδαμε χθες και το πρωτοσέλιδο της Real News, που βαφτίζονται οι μίζες “δωρεές”. Θέλω να σας ρωτήσω: Τι θα γίνει, επιτέλους, με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, κύριε Μητσοτάκη; Θα απαλλαγούν ποτέ τα ελληνικά κόμματα από αυτό το πολύ κακό παρελθόν;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Μακρή, όπως είδατε και ίσως να πρόσεξαν και οι ακροατές μας, εγώ, την περασμένη Πέμπτη, έκανα μία παρουσίαση στην οποία εξήγησα και δημόσια το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομική εξυγίανση του κόμματος.

Ήταν μία πολύ τολμηρή πρωτοβουλία, διότι, για πρώτη φορά, μιλήσαμε για το σωρευμένο χρέος της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά προτείναμε και ένα συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί η εξάρτηση των κομμάτων από την κρατική χρηματοδότηση. αλλά και από άλλου είδους δωρεές.

Επιμένω ότι τα κόμματα θα πρέπει να χρηματοδοτούνται και από ιδιώτες, με απόλυτη διαφάνεια, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Εξ ου και εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει μία εκστρατεία, την οποία την ονομάζουμε «Λίγα από πολλούς» στο nd.gr/donate, όπου ζητάμε από τα μέλη και από τους φίλους του κόμματος μικρές δωρεές μέσα από πιστωτική κάρτα, ώστε να στηρίξουν την οικονομική προσπάθεια εξυγίανσης της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλω να σας πω ότι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι και εξόχως ενθαρρυντικά.

Αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να κινηθούμε εάν θέλουμε, μια και καλή, να εξασφαλίσουμε απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία στα οικονομικά των κομμάτων.